Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nouzový stav do 11. dubna, Babišovi pomohla KSČM. Návrat do škol má začít 12. dubna

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. března 2021
22:04
Autor: simao, Jakub Veinlich, ČTK - 
26. března 2021
05:15

Poslanecká sněmovna podpořila prodloužení nouzového stavu v Česku. Prošla kompromisní varianta do 11. dubna 2021 - tedy přes Velikonoce. A to opět i díky hlasům poslanců KSČM. Vláda obratem souhlas Sněmovny využila a nouzový stav do tohoto data prodloužila. Poslanci rovněž hlasovali o návrzích na ukončení kontrol na hranicích okresů, návratu žáků do škol, který by dle nich měl začít 12. dubna, a také o možnosti pro chataře, aby na Velikonoce vycestovali na chatu či chalupu do jiného okresu. S jakým výsledkem?

Premiér Andrej Babiš (ANO) čelil ve Sněmovně opět kritice. Stalo se však nakonec přesně to, co se očekávalo - pomohli mu komunisté. Prošla totiž kompromisní varianta na prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Stačilo k tomu 41 hlasů z tábora ANO, 10 hlasů poslanců ČSSD a 5 hlasů od KSČM. Poslanci KDU-ČSL se zdrželi hlasování, ostatní hlasovali proti.

Přehledně: Sněmovna o stavu nouze, školácích i chatařích

Sněmovna nesouhlasila s prodloužením stavu nouze do 27. dubna. Odhlasovala prodloužení do 11. dubna.

⇒ Opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle výzvy Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna.

⇒ Poslanci svým hlasováním odmítli vyzvat vládu, aby umožnila vycestovat lidem na jejich chaty a chalupy přes hranice okresů.

⇒ Sněmovna uložila vládě, aby vrátila do škol žáky 1. stupně nejpozději od 12. dubna spolu se zajištěním šetrného testování žáků a učitelů a urychleným dokončením očkování učitelů. Otevřít by se měly do tohoto termínu i mateřské školky.

⇒ Sněmovna požádala vládu, aby zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

⇒ Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se zdrželi hlasování u návrhu zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Opozici chyběl jediný hlas.

Co schválila vláda

Vláda na krátkém mimořádném zasedání dnes večer schválila prodloužení všech dosavadních opatření navázaných na nouzový stav do 11. dubna

O Velikonocích lidé budou smět vycházet na mše i po 21:00, a to až do půlnoci. Omezení vychází po 21. hodině jinak pokračuje dál.

Vláda schválila nákup milionu antigenních testů a zrušila povinnost pro řidiče tranzitní dopravy přes ČR do Německa vstupovat na území Česka s testem

Hádky ve Sněmovně: Třaskavý spor o Rusy

Na pátečním jednání Sněmovny nebyla opět nouze o spory. Pomyslné finále přišlo v momentě, kdy se poslanci již chystali hlasovat o nouzovém stavu, ale Tomio Okamura (SPD) k nelibosti mnohých požádal o přestávku v délce 2 hodiny na poradu poslaneckého klubu.

Kromě tohoto průtahu se však řešily i jiné rozpory. Do tvrdého sporu se dostala opozice s vládou hned na úvod - podle ODS změnili komunisté na podporu nouzového stavu názor díky tomu, že kvůli dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech má být osloven i ruský Rosatom. „Skutečně my žádné kšefty ohledně lidských životů našich občanů neděláme a tvrdit nouzový stav a Dukovany je úplně absurdní,“ čílil se ve Sněmovně Babiš.

Opozice mu předhazovala i zprávu NKÚ týkající se nákupů respirátorů a dalších ochranných pomůcek Podle kontrolorů si loni vláda počínala chaoticky a nakupovala předražené respirátory - ministerstvo zdravotnictví dokonce i při ceně 777 korun za kus. Babiš pochybení odmítá.

Aprílový žert?

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vytkla Babišovi před pátečním jednáním „aprílový žert“. „Vláda prosila v zimě občany: Obětujme březen. Teď chce pokračovat v nouzovém stavu také v dubnu. To pokládám takřka za aprílový žert,“ míní.

„Mnoho lidí padá lidově řečeno na hubu. Je bod zlomu: kolikrát jsme to slyšeli už za posledního půl roku, to se nedá dopočítat. Ještě dva týdny, ještě dva tři týdny, obětujme ten či onen měsíc. Nouzový stav vláda potřebuje skutečně jen na omezení pohybu a na netransparentní kšefty,“ podotkla pak ve Sněmovně. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) však k prodloužení nouzového stavu nebyla zcela jednotná. Lidovci se u hlasování nakonec zdrželi.

Babiš: Poslední lockdown? Naděje tu je

Podle premiéra Babiše tvrdá opatření během nouzového stavu zafungovala. Žádal však o prodloužení nouzového stavu alespoň přes Velikonoce. A pokračující dodržování okresního lockdownu. „Nám všem samozřejmě vadí to omezení pohybu ohledně uzávěry okresů. Ale chápu, že všichni jsou frustrovaní a že to trvá dlouho a psychika nás všech je samozřejmě ohrožena. Ale myslím, že teď je tady skutečně naděje, že to může být poslední lockdown. Ta čísla klesají. Sice klesají pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl v pátek ve Sněmovně premiér Babiš.

Opět se přitom odkázal na stav v nemocnicích. „Stav v nemocnicích je stále nedobrý. Stav je 7 853 lidí hospitalizovaných a na JIPkách více než 1 700. A samozřejmě i věková struktura je úplně jiná. Včera bylo hospitalizovaných 500 lidí, průměrný věk 65. Tak už to není tak, jako to bylo v minulém roce, že jsou to lidi nad 75. Stav v nemocnicích klesá velice pomalu (...) Ten vir je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch JIPkách,“ upozornil Babiš i na to, že v nemocnicích končí i mladší lidé.

„My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci,“ slíbil Babiš.

Hamáček: Léto už bude jiné

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je pokračování nouzového stavu nutností – a obětování března se vyplatilo. „Vládní opatření zabírají, počet nově nakažených v sedmidenním průměru stále klesá. Neobětovali jsme březen nadarmo,“ uvedl na twitteru.

Podle Hamáčka je však i vzhledem k tomu důležité ve stávajících opatřeních vytrvat a dodržovat je. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ uvedl v pátek ve Sněmovně.

Během dohadů s opozicí došlo i na kuriózní momenty. To když se Hamáček bránil kritice Tomia Okamury (SPD). „Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ vzkázal Hamáček.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:35
9. 12. 2020

Středeční mimořádná schůze Sněmovny měla jen dva body. Poslanci je oba projednali krátce před půl desátou a rozešli se domů. 

Znovu se ale sejdou ve čtvrtek v děvět hodin ráno. 

Politicky bude i 10. prosinec zajímavý. Nejdříve totiž v sedm hodin ráno vláda pomocí videokonference rozhodne oficiálně o prodloužení nozového stavu - a to až do 23. prosince. Hned poté, premiér Andrej Babiš (ANO) zamíří do Senátu obhajovat daňový balíček. A pak odletí do Bruselu na summit lídrů EU.  

Dnešní online přenos o dění v Poslanecké sněmovně končí. Děkujeme za pozornost. I dál ale pro vás chystáme aktuální informace z domova, i ze světa. Vše najdete na blesk.cz

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Zdeněk Ondráček (KSČM) u pultíku, Andrej Babiš (ANO) na své židli (9.12.2020)
21:29
9. 12. 2020
!

Podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce. Sněmovna to schválila.

Dnes přitom některé hospody a restaurace odmítly dodržet vládní nařízení o zavírací době. Dnes poprvé měli hospodští zavřít už ve 20 hodin místo původně povolených 22. 

„Z mého pohledu má zákon platit pro všechny. Nelze, aby zde byla skupina lidí, které lze za trestní čin trestat, a jinou skupinu trestat nelze,“ hájil potřebu zákona těsně před hlasováním poslanců předkladatel normy ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).  

Podnikatelé a firmy by měli mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti. Sněmovna zákon schválila navzdory opoziční kritice zrychleně ve stavu legislativní nouze. Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun.

Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 000 korun na 50 000 korun. Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

21:07
9. 12. 2020
!

Po nouzovém stavu poslanci projednávají v rámci mimořádné schůze Sněmovny také novelu zákona o krizovém řízení. Obsahuje nová pravidla pro tresty za porušování vládních opatření. 

„Odnáším si z toho pocit, že vláda nenávidí všechny malé a střední podnikatele, místo toho, aby se snažila posilovat důvěru, tak posiluje represi. Jak já vnímám náladu ve společnosti, tak se schyluje k občanské neposlušnosti, což je právo každého z nás,“ což je podle poslance Petra Pávka z hnutí STAN patrně důvod, proč se vláda snaží posílit represi.

20:13
9. 12. 2020
!

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtrtek ráno.

Jednání má začít v sedm hodin a mělo by mít jen jediný bod. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Jan Hamáček (ČSSD) u pultíku, Andrej Babiš (ANO) a Jan Blatný (za ANO) ve vládní lavici (9.12.2020)
20:04
9. 12. 2020
!

Poslanecká sněmovna prodloužila nouzový stav do 23. 12. 2020 včetně.

Prošel tak opět návrh KSČM. Pro hlasovalo 53 z 98 přihlášených poslanců. Poslanci hlasovali v polovičním počtu. Vláda přitom původně žádala, aby nouzový stav platil až do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) v diskusi před hlasováním varoval, že pokud projde tento zkrácený termín, vláda bude žádat Sněmovnu, aby se sešla nad další žádostí o dalším prodloužení nouzového stavu ještě před Vánocemi.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu (9. 12. 2020)
19:59
9. 12. 2020
!

Poslanci jdou hlasovat o prodloužení nouzového stavu: 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návhy. 

Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.

Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 

Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 

Poslanec Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového Stavu. 

19:55
9. 12. 2020

„Nenechte se zmást, že buďto chaos, nebo nouzový stav,“ reagoval na Babiše v posledním vystoupení před hlasováním předseda ODS Petr Fiala. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Petr Fiala (ODS) (9.12.2020)
19:53
9. 12. 2020

„Není pravda, že já bych vinil Pražany z toho, že dělají něco špatně. To není vůbec pravda. Já jsem vyzval pana Hřiba, aby řešil dopravu, ty narvané tramvaje,“ odmítl Babiš, že by za nárůst čísla R i nakažených obviňoval obyvatele hlavního města. 

„Není pravda, že já jsem kritizoval obyvatele Prahy. Je to lež, kterou opakoval Bartoš, Hřib a další. Já jsem jenom chtěl, když teda pan primátor říká, že nic nemůže, tak mohl aspoň zavolat na ten Dopravní podnik, aby posílili ty spoje, ne, když jsou tam lidi jak sardinky. Vždyť věděli kolik dní dopředu, že skončíme ve 22.00. To věděli, ne? A neuděl vůbec nic. To jsem kritizoval. A potom jsem kritizoval, že na Staromáku někdo prodává langoše a trdelník. A to bylo všechno. Ale vy jste to převrátili všechno, protože vám to vyhovuje, děláte tu politiku, vy jste ti profesionální politici. Takže já to odmítám. Není to pravda,“ čílil se Babiš.

19:51
9. 12. 2020
!

Jako poslední vystoupil v rozpravě k prodloužení nouzového stavu Andrej Babiš. Kritizoval především ty, kteří se staví zády k žádosti vlády a odmítají nouzový stav prodloužit. „Nechápu, co tady diskutujeme. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí jenom chaos a ohrozit zdraví našich občanů,“ pustil se do odpůrců a lituje toho, že se bude muset Sněmovna sejít zřejmě kvůli další žádosti těsně před Vánocemi. 

„Vy jste zapomněli, co jsme tady dělali před měsícem. Kupovali jsme postele, řešili jsme přístroje z Nového Zélandu, stavěli polní nemocnice a řešili, kdo bude inkubovat lidi na chodbách,“ vyčítal všem kritikům. „Vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“ čílí se premiér.

„Já jsem tady získal asi tři voliče, protože mi někdo říkal, že ty projevy, že to ani v hospodě, když mají pět piv, neříkají ty věci, které odezněly, některé ty projevy byly šílené úplně. Takže díky za to teda. Někteří psali, že mě nevolili, ale po tom, co vidí, jak trpím tady, tak že dostanu ten hlas. Tak díky,“ dodal.

Premiér naopak pochopil připomínky poslanců, kteří vládě vyčítají, že není zatím ještě žádná kampaň k očkování, které by mělo přijít v Česku na začátku roku. „Já tomu rozumím, chceme se s vámi o tom bavit,“ dodal premiér. 

 „Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ pozastavoval se nad tlakem především opozičních stran.

Zopakoval také, že v okolních státech mají zavřené restaurace. „Vy jste dnes nenavrhli, co máme dělat, vše jen kritizujete,“ vytýkal Babiš poslancům. 

Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
19:20
9. 12. 2020
!

Pravidelně vládu za přijatá opatření i za prodlužování nouzového stavu kritizuje také poslanec Václav Klaus mladší, který je zároveň také předsedou hnutí Trikolóra. Vystoupil ve sněmovně i nyní. 

„Semafor byl spíš stroboskop,“ kritizoval vládu za přijímaná opatření. Kritizoval také PSA i chytrou karanténu. „Není pravda, že víte, jak se bude epidemie vyvíjet. Vaše opatření mají politický charakter. Zavření obchodních center se podle Klause mladšího vládě nechce, lyžařská centra neřešíte, protože jejich uživatelé nejsou voliči ČSSD a ANO,“ je přesvědčený šéf hnutí Trikolora, který je znám, stejně jako jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus, jako vášnivý lyžař.

„Vy tu zemi neřídíte, já vím, že to k tomu svádí, ale nemějte pocit, že na vašich rozhodnutích závisí to, jak se bude ta nákaza šířit dál,“ je přesvědčený Klaus.  

Vášnivý lyžař Václav Klaus: Zakažte zábavy, ne lyžování Václav Klaus mladší s rouškou
18:50
9. 12. 2020

Další kolo reakcí na výroky jednotlivých ministrů má za sebou ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Řada bonusů, které jsou vypláceny, jsou vypláceny i díky tomu, že je nouzový stav. MHD je mnou připravený a podepsaný dopis pro svaz obcí i primátory větších měst, aby posílili MHD. „Souhlasím s vámi, že i ve chvíli, kdy se lidé mohou pohybovat v nočních hodinách, tak mít omezenou hromadnou dopravu není správné. Může docházet k vyšší kumulaci a šíření nákazy,“ naznačil možné změny v systému PES ministr.

Blatný zároveň nevyloučil, že se může Česko v systému PES posunout do rizikové fáze číslo 4.

„V případě, že to budeme muset udělat, a nevylučuji, že ta situace nastane v době dohledné, tak postavíme naroveň velká obchodní centra i drobné obchodníky, a provozovatele služeb,“ naznačil restrikce v obchodech nebo například u zdravotníků Blatný.  

Blatný také uvedl na pravou míru spor s bývalým prezidentem Václavem Klausem, který má být dezinformátorem. Blatný tvrdí, že nic takového na webu ministerstva jeho úřad netvrdí. „Když takovému člověku něco ulítne, tak to automaticky chytnou ti, kteří chtějí dezinformovat. Václav Klaus ani pan Beran nejsou dezinformátoři, to na našem webu nenajdete,“ okomentoval Blatný otevřený dopis, který dostal od Václava Klause.

Restrikce při bohoslužbách navrhovali podle Blatného sami biskupové - vyloučen je tak hromadný zpěv i podávání ruky.

Blatný také vyčíslil, že ročně by testování PCR testy vyšlo za stávajících cen a podmínek na 24 miliard korun. „Testování PCR testy stojí tuto zemi zhruba dvě miliardy měsíčně – což je třeba nová porodnice ve fakultní nemocnici v Brně,“  vypočetl Blatný s tím, že neumí vypočítat, kolik by Česko stál jeden den lockdownu. Pět miliard ale Česko stojí jeden den státního svátku.

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ uzavřel své další vystoupení v rámci mimořádné schůze Blatný a zároveň přivítal nabídku Dominika Feriho, který chce vládě pomoci při informační kampani pro očkování.

18:25
9. 12. 2020

Poslanci si schválili možnost projednávat prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně i po 19. a zároveň i 21. hodině. 

Pro návrh zvedlo ruku 56 poslanců, proti byl jeden. 

18:25
9. 12. 2020
!

Poslanec Marian Bojko, bývalý člen SPD, dnes nezařazený poslanec, ve svém vystoupení navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. Pokud by jeho návrh Poslanecká sněmovna schválila, nouzový stav by skončil s dnešní půlnocí.

17:50
9. 12. 2020
!

 Dominik Feri se obrátil na tři členy vlády – dva z nich ale ve Sněmovně chybí.  Poslanec TOP 09 nabídl opět vládě pomoc, tentokrát s přípravou kampaně pro očkování.

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od půltíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ obává se malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kapaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

 „Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri.

V další fázi svého vystoupení Feri kritizoval, že vláda po pár dnech co povolila otevřít hospody a restaurace, přišla s omezením otevírací doby. „Já bych pochopil, kdyby s tím příšly zároveň kompenzace,“ kritizoval ministry. 

Podle Feriho ani vláda nezvládla zákaz prodeje piva do PET lahví ani zákaz prodeje alkoholu na vánočních  a dalších trzích. 

Pochopení nemá Feri ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která podle poslance a studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Po té, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri na závěr svého vystoupení postoj klubu TOP 09. 

2. čtení rozpočtu 2021: Vyrazil na něj i Dominik Feri (TOP 09) (2.12.2020) Dominik Feri (TOP 09) tasil na tiskovce ve Sněmovně přepracovanou tabulku PES (9.12.2020)
17:35
9. 12. 2020

Poslanci zatím ještě nehlasovali o schválení programu mimořádné schůze. Vystupují tak jen ti, kteří mají přednostní právo promluvit u řečnického pultíku. 

Za SPD to byl aktulně šéf poslaneckého klubu Radim Fiala. Hnutí prý nepodpoří prodloužení nouzového stavu. 

17:20
9. 12. 2020

Lidovci podpoří prodloužení nouzového stavu o týden. Mají prý ale podmínku. „Hledáme správné řešení pro tuto zemi. Podpoříme prodloužení nouzového stavu o týden, do 18. Prosince, a to s jednou podmínkou,“ řekl za lidovce poslanec Jiří Mihola. Tou podmínkou je navýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc.

KDU-ČSL chce být podle Miholy konstruktivní, i proto poslala strana do Ústředního krizového štábu svého zástupce. 

17:15
9. 12. 2020
!

Blatného hlídá ochranka. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má kvůli covidu přidělenou dočasnou policejní ochranu. Právu to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Důvody ale nechtěl rozebírat. 

„Bohužel to nemohu v této fázi komentovat,“ reagoval Hamáček pro Blesk Zprávy. 

Ochrannou službu měl také Blatného předchůdce Roman Prymula, má ji i ministr Karel Havlíček (za ANO). Podle vládního nařízení mají trvalou policejní ochranu vedle prezidenta, premiéra a šéfů parlamentních komor také ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a financí. Ministra obrany hlídá vojenská policie.

Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Jan Blatný (za ANO) Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Jan Hamáček (ČSSD) (9.12.2020)
17:05
9. 12. 2020

U řečnického pultu se opět objevil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Reaguje na poznámky dosavadních předřečníků. „Chtěl bych se ohradit proti tomu, že máme nejvíce úmrtí ve světě, nebo v Evropě. To považuji za jednu z informačních kampaní, která nevím, proč se vede. Není to pravda,“ odmítl Blatný údajně nepravdivé informace.

Pro 100% plat pro všechny, které jsou doma s nákazou covid-19, nemá Blatný podle svých slov nějaký problém. Neví ale, jak by vysvětlil pacientům například s leukémií, že oni musejí být doma za 60% platu na rozdíl od těch, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus. „Covid není jediné ani nejzávažnější onemocnění,“ dodal ministr svůj argument.

Očkovací strategii rozešle prý ministr až po té, co ji projedná vláda. Vakcínu bude mít Česká republika z Velké Británie a kampaň k očkování už se prý pomalu rozeběhla. Ta největší za zhruba 50 milionů přijde kvůli nutnosti vyhlásit veřejnou soutěž až v lednu. „Ano je to později, než bychom si představovali,“ přidal další z argumentů Blatný.

„To, že máme otevřené restaurace a hotely, byť s nějakým omezením, je známkou toho, že se snažíme pomoct podnikatelům,“ odmítl ministr kritiku, že vláda hází klacky pod nohy hoteliérům i hospodským. „Podívejte se na okolní země, kde mají většinou zavřeno,“ argumentoval.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020) Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Vlevo sedí premiér Andrej Babiš (ANO) (9. 12. 2020)
16:30
9. 12. 2020

„Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval vicepremiér Jan Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih.“ Lidé jsou podle Hamáčka zmateni, protože jim opozice namluvila, jak bez nouzového stavu zmizí covid-19. „Bohužel tu v reálu vůli po spolupráci nevidím,“ kritizoval opozici vicepremiér Hamáček.

„Teď budeme asi diskutovat, jestli bude platit vládní PES, nebo ten opoziční,“ vyčítal Hamáček. „Tak jak to tady společně všichni vedeme, tak to daleko nedovedeme. Ta situace neskončí Vánocemi.“

„Bude zázrak, když budeme příští týden na trojce. Myslím, že budeme spíš na čtyřce,“ varoval Hamáček s tím, že pokud se neprodlouží nouzový stav o 30 dní, bude se muset sejít Sněmovna ještě zhruba 22. prosince a vést tu samou debatu jako dnes. Hamáček je nicméně rád, že alespoň komunisté dodají hlasy. „získali jsme tak alespoň 14 dní navíc,“ dodal Hamáček.

„Ještě tu není ani kapka vakcíny a už je vše špatně. A takhle chcete přesvědčit ty lidi, aby se nechali očkovat?“  vadí Hamáčkovi kritika očkovací strategie, kterou vláda představila.

16:10
9. 12. 2020

Lidovci posílají do Ústředního krizového štábu, stejně jako v první vlně, svého poslance, lékaře Víta Kaňkovského. Na twitteru potvrdil nominaci strany předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Lidovci tak zvolili jiný přístup než ODS, se kterou se chystá strana spolu s TOP 09 kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce. 

16:05
9. 12. 2020
!

ODS nepodpoří prodloužení nouzového stavu. „Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Vláda podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

2. čtení rozpočtu 2021: Šéf ODS Petr Fiala (2.12.2020)
15:27
9. 12. 2020
!

Ani Piráti podle předsedy Ivana Bartoše nepodpoří prodloužení nouzového stavu, protože prý umožňuje vládě svévolně měnit její opatření bez zdůvodnění a vyhodnocování.

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Pirát Ivan Bartoš (9.12.2020)
15:25
9. 12. 2020

Lidé jsou podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové zoufalí. „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ řekla před poslanci. Vychází prý ze stovek emailů i SMS zprávy, které od občanů dostává. 

Zmínila nervózní a zoufalé podnikatele. Jako příklad uvedla hospodského, který má tržby letos na zhruba 30%, které měl loni. „Zoufalost tohoto člověka opravdu chápu,“ reagovala šéfka TOP 09. Tento konkrétní podnikatel prý doufá, že jeho podnik zůstane otevřený nějakou dobu, aby nemusel vylévat pivo a vyhazovat nakoupené zásoby. 

„Vážená vládo, tvá pomoc je ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“  apeluje Pekarová. Slíbená pomoc živnostníkům a všem, kterým vláda zakázala podnikat, je podle Pekarové rovněž zoufalá. „Ke konci listopadu je vyplaceno pouze 50% slíbeného,“ kritizovala šéfka TOP 09 vládní pomoc. Vláda prý lakuje pomoc na růžovo. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (9.12.2020)
15:15
9. 12. 2020

Piráti posílají vládě předžalobní výzvu. Nelíbí se jim podle šéfa strany Ivana Bartoše nerovné podmínky mezi podnikateli.

„Vláda žene maloobchody a živnostníky do krachu. Posíláme jí proto předžalobní výzvu a žádáme okamžité nastavení férových podmínek. Již nemáme jiný prostředek, jak se postavit proti bankrotu tisíců lidí, než postupovat právními kroky. Vláda ignorovala i usnesení Sněmovny,“  napsal uvedl Bartoš na svém twitteru. 

15:10
9. 12. 2020

„V současné chvíli je systém PES nastaven způsobem, že v každém z jeho stupňů je nutné přebývat v režimu nouzového stavu. Nesouhlasíme s tím, aby se nouzový stav stal pro vládu běžnou záležitostí,“ uvedl šéf STA Vít Rakušan.

Podle ministra Blatného by vláda mohla systém PES předělat tak, aby v první stupni bylo možné fungovat už bez nutnosti vyhlášeného nouzového stavu. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Šéf STAN Vít Rakušan a ministr zdravotnictví Ivan Blatný (9.12.2020)

Michal Snobl ( 27. března 2021 10:44 )

Tak přeci se jim včera zasek gramofon po Gotvaldovi.
Oficiální komouši podpořili převlečený komouše.
V klidu ať to zavřou třeba do voleb ale ať se začnou urychleně starat o prohospodařené peníze touhle vládou.
Tahle vlada co to vede už se tam dlouho hřát nebude.

Uživatel_5454143 ( 27. března 2021 09:56 )

Nemám slov...

donypan ( 27. března 2021 09:44 )

Tady se opozice ukázala jací jsou pokritci.Všichni vědí,že nouzoví stav je potřeba,ale když zjistili,že KSČM asi vládu podpoří,tak se stáhli.Je smutné,že zrovna KSČM ví co v dnané chvíli je nutné.

fesak2 ( 27. března 2021 08:48 )

Proč mají příznivci pohádek výjimku?

MAMKA2316 ( 27. března 2021 08:46 )

PROČ JSOU PROTI BABIŠOVI ??PROTOŽEN ŽE CHCE VYŠETŘOVANI PRIVATIZACE A NEROMLČENI TĚCHT PŘIPADŮ Číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny

TAK ABY BYLO JASNO: Usnesení číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny.Proto tolik křiku na Letné, jde jim o krk. Usnesení čísla 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny 6.6.2019 v 10.40 přijala sněmovna usnesení zavazující Babišovu vládu, aby začala vyšetřovat zločiny privatizace v letech 1992 až 2005 a aby připravila zákony, aby co bylo ukradeno, bylo vráceno – třeba OKD, třeba Mostecká uhelna, třeba Škoda Plzeň. Číslo usnesení je 836.

Proti usnesení hlasovali ODS a jinak sabotovali všichni z TOP-09, STAN, KDU-ČSL. Hlasování v PDF jako příloha. Tisk usnesení ještě parlament nezpracoval. Mainstreem o něm mlčí. O to víc křičí – bude demonstrace! Poprvé od listopadu 1989 se budou vyšetřovat zločiny privatizace. Proto musí Babiš pryč. Proto "Čapí hnízdo". Proto státní zástupci a soudy se snaží vytvořit si páky na premiéra Babiše, aby k vyšetřování zločinů privatizace nedošlo. Hodně soudců a státních zástupců má totiž "špínu za nehty".

Kdo demonstroval proti Babišovi, hlasoval proti vyšetřování zločinů privatizace. Je to jasné, čeho se bojí. Je jasné, kdo jim platí a kdo a hlavně kteří politici vystupují na demonstracích.

Bude toto usnesení někdy realizováno?

ROZHODNOU VOLBY.

V příloze "hlasování", opravdu nedošlo k privatizačnímu pochybení???

Přílohy

001584611.pdf – PDF, 256 kB
StáhnoutZobrazit ›

Hlaso­vani_­Posla­necke_­snemov­ny_-_30_8362.pdf – PDF, 231 kB
StáhnoutZobrazit ›
Neza­place­ne_pod­niky_­priva­tizo­vane_­vlada­mi_OD­S_ODA_­a_KDU-CSL_v_letech_1992_-_1_3.docx – Word, 31 kB
StáhnoutZobrazit ›
Stáhnout všechny přílohy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa