Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš propaguje lék bamlanivimab proti těžkému průběhu covidu. Schytal to i profesor

Autor: ČTK, kal - 
21. března 2021
16:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na nemocnice, aby využívaly lék bamlanivimab na covid-19 od firmy Eli Lilly. Zatím bylo vydáno 605 balení do 61 nemocnic, přitom jej může používat 103 zařízení, řekl Babiš ve videu na twitteru. Blesk Zprávám si pak Babiš postěžoval na šéfa klinické skupiny Covid-19 na ministerstvu zdravotnictví. Profesor Vladimír Černý tu podle něj víc hledí na cenu léku, která je zhruba 24 tisíc na dávku, než na zdraví a prospěch pacientů.

V České republice už je 3 000 dávek léku, ale jen hrstka balení se dostala přímo pacientům. Deník N s odkazem na vyjádření ministerstva zdravotnictví v pátek uvedl, že Česko další dávky objednávat nebude, protože má horší výsledky než lék od firmy Regeneron, který dorazí příští týden.

„Je potřeba, aby konečně nemocnice a lékaři a praktici to vzali na vědomí, že pokud někdo má predispozice - cukrovku, vysoký tlak, nadváhu, ischemické choroby - tak to jsou všechno lidi, kteří jsou ohrožení covidem-19, že skončí na jednotkách intenzivní péče a jsou ohroženi na životě,“ řekl Babiš.

Babiš pro Blesk Zprávy upřesnil, co všechno mu vadí u (ne)podávání léku bamlanivimab v Česku. „Dostalo to jenom 60 nemocnic, můžou to nabízet i prakticky. V některých nemocnicích ani nevěděli, že jedno oddělení to dává, druhé to nedává,“ zmínil předseda vlády a uvedl: „Horší je to, že resort to vůbec nepropagoval.“

„Fascinuje mě na tom to, že pan profesor Černý má starost o peníze, má se starat o pacienty. Byli skeptičtí od samého počátku. Je potřeba, aby to bylo třetí den od pozitivity,“ rozohnil se Babiš. Podle něj teď konečně ministerstvo podmínky podávání léku upravilo a přidalo mezi indikace morbidní obezitu.

Blesk Zprávy zkoušely získat reakci i od profesora Vladimíra Černého, který na ministerstvu šéfuje klinické skupině Covid-19. Odkázal se na tiskový odbor, zároveň ale uvedl: „Fakta. V současnosti je v ČR k dispozici 3000 dávek bamlanivimabu (použito zatím cca 500) a je závazně objednáno 12000 dávek od Regeneronu.“

Lék od Regeneronu má lepší výsledky

Ministerstvo zdravotnictví podle Deníku N původně dohodlo nákup 12 400 ampulí léku bamlanivimab, ale nakonec využije jen čtvrtinu objednaného množství. „Léčivý přípravek bamlanivimab má horší výsledky než kombinované preparáty, proto se jako další dávka monoklonálních protilátek objednal REGN-COV2 (od firmy Regeneron, pozn. red.),“ citoval server mluvčí ministerstva zdravotnictví Barboru Peterovou. Dosud dodané léky se podle Peterové využijí a poté se bude preferovat léčivo od Regeneronu, kterým se na podzim léčil i tehdejší americký prezident Donald Trump.

Do Česka postupně dorazí také 12 000 dávek protilátkového léku na covid-19 od Regeneronu. V ČR by dodávka měla být nejpozději ve čtvrtek, sdělil v pátek ČTK Babiš.

Oba léky obsahují takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstup do buněk, čímž napodobují činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plicní tkáně. Lék od Eli Lilly obsahuje jednu léčivou látku, lék od Regeneronu je kombinací dvou látek kasirivimab a imdevimab.

Použití obou neregistrovaných léků v rámci experimentální léčby ministerstvo už dříve povolilo. Jsou určeny především pro pacienty, kteří jsou krátce po pozitivním testu na koronavirus, jejich stav zatím nevyžaduje hospitalizaci, ale mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou.

Blatný: Zásoba léků je na 100 dní

Léky se podávají infuzí, jsou proto distribuovány do nemocnic. Pokud praktický lékař u svého pacienta vyhodnotí, že by pro něj lék měl přínos, může ho do nemocnice podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odeslat. Bamlanivimab se dováží do Fakultní Thomayerovy nemocnice, odtud se distribuuje dál. Distribuci léčiva od firmy Regeneron bude v Česku zajišťovat firma Roche a bude jej rozvážet podle pokynů fakultních nemocnic v pražském Motole a v Brně.

V současnosti do nemocnic kvůli covidu-19 denně míří kolem 600 pacientů. Pokud by zhruba čtvrtina z nich potřebovala některý z těchto léků, zásoba, kterou bude Česko od příštího týdne mít, bude podle Blatného stačit na 100 dní, tedy zhruba tři měsíce.

Video  Blesk Podcast: Brazilská noční můra? Česko je na tom hůř, říká český vodák ze São Paula  - Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 22. března 2021 06:10 )

Propaguje lék, že koupil licenci na jeho výrobu ?

starymlok ( 21. března 2021 22:48 )

Moji předřečníci,v nouzi dělá každý,co může pomoci.A to Babiše nemusím.
Tak už přestaňte blbnout.A estebák byl v téhle republice snad každý druhý soused.Koukněte do rudé krávy.Měl jsem je z každé strany baráku.A možná tam najdete i rodiče na rozdíl ode mě.

Andrejko Bures ( 21. března 2021 19:42 )

Boze muj, ceho se jeste od toho Janosika dockame...

deratizater ( 21. března 2021 18:17 )

Babišové diletantské volosko***ny One schow man hraničí s trestnou činnosti .Jak může on který nemá žádné medicinské vzdělání rozhodovat o tom jaké se mají provádět postupy v léčbě covidu a jaké léky nakupovat a které blokovat .Výsledek je hororový jsme nejhorší země v celém světě

deratizater ( 21. března 2021 18:01 )

je to starý funebrák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa