Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jako cucání bonbónu: Nemocnice Znojmo testovala na covid novou metodou malé děti

Autor: ČTK, rum - 
30. března 2021
00:00

Novou metodou oděru ze slin testovala Nemocnice Znojmo 15 dětí ve věku od 4 do 15 let. Nemocnice metodu zavedla v pondělí, děti i rodiče ji chválili jako šetrnější.

„Nový způsob testování je velmi kladně hodnocený především ze strany rodičů a následně dětí, kterým se vždy viditelně uleví, když je jim oznámen způsob testu,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Podle ní jedno z dětí mělo i srovnání s PCR testem provedeným výtěrem z nosohltanu. „Uvedlo, že stěr se dá vydržet, ale nový způsob je příjemnější. Čtyřletá holčička to srovnala s cucáním bonbónu bez chuti,“ řekla Veselá.

Půl hodinku nejíst a nepít

Kromě odběrového místa nemocnice používá testy ze slin i na dětském oddělení. Před vyšetřením je potřeba 30 minut nejíst a nepít. Test spočívá v tom, že se vatový tampón vloží dítěti do úst na jednu až dvě minuty, aby dostatečně nasákl slinami. Pak se vrátí do zkumavky a zpracovává se v laboratoři jako běžný PCR test.

Hlavní metoda odběrů PCR bude u dospělých v nemocnici nadále pomocí stěru z nosohltanu. Znojemská nemocnice provádí testy metodou PCR i antigenní testy. Odběrové místo provedlo přes 22.00 PCR testů a více než 5400 antigenních testů.

VIDEO: Blatný hájil delší nouzový stav a tvrdá opatření: Virus se zásadně změnil, museli jsme reagovat.

Video  Blatný hájil delší nouzový stav a tvrdá opatření: Virus se zásadně změnil, museli jsme reagovat  - PSP ČR
Video se připravuje ...

stařec ( 30. března 2021 10:46 )

PROČ SE OBĚVUJE OBĚVENÉ ?? Profesor Žďárské má metodu vymyšlenou,jen by si politici tolik nenahrabali !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa