Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Feri tasil novou tabulku PES: „Vláda neplní sliby. Budou za blázny, když ji nepřijmou“

Aktualizováno -
9. prosince 2020
11:31
Autor: simao - 
9. prosince 2020
11:11

Česko je nyní ve 3. stupni systému PES. Jenže podle opozice vláda neplní to, co občanům slíbila, navíc dělá změny v systému, který sama nastavila. Anticovid tým TOP 09, ODS a KDU-ČSL proto připravil přepracovanou tabulku PES. Na tiskovce ve Sněmovně ji prezentoval poslanec Topky Dominik Feri.

Vláda se odchýlila od vlastního systému, který nastavila. Od středy např. musí mít hospody a restaurace zavřeno po 20:00, na veřejnosti se pak nesmí pít alkohol, což omezuje i vánoční trhy. A to přesto, že tyto úpravy neodpovídají stupni číslo 3, ve kterém se Česko nyní nachází, ačkoli fakticky je ČR dle indexu 64 bodů již ve stupni 4.

„Opozice opět udělala práci za vládu. Náš Anticovid tým přepracoval systém PES, ze kterého v posledních dnech nezůstalo vůbec nic. Vláda místo toho, aby respektovala pravidla, která nastavila, tak si vytváří pravidla další, vlastní, podružná a neřídí se tím, co všem slibovala, že bude fungovat. Nacházíme se nyní v jakémsi stupni 3 a půl. To není dále udržitelné,“ uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri na společné tiskovce Anticovid týmu ODS, KDU-ČSL a právě Topky.

Feri na tiskovce tasil novou tabulku. „My jsme se rozhodli systém PES přepracovat. Přepracovat ho logicky. Tak, aby nikdy nebylo možné to, že tady bude 1. stupeň, tedy aby existoval stupeň 0, zároveň abychom se vyhnuli také tomu, že budeme potřebovat nouzový stav až do léta. V tom našem systému PES nebude potřeba nouzový stav v 1. a 2. stupni a dokonce ani ve 3. stupni za předpokladu, že dvě třetiny krajů budou ve 3. stupni. To je významný rozdíl  oproti vládnímu psovi. A je to něco, co činí ten systém udržitelným,“ podotkl.

„Změna ohledně nouzového stavu je naprosto podstatná. V tom se ten systém liší,“ upozornil Feri na to, že v případě 1. až 3. stupně se v rámci přepracovaného systému PES má postupovat lokálně a podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Aby se eliminovaly pochybnosti, měly by se nastavit i tzv. přechodové stupně.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou.  - Blesk
Video se připravuje ...

„Tam ten obrovský problém je v důvěryhodnosti, kterou vláda vyvolává, respektive dnes spíše popírá,“ rýpl si poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Nemůže to nikdy vést k tomu, aby veřejnost s důvěrou a respektem přijímala opatření, která na základě dat a psa vláda přijímá,“ dodal.

Na dotaz, zda má opozice domluvenou schůzku s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), Feri uvedl, že zatím nikoli, ale doufá, že se to podaří i v rámci jednání o prodloužení stavu nouze, který chce vláda natáhnout  o 30 dní do 11. ledna.

„Já mám osobně dojem, že když představíme v detailu přesná data tady z toho, tak proti tomu se nedá nic moc namítnout. Kdo může namítat něco proti tomu, že budou mít všichni rovná pravidla, že to bude předvídatelné? Kdo může namítat na to, že nebude potřeba nouzový stav a budou přechodová pásma? Kdo může namítat něco proti tomu, že se podíváme po regionech, budou regionální odlišení? To jsou tak logické věci, že jestli to ministerstvo nebude akceptovat a nebude ochotno tomu naslouchat, tak skutečně, myslím si, že budou za blázny,“ míní Feri.

Jak štěká vládní PES? Podívejte se na detailní tabulku i ZDE.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

romario71 ( 10. prosince 2020 10:06 )

A toto s tou brokolicí na hlavě má být poslanec placený že státních peněz.To už je k smíchu.Co tam dát ještě papouška a prasátko,ale vlastně co politik to prase nenažraný.

pepen ( 10. prosince 2020 08:03 )

Vyčůraná Gor.la hlavně že pobírá poslanecký plat...hov.o pro Česko dělá...Občas vyleze před novináře a plácne nějakou kravinu!!!!Jako většina Českých politiků !!!Hnus že to národ trpí i mezi Piráty se najdou ubožáci !!!!

sekebo ( 10. prosince 2020 02:40 )

Čím více na hlavě, tím méně v hlavě. Kdybych navíc slavil na Karlově mostě konec Kovidu jako tenhle fery, tak už se k tomuto tématu raději nikdy nevyjadřuji a chodím kanálama.

Knight ( 9. prosince 2020 19:51 )

Knight ( 9. prosince 2020 19:50 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa