Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lyžaře Klause štvou zavřené skiareály: „Odmítám zákazy lyžování na zdravém horském vzduchu“

Aktualizováno -
9. prosince 2020
08:00
Autor: Nikola Forejtová - 
9. prosince 2020
05:30

Boj za otevření lyžařských středisek pokračuje. Jejich provoz totiž není nijak zaznamenán v protiepidemiologickém modelu a ministr Jan Blatný (za ANO) podmínky o jejich provozu nezařadil na jednání vlády, ačkoliv tak předtím sliboval. Zákaz lyžování je ale podle exprezidenta Václava Klause, vášnivého lyžaře, nesmyslem, jak sdělil Blesk Zprávám. Za nelogickou považuje jejich dosavadní absenci v rozvolňování také Asociace horských středisek. Ta prozradila Blesku i detaily z metodiky, která je podle vlády již na stole.

Venku přituhuje a na horách se objevují první velké nánosy sněhu. Na sjíždění ale můžeme ještě zapomenout. Ačkoliv ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval, že by se skiareály mohly v ČR otevřít už 18. prosince, na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády toto datum nepotvrdil. A nepředstavil ani slibovanou metodiku k jejich otevření a fungování v koronavirové době. 

Blatný původně termín 18. prosince zdůvodnil tím, že předpokládá přesun lidí na hory ještě před svátky. „Doufám, že lidé jedou na hory za sportem, a ne za večerní zábavou.“ 

Vášnivý lyžař Klaus: Odmítám zákazy lyžování

Po otevření středisek volají nejen samotní vlekaři, ale také obyvatelé měst a obcí, kteří jsou živi právě ze zimní sezóny. A čílil se i poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora). „Proč zakazujete spuštění lyžařských areálů a zabraňujete lidem, aby byli na čerstvém vzduchu? Z čeho tam ti lidé mají žít? Když tady lidi mohou juchat někde barech už zase znova, tak čemu vadí, když stojí se šátky a brýlemi ve frontě, většinou jsou to rodiny, a lyžují?“ hřímal ve Sněmovně během interpelací. 

A nelibost projevil i jeho otec a exprezident republiky. „Odmítám zákazy lyžování na zdravém horském vzduchu. Obává-li se pan ministr nočních zábav, pak ať zakáže tyto zábavy, ale ne lyžování,“ řekl Blesk Zprávám Klaus coby vášnivý lyžař.

Václav Klaus se syny na lyžích Václav Klaus se syny na lyžích | Facebook

Exprezident nechápe i zákaz hraní tenisu. „Odmítám -  jako prezident našeho nejstaršího tenisového klubu I. ČLTK - zákaz hraní tenisu, neboť hráči jsou od sebe vzdáleni zhruba 25 metrů,“ dodal na to konto Klaus s poznámkou, že zásadně a principiálně odmítá plošná a restriktivní opatření. „Nepovažuji je za smysluplnou cestu v boji s dnešním koronavirovým onemocněním,“ sdělil Blesk Zprávám. 

Podle „juniora“ je pobyt na čerstvém vzduchu naopak vhodným prostředkem, jak si posílit imunitu. „Přispívejte na zdraví obyvatel i jinými prostředky,“ poznamenal na účet ministra. 

V tomto je s Klausem za jedno i ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. „Myslím si, že zrovna sportování na čerstvém vzduchu může být jen prospěšné,“ poznamenal pro Blesk Zprávy. „Ta rizikovost je nízká, spíše vnímáme problém kvůli mobilitě. Dá se to srovnat i s ležením na pláži,“ dodal. 

Právě kvůli mobilitě, ale i kvůli strachu z „nočních radovánek“ u baru zatím nad lyžařskými středisky visí otazník. Nákaza totiž nehrozí při samotném lyžování, ale při čekání na vlek, při obědě v hospodě či při přesunu do areálu skibusy apod. 

Knot: Jsme připravení, jen potřebujeme datum 

Podle „superministra“ Karla Havlíčka (za ANO) je metodika pro otevření lyžařských středisek připravená a s provozovateli areálů se konzultuje. Tuto informaci Blesk Zprávám potvrdil i Knot. „Všechny věci od stání ve frontě po dezinfikování jsou součástí připravované metodiky. Řeší se zejména způsob řízení těch front. Cesta nahoru vlekem a lyžování samotné nejsou rizikové, naopak. Tam je opravdu důležité dohlédnout na koridory a dodržování rozestupů,“ řekl Blesk Zprávám s tím, že samozřejmostí je mít během nástupu a výstupu roušku, případně jinou ochranu nosu a úst.

Co je podle Knota zapotřebí ještě dořešit, je to, jak se skiareály popasují s kapacitou, ale i s provozovateli restaurací. „Omezení kapacity je technicky a logisticky obtížné a nesáhli po tom nikde v Evropě. To lze řešit jen individuálně a doufáme, že se to bude na každém středisku. Například, že by omezila prodej jednodenních skipasů apod.,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv.

Zášť ale k vládě a stále odsunovanému termínu Knot necítí. „Tu situaci chápeme, vláda to má komplikované. Na druhou stranu nás mrzí, že nejsme jako všechny ostatní segmenty zařazeny do systému PES,“ konstatoval s tím, že jediné, co střediska potřebují, je přesné datum. 

Argument ohledně strachu z nočních řádění po hospodách je jak podle Klause, tak podle Knota trošku neplatným. Omezení pro bary, hospody i restaurace jsou totiž stejná pro celou ČR a provozovatelé je musí dodržovat. Nejnověji musí provozovny zavírat v 8 hodin večer a musí mít maximálně napůl plno. Od středy také platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a prodej jídla a pití u stánků. 

„Omezení pro stravovací provozovny jsou natolik přísná, že ta rizikovost by neměla být větší na horách, než všude ve městech. Nedává to logiku (…) Budeme ale apelovat na to, aby provozovny v areálech i mimo ně pravidla dodržovaly, jinak si hory neužije nikdo,“ komentuje pro Blesk Zprávy dále Knot.

Lyžařská střediska jsou povětšinou na sezónu připravená. Podle Knota by bylo 5-7 středisek schopno zahájit provoz už v předminulém týdnu. Ostatní ale brzdí i počasí. Chystající se mrazy, ale i dostatečná zásoba technického sněhu jsou ale dobrým předpokladem pro to, aby se podle Knota mohla střediska otevřít v již zmíněném datu 18.12. 

Video  Ministr Jan Blatný k otevření lyžařských areálů 18. prosince  - abl
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. prosince 2020 18:06 )

Václave, ta pokuta 3tisíce, co jste dostali s náčelníkem, ti nestačila?? Není tam započtena zatím ani recidiva, pač se do toho zatím nevložil náš absolutistický panovník Miloš I., který vyhlašuje nejtvrdší tresty v naší zemi. Kudláková už to má teď za 5 mega, věštění panovníkovi je zakázáno pod přísnou pokutou, tak aby ti nenechal zabavit majetek
Jinak má Václav samozřejmě ve všem pravdu, netuším, proč bych měl hrát s rouškou tennis. Jsou to mimozemštani.

kurioko ( 9. prosince 2020 15:17 )

Za ty prachy, co si "našetřil" z kuponové privatizace, by si mohl pořídit vlek a dráhu soukromou a neprudit.

hejhej ( 9. prosince 2020 13:00 )

josemu:?????? hloupé

blamal ( 9. prosince 2020 12:25 )

A slusni lide zas odmitaji tvoji amnestii, kterou jsi osvobodil a nasledne zkasiroval sve kamose zlodeje a tunelare, ty smejde.

jajas ( 9. prosince 2020 11:35 )

Už se těším, až známého odmítače Klause vyfotí bez roušky jak sjíždí na lyžích kopečky! Bacha na kyčle Klausi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa