Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Nouzový stav do 11. dubna, Babišovi pomohla KSČM. Návrat do škol má začít 12. dubna

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. března 2021
22:04
Autor: simao, Jakub Veinlich, ČTK - 
26. března 2021
05:15

Poslanecká sněmovna podpořila prodloužení nouzového stavu v Česku. Prošla kompromisní varianta do 11. dubna 2021 - tedy přes Velikonoce. A to opět i díky hlasům poslanců KSČM. Vláda obratem souhlas Sněmovny využila a nouzový stav do tohoto data prodloužila. Poslanci rovněž hlasovali o návrzích na ukončení kontrol na hranicích okresů, návratu žáků do škol, který by dle nich měl začít 12. dubna, a také o možnosti pro chataře, aby na Velikonoce vycestovali na chatu či chalupu do jiného okresu. S jakým výsledkem?

Premiér Andrej Babiš (ANO) čelil ve Sněmovně opět kritice. Stalo se však nakonec přesně to, co se očekávalo - pomohli mu komunisté. Prošla totiž kompromisní varianta na prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Stačilo k tomu 41 hlasů z tábora ANO, 10 hlasů poslanců ČSSD a 5 hlasů od KSČM. Poslanci KDU-ČSL se zdrželi hlasování, ostatní hlasovali proti.

Přehledně: Sněmovna o stavu nouze, školácích i chatařích

Sněmovna nesouhlasila s prodloužením stavu nouze do 27. dubna. Odhlasovala prodloužení do 11. dubna.

⇒ Opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle výzvy Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna.

⇒ Poslanci svým hlasováním odmítli vyzvat vládu, aby umožnila vycestovat lidem na jejich chaty a chalupy přes hranice okresů.

⇒ Sněmovna uložila vládě, aby vrátila do škol žáky 1. stupně nejpozději od 12. dubna spolu se zajištěním šetrného testování žáků a učitelů a urychleným dokončením očkování učitelů. Otevřít by se měly do tohoto termínu i mateřské školky.

⇒ Sněmovna požádala vládu, aby zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

⇒ Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se zdrželi hlasování u návrhu zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Opozici chyběl jediný hlas.

Co schválila vláda

Vláda na krátkém mimořádném zasedání dnes večer schválila prodloužení všech dosavadních opatření navázaných na nouzový stav do 11. dubna

O Velikonocích lidé budou smět vycházet na mše i po 21:00, a to až do půlnoci. Omezení vychází po 21. hodině jinak pokračuje dál.

Vláda schválila nákup milionu antigenních testů a zrušila povinnost pro řidiče tranzitní dopravy přes ČR do Německa vstupovat na území Česka s testem

Hádky ve Sněmovně: Třaskavý spor o Rusy

Na pátečním jednání Sněmovny nebyla opět nouze o spory. Pomyslné finále přišlo v momentě, kdy se poslanci již chystali hlasovat o nouzovém stavu, ale Tomio Okamura (SPD) k nelibosti mnohých požádal o přestávku v délce 2 hodiny na poradu poslaneckého klubu.

Kromě tohoto průtahu se však řešily i jiné rozpory. Do tvrdého sporu se dostala opozice s vládou hned na úvod - podle ODS změnili komunisté na podporu nouzového stavu názor díky tomu, že kvůli dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech má být osloven i ruský Rosatom. „Skutečně my žádné kšefty ohledně lidských životů našich občanů neděláme a tvrdit nouzový stav a Dukovany je úplně absurdní,“ čílil se ve Sněmovně Babiš.

Opozice mu předhazovala i zprávu NKÚ týkající se nákupů respirátorů a dalších ochranných pomůcek Podle kontrolorů si loni vláda počínala chaoticky a nakupovala předražené respirátory - ministerstvo zdravotnictví dokonce i při ceně 777 korun za kus. Babiš pochybení odmítá.

Aprílový žert?

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vytkla Babišovi před pátečním jednáním „aprílový žert“. „Vláda prosila v zimě občany: Obětujme březen. Teď chce pokračovat v nouzovém stavu také v dubnu. To pokládám takřka za aprílový žert,“ míní.

„Mnoho lidí padá lidově řečeno na hubu. Je bod zlomu: kolikrát jsme to slyšeli už za posledního půl roku, to se nedá dopočítat. Ještě dva týdny, ještě dva tři týdny, obětujme ten či onen měsíc. Nouzový stav vláda potřebuje skutečně jen na omezení pohybu a na netransparentní kšefty,“ podotkla pak ve Sněmovně. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) však k prodloužení nouzového stavu nebyla zcela jednotná. Lidovci se u hlasování nakonec zdrželi.

Babiš: Poslední lockdown? Naděje tu je

Podle premiéra Babiše tvrdá opatření během nouzového stavu zafungovala. Žádal však o prodloužení nouzového stavu alespoň přes Velikonoce. A pokračující dodržování okresního lockdownu. „Nám všem samozřejmě vadí to omezení pohybu ohledně uzávěry okresů. Ale chápu, že všichni jsou frustrovaní a že to trvá dlouho a psychika nás všech je samozřejmě ohrožena. Ale myslím, že teď je tady skutečně naděje, že to může být poslední lockdown. Ta čísla klesají. Sice klesají pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl v pátek ve Sněmovně premiér Babiš.

Opět se přitom odkázal na stav v nemocnicích. „Stav v nemocnicích je stále nedobrý. Stav je 7 853 lidí hospitalizovaných a na JIPkách více než 1 700. A samozřejmě i věková struktura je úplně jiná. Včera bylo hospitalizovaných 500 lidí, průměrný věk 65. Tak už to není tak, jako to bylo v minulém roce, že jsou to lidi nad 75. Stav v nemocnicích klesá velice pomalu (...) Ten vir je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch JIPkách,“ upozornil Babiš i na to, že v nemocnicích končí i mladší lidé.

„My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci,“ slíbil Babiš.

Hamáček: Léto už bude jiné

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je pokračování nouzového stavu nutností – a obětování března se vyplatilo. „Vládní opatření zabírají, počet nově nakažených v sedmidenním průměru stále klesá. Neobětovali jsme březen nadarmo,“ uvedl na twitteru.

Podle Hamáčka je však i vzhledem k tomu důležité ve stávajících opatřeních vytrvat a dodržovat je. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ uvedl v pátek ve Sněmovně.

Během dohadů s opozicí došlo i na kuriózní momenty. To když se Hamáček bránil kritice Tomia Okamury (SPD). „Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ vzkázal Hamáček.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:05
9. 12. 2020
!

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nemůže nějakou dobu najít zpravodaje schůze, kde se řeší prodloužení nouzového stavu. Nakonec se této role ujal za potlesku kolegů poslanec ČSSD Jan Birke. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš kritizoval ve svém vystoupení, že se toho neujal někdo z hnutí ANO. „Jste můj hrdina,“ komentoval Bartoš svolení Birkeho, který už sedí u stolu zpravodaje. Šéf Pirátů připomněl, že při poslední žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu se této role ujala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. 

15:02
9. 12. 2020
!

Podle ministra Blatného nebude nouzový stav v České republice potřeba ve chvíli, kdy bude přibývat maximálně 3500 nakažených covidem-19 týdně, v tom případě už prý nepůjde o komunitní šíření nákazy. 

Aktuální modely však vypovídají o tom, že se k tomuto číslu Česko jen tak nepřiblíží. "Víme, že k 15. 12., pakliže nedojde k nějaké zásadní změně, se bude počet nově diagnostikovaných osob pohybovat mezi 5 a 9,5 tisíci denně, ke konci roku se bude pohybovat mezi 5 a 17 tisíci nověš diagnostikovaných denně," uvedl Blatný.

"Všimli jste si, že je to veliký rozptyl a záleží v podstatě na tom, jakým způsobem se bude epidemie chovat a ta se bude chovat podle toho, jak se ji budeme snažit ovlivnit a jak se budeme chovat my. Zcela otevřeně říkám, že si můžeme sice myslet, že můžeme celou situaci dostat pod kontrolu, ale byla by to falešná domněnka," varoval.

Blatný dnes v rozhovoru pro Prostor X na stránkách Reflexu varoval, že již v pondělí 14. 12. může vláda rozhodovat o dalším zpřísnění opatření v Česku. A přesunu ČR do stupně 4. Více čtěte ZDE

14:50
9. 12. 2020

„Opatření, která byla nastavena, nebyla pravděpodobně dodržována, a proto nastala tato změna,“ varoval ve svém vystoupení ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Není to prý žádná kritika, ale konstatování stavu, který se zlomil, i když to ještě minulý týden vypadalo na obrat směrem k lepšímu. „Ještě o víkendu jsme si mysleli, že epidemie zpomaluje,“ řekl Blatný. Nyní ovšem začala čísla nakažených i reprodukční číslo R stoupat. Ministr také připomněl, že čtvrtý den se pohybuje skórovací číslo na hranici 64 bodů, což znamená, že vládní PES by měl být na čtvrtém stupni.

„Bohužel v současné době nemáme ze zákona jinou možnost než nastolit celorepubliková pravidla v rámci nouzového stavu,“ apeloval na poslance ministr Blatný.

„Dosud dlouhodobě klesal celkový počet hospitalizovaných. Tento stav zatím platí. Denně přichází zhruba 300 nových nakažených. Jestli se začne tento počet měnit, bude to signál k tomu, abychom dělali něco víc, než děláme teď,“ varoval Blatný.

„Pokud dojde ke zhoršení šíření pandemie, a já varuji, že tato situace v podstatě nastala, nemocnice dostanou informace o tom, aby provedly neodkladnou péči do konce roku,“ následně by se měly nemocnice připravit opět na přednostní péči o nemocné koronavirem.

Lidé si budou moci opět podle Blatného koupit pivo v hospodě a odnést si ho domů. „Nebyla současná opatření směřována k tomu, aby si nikdo nemohl odnést pivo z hospody nebo ve džbánku, tato politováníhodná událost, řečena slovy doktora Chocholouška, bude napravena v horizontu 24 hodin,“ řekl na závěr svého vystoupení ministr Blatný.

14:49
9. 12. 2020

O vládních opatřeních i žádosti o prodloužení stavu nouze o 30 dní mluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz Miroslav Kalousek (TOP 09).

Video  
Video se připravuje ...
14:48
9. 12. 2020

Předseda STAN Vít Rakušan považuje žádost vlády o dalších 30 dní nouzového stavu za nesmysl. K diskusi by podle něj mohlo být prodloužení v řádu dnů, řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Kabinetu ANO a ČSSD vytkl mimo jiné nedostatečné trasování kontaktů pozitivních osob na koronavirus či testování.

Podle Rakušana se nepovedlo protestovat ani nejohroženější skupiny obyvatel, trasování pak také nedosahuje potřebné úrovně. Stát by měl zároveň pozitivně motivovat lidi, kteří dodržují karanténu. Kritizoval také vládní strategii očkování.

„Pokud je slovně vyslovená vládní ambice taková, že by mělo v České republice dojít k proočkování šesti milionů lidí někdy do jarních měsíců, znamenalo by to, že by od ledna každý obvodní praktický lékař musel denně pět hodin své pracovní doby očkovat. Pokud to necháme na obvodních praktických lékařích, tak to nikdy nebude fungovat, protože ostatní pacienti s jinými problémy se už ani nedostanou na řadu,“ řekl Rakušan. Vláda podle něj zároveň nekomunikovala očkovací strategii s kraji. Kabinet by podle něj měl vést také informační kampaň, aby lidé z vakcinace neměli strach.

14:41
9. 12. 2020

„Se dnes mimo jiné budu ve sněmovně ptát vlády i na to, proč pivo v petce z obchodu ano, pivo v petce z hospody ne. Kdo tuto hovadinu vymyslel a proč,“ přidává se ke kritice jedné z posledních vládních restrikcí, která opět zasáhla české hospody a restraurace, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ reagoval na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého mělo opatření zamezit popíjení piva na veřejných místech včetně vánočních trhů. Pivo domů se podle něj bude moci prodávat pravděpodobně od čtvrtka.

14:45
9. 12. 2020

Opoziční poslanci se dál pozastavují nad aktuálními opatřeními vlády. Z omezení restaurací vyplynulo, že nesmí prodávat hostům ani pivo v PET lahvích domů.

„Zákaz kupování piva v lahvích z restaurací a hospod je neuvěřitelná stupidita. Tohle není o koronaviru, jde o šikanu živnostníků. Ministr zdravotnictví by měl okamžitě zjednat nápravu, protože jinak opatření budou vyhlašována, ale už nebude žádná vůle je dodržovat,“ čílí se Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

14:39
9. 12. 2020

"Je to situace, která je vážná a i když chápu, že tady bude politická debata a celá ta debata o covidu a o ochraně životů našich spoluobčanů se zvrhla na politiku, to mě strašně mrzí, tak i když se to prodlouží a nevíme jak dlouho, protože naše vláda nezískala podporu většiny Sněmovny na prodloužení, tak zdaleka nemáme vyhráno a samozřejmě počet nemocných neklesne a jediné řešení, jak jsem řekl, je vakcína. Není žádný lék, není nic jiného než vakcína. To je jediná naděje," upozornil Andrej Babiš během svého projevu s tím, že vakcinační strategie již byla představena vládě a on požádal ministra Blatného, aby ji poslal všem předsedům sněmovních stran a hnutí, aby k ní mohla proběhnout debata a byla připravena co nejdříve.

"Proč žádáme o prodloužení nouzového stavu právě do 11. ledna, tak proto - a to potvrzuje ta situace, včerejší čísla, pravděpodobně ta čísla budou ještě stoupat, tak proto je důležité, abychom měli tento stav, abychom mohli dělat ta opatření," pokračuje premiér.

"Je předpoklad, že se to do Vánoc nezmění. Uvidíme, jestli se to skutečně promítne do obsazenosti kapacit zdravotnických zařízení, kde stále naši zdravotníci - a nejen tam, ale i ošetřovatelé v sociálních zařízeních - bojují za nás za všechny, aby ochránili lidi. Takže my si myslíme, že ten stav se nezmění do začátku ledna, a proto si dovolujeme požádat o prodloužení o 30 dní," podotkl Babiš.

14:35
9. 12. 2020

„Musíme společně zabránit tomu, aby nedocházelo k šíření, a proto musíme mít nástroje, které zabrání šíření nemoci po celé zemi,“ pokračoval Babiš. Podle premiéra proto bude potřeba omezit například shromažďování.

„Bohužel ta čísla stále stoupají a je otázka, jak se to vyvine,“ neskrýval obavy premiér.

„Reprodukční číslo se navýšilo, takže je jasné, že musíme požádat o prodloužení nouzového stavu.“ Podle premiéra je nouzový stav potřeba udržet také proto, aby vláda mohla povolávat k pomoci s trasováním a k dalším potřebám například vojáky, hasiče, ale i studenty k pracovní povinnosti.

„Samozřejmě, když si to občané spojují s nějakými represemi, tak to určitě tak není, ale je to proto, abychom ochránili jejich životy,“ dodal premiér s tím, že si neumí představit, co by se stalo, kdyby byla současná opatření ukončena. „Respektive si to umím představit, bohužel by se opět naplňovala kapacita nemocnic,“ obává se premiér.

„Pravděpodobně ta čísla budou ještě stoupat. Je důležité, abychom měli tento stav a mohli zapojit do plnění těch opatření všechny, které jsem jmenoval. Je pravděpodobnost, že se to do začátku ledna nezmění, a proto žádáme o prodloužení nouzového stavu o 30 dní,“ obhajoval premiér žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o celý měsíc.

Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
14:24
9. 12. 2020

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzovový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve "stavech",“ poznamenal na twitteru statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

14:15
9. 12. 2020
!

Do Sněmovny se vydal hájit vládní návrh o prodloužení stavu nouze o 30 dní přímo premiér Andrej Babiš (ANO).

„Obracím se na vás tento podzim již potřetí s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani samozřejmě já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme, ale přesto musím s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru Sars-CoV-2, pandemie covid-19, a naše země není výjimkou,“ řekl před poslanci Babiš.

„Všichni víme, že jediným finálním řešením je vakcína,“ podotkl premiér s tím, že je nutné mít k dispozici nástroje, které do té doby umožní zasahovat plošně na území celé ČR a budou efektivní.

14:10
9. 12. 2020

Na programu schůze je dnes také novela, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových restrikcí. Kabinet chce, aby ji dolní komora projednala zrychleně.

Za porušování protikoronavirových restrikcí by jednotlivci mohli podle novely dostat pokutu až 50.000 korun místo nynějších 20.000 korun. Předloha zároveň stanoví podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje.

14:08
9. 12. 2020

Ve 14 hodin začala v Poslanecké sněmovně diskuse o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. Ministři chtějí prodloužit jeho trvání až do 11. ledna.

Nejdříve poslanci schválili, že stále trvá stav legislativní nouze a platí tedy zrychlené projednávání zákonů.

14:07
9. 12. 2020

„Za TOP 09 můžu říct, že rozhodně není ve hře prodloužení nouzového stavu,“ poznamenala šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová. Materiál, který vláda Sněmovně poskytuje při opakovaných žádostech o prodloužení, považuje za špatný vtip.

„Jednání poslaneckého klubu je před námi a v demokratické straně se máme pobavit navzájem mezi sebou a přijít s nějakým řešením, ale jsem přesvědčen, že ODS už prodloužení nouzového stavu nepodpoří,“ dodal předseda ODS Petr Fiala.

14:05
9. 12. 2020

Na tiskovce ve Sněmovně vystoupili dnes společně i Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), kteří chystají koalici pro volby 2021. K žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu však přistupují samostatně a lehce odlišně.

TOP 09 nepodpoří prodloužení stavu nouze, ODS nejspíš také ne, ale ještě bude jednat klub. KDU-ČSL částečné prodloužení podmiňuje zvýšením kompenzací.

„Určitě nepřistoupíme na to, podpořit prodloužení stavu nouze o 30 dnů,“ řekl Jurečka. Kratší prodloužení by strana zvážila při prodloužení kompenzačního bonusu do konce ledna a jeho navýšení na 20.000 korun měsíčně. Bonus pro živnostníky činí v současnosti 500 korun denně za omezení jejich podnikání kvůli koronavirové krizi.

Petr Fiala (ODS, vpravo), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marin Jurečka (KDU-ČSL) společně ve Sněmovně (9.12.2020)
14:02
9. 12. 2020

„Je to hazard se zdravím občanů, je to hazard s důvěrou obyvatel a je to hazard s důvěrou těch, kteří zachraňují lidské životy. My víme, proč žádáme o prodloužení nouzového stavu. Netěší nás to, vláda si to nijak neužívá. Věřte mi, že si neužíváme to, jak jsme dennodenně bombardováni za to, že tohle je špatně, tamto je špatně. Čelíme velmi tvrdým útokům. Celá řada mých vládních kolegů byla nucena požádat o ochranu policie, protože ty výhrůžky už se opravdu dostávají do osobní roviny. Čteme na twitteru věci, kdy jsou nám připisovány desítky, stovky mrtvých. To se nečte dobře, nespí se dobře. Ale já jenom upozorňuji, že pokud kolegové z pravice odmítnou podpořit hlasování o prodloužení nouzového stavu, tak na sebe berou plnou odpovědnost za tu další vlnu, která se přižene do českých nemocnic. Nikdo z nás to nechce, děláme všechno, co je v našich silách, abychom to zvládli, ale abychom to zvládli, tak k tomu potřebujeme mít adekvátní nástroje,“ dodal na tiskovce ČSSD vicepremiér Jan Hamáček.

On sám přitom včera mluvil také o tom, jaké pro něj bylo prodělat covid-19. A že se obával, aby nenakazil svou manželku Gabrielu. Čtěte ZDE.

13:59
9. 12. 2020

„Je pozitivní zprávou, že vládní opatření zabrala, že epidemie začala brzdit a stále brzdí, nicméně v těch posledních dnech to brzdění není nijak razantní a spíše se to podobá stagnaci. A do jisté míry můžeme říct, že ta čísla jsou hodně podobná těm, která byla v době, když jsme hlasovali naposledy. Ta čísla jsou stále velmi vysoká,“ upozornil na tiskovce ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Já poslouchám stanoviska pravicové opozice, která unisono tvrdí: Nikdy, za žádnou cenu, už ani hlas pro prodloužení nouzového stavu. Dostávám také maily od občanů, kteří nás prosí, abychom už to ukončili, aby už nouzový stav nebyl. A já jen musím zopakovat to, co říkám pořád. Nouzový stav není něco, co tu situaci vyřeší, jeho konec není koncem epidemie. Nouzový stav je jen právní rámec, který umožňuje podle naší legislativy vládě s epidemií účinně bojovat,“ pokračoval Hamáček.

„Já to ze strany opozice beru za nezodpovědné. Já rozumím tomu, že se jim nemusí líbit některá vládní opatření, oni je taky vehementně kritizují, nicméně je rozdíl kritizovat a možná se snažit změnit jednotlivá opatření a snažit se zbourat celý právní rámec, na kterém ten boj stojí. A tento postup opozice vede k tomu, že u lidí vzniká nějaká falešná naděje, že když ten nouzový stav neprojde, tak najednou se všechno změní a ta epidemie zmizí. Nezmizí. Ona tady bude stále, akorát ta vláda bude stát bezmocná, bude koukat na ten barák, jak hoří, a nebude mít ani tu stříkačku. Ty, kteří dnes odmítají hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, pokládám buď za pokrytce, nebo za nezodpovědné šílence,“ bouřil se Hamáček, který o pandemii covidu-19 mluvil i včera na Hradě s prezidentem Zemanem.

Video  
Video se připravuje ...
13:56
9. 12. 2020

Většina opozičních stran přitom s dalším prodlužováním nouzového stavu nesouhlasí. Rozhodující bude patrně postoj poslanců KSČM, kteří kabinet v dolní komoře tolerují.

Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je pokaždé nutný souhlas poslanců.

13:51
9. 12. 2020

Na tiskovkách před odpoledním jednáním Sněmovny zazněla kritika systému PES, respektive úprav, které vláda činí. Od středy např. musí mít hospody a restaurace zavřeno po 20:00, na veřejnosti se pak nesmí pít alkohol, což omezuje i vánoční trhy. A to přesto, že tyto úpravy neodpovídají stupni číslo 3, ve kterém se Česko nyní nachází, ačkoli fakticky je ČR dle indexu 64 bodů již ve stupni 4.

„Opozice opět udělala práci za vládu. Náš Anticovid tým přepracoval systém PES, ze kterého v posledních dnech nezůstalo vůbec nic. Vláda místo toho, aby respektovala pravidla, která nastavila, tak si vytváří pravidla další, vlastní, podružná a neřídí se tím, co všem slibovala, že bude fungovat. Nacházíme se nyní v jakémsi stupni 3 a půl. To není dále udržitelné,“ uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri na společné tiskovce Anticovid týmu ODS, KDU-ČSL a právě Topky.

Feri na tiskovce tasil novou tabulku. „My jsme se rozhodli systém PES přepracovat. Přepracovat ho logicky. Tak, aby nikdy nebylo možné to, že tady bude 1. stupeň, tedy aby existoval stupeň 0, zároveň abychom se vyhnuli také tomu, že budeme potřebovat nouzový stav až do léta. V tom našem systému PES nebude potřeba nouzový stav v 1. a 2. stupni a dokonce ani ve 3. stupni za předpokladu, že dvě třetiny krajů budou ve 3. stupni. To je významný rozdíl oproti vládnímu psovi. A je to něco, co činí ten systém udržitelným,“ podotkl. Více k upravenému návrhu tabulky PES čtěte ZDE.

Dominik Feri (TOP 09) tasil na tiskovce ve Sněmovně přepracovanou tabulku PES (9.12.2020) Dominik Feri (TOP 09) tasil na tiskovce ve Sněmovně přepracovanou tabulku PES (9.12.2020)
13:48
9. 12. 2020

S nouzovým stavem počítá ve všech stupních tabulka protiepidemického systému PES. Detailní verzi tabulky najdete ZDE.

Protiepidemický systém PES
13:45
9. 12. 2020

Dobrý den. Menšinová vláda ANO a ČSSD požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů do 11. ledna. Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Michal Snobl ( 27. března 2021 10:44 )

Tak přeci se jim včera zasek gramofon po Gotvaldovi.
Oficiální komouši podpořili převlečený komouše.
V klidu ať to zavřou třeba do voleb ale ať se začnou urychleně starat o prohospodařené peníze touhle vládou.
Tahle vlada co to vede už se tam dlouho hřát nebude.

Uživatel_5454143 ( 27. března 2021 09:56 )

Nemám slov...

donypan ( 27. března 2021 09:44 )

Tady se opozice ukázala jací jsou pokritci.Všichni vědí,že nouzoví stav je potřeba,ale když zjistili,že KSČM asi vládu podpoří,tak se stáhli.Je smutné,že zrovna KSČM ví co v dnané chvíli je nutné.

fesak2 ( 27. března 2021 08:48 )

Proč mají příznivci pohádek výjimku?

Milan Šmid ( 27. března 2021 08:46 )

PROČ JSOU PROTI BABIŠOVI ??PROTOŽEN ŽE CHCE VYŠETŘOVANI PRIVATIZACE A NEROMLČENI TĚCHT PŘIPADŮ Číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny

TAK ABY BYLO JASNO: Usnesení číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny.Proto tolik křiku na Letné, jde jim o krk. Usnesení čísla 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny 6.6.2019 v 10.40 přijala sněmovna usnesení zavazující Babišovu vládu, aby začala vyšetřovat zločiny privatizace v letech 1992 až 2005 a aby připravila zákony, aby co bylo ukradeno, bylo vráceno – třeba OKD, třeba Mostecká uhelna, třeba Škoda Plzeň. Číslo usnesení je 836.

Proti usnesení hlasovali ODS a jinak sabotovali všichni z TOP-09, STAN, KDU-ČSL. Hlasování v PDF jako příloha. Tisk usnesení ještě parlament nezpracoval. Mainstreem o něm mlčí. O to víc křičí – bude demonstrace! Poprvé od listopadu 1989 se budou vyšetřovat zločiny privatizace. Proto musí Babiš pryč. Proto "Čapí hnízdo". Proto státní zástupci a soudy se snaží vytvořit si páky na premiéra Babiše, aby k vyšetřování zločinů privatizace nedošlo. Hodně soudců a státních zástupců má totiž "špínu za nehty".

Kdo demonstroval proti Babišovi, hlasoval proti vyšetřování zločinů privatizace. Je to jasné, čeho se bojí. Je jasné, kdo jim platí a kdo a hlavně kteří politici vystupují na demonstracích.

Bude toto usnesení někdy realizováno?

ROZHODNOU VOLBY.

V příloze "hlasování", opravdu nedošlo k privatizačnímu pochybení???

Přílohy

001584611.pdf – PDF, 256 kB
StáhnoutZobrazit ›

Hlaso­vani_­Posla­necke_­snemov­ny_-_30_8362.pdf – PDF, 231 kB
StáhnoutZobrazit ›
Neza­place­ne_pod­niky_­priva­tizo­vane_­vlada­mi_OD­S_ODA_­a_KDU-CSL_v_letech_1992_-_1_3.docx – Word, 31 kB
StáhnoutZobrazit ›
Stáhnout všechny přílohy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa