Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkovací centrum na Vyšehradě: Pracuje v něm 40 lidí, na očkované dohlíží záchranáři. Jak se zatím osvědčilo?

Autor: veef - 
24. března 2021
17:10

V Kongresovém centru začalo v pondělí fungovat metropolitní očkovací centrum, které zřídil ve spolupráci s dalšími subjekty pražský magistrát. Ve zkušebním provozu se zde během dvou dní podařilo naočkovat přes 450 osob. Jako první se dostali na řadu příslušníci městské policie, po nich následovali lidé s postižením intelektu a také jejich blízcí, kteří o ně pečují. Testovací provoz bude fungovat do pátku, následně si chce magistrát celý provoz vyhodnotit. Pro běžné občany by se brány centra měly otevřít 6. dubna.

I když je plánovaná kapacita očkovacího centra asi 1000 lidí denně, město zatím očkuje pouze okolo 200 lidí za den. Může za to nedostatek vakcín, víc jich k použití zkrátka není. V příštích dnech by ale do České republiky měly přijít další vakcíny. Pražskému koordinátorovi očkování Martinu Ježkovi se pro ostrý provoz centra podařilo se státem vyjednat 500 dávek vakcín Pfizer/BioNTech na den. Právě tyto vakcíny se budou v centru používat, jejich distribuci zajišťuje stát. Praha má na starosti pouze distribuci vakcín Moderna a AstraZeneca, těch je ale v současné době v České republice nedostatek. I proto se magistrát rozhodl očkovat vakcínou Pfizer.

Centrum zajistí větší očkovací kapacitu 

„Podle mých informací je nyní v Praze až 42 tisíc volných vakcín, neočekávám tedy, že by se zásobováním centra měl být problém. Pokud by se stalo, že bude k dispozici víc vakcín, než je naplánováno, jsme okamžitě schopni kapacitu očkovacího centra navýšit až na 1000 očkovaných denně, ostatně takový je do budoucna i plán,“ sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že ani kapacita 1000 lidí nemusí být konečná.

Metropolitní očkovací centrum také vzniklo z důvodu, aby odlehčilo už tak přetíženým nemocnicím, kde je doslova potřeba každá ruka. A také proto, aby se navýšily celkové kapacity očkování v Praze. Ty podle primátora Hřiba v posledních týdnech víceméně stagnují.

Nutná je spolupráce hned několika organizací

Odborný personál v Kongresovém centru poskytla soukromá poliklinika Medicon, na očkované zase dohlížejí příslušníci pražské záchranky. „Kromě lékařů z polikliniky Medicon nám nabízí pomoc i velké množství dobrovolníků, kteří mají potřebné vzdělání k tomu, aby mohli očkovat. Využíváme tedy i jejich služeb. Další dobrovolníci se nám hlásí přes Český červený kříž. Pro hladký chod centra potřebujeme i další personál, ten pro změnu poskytlo samo Kongresové centrum,“ vysvětlila Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

Na chodu očkovacího centra se nyní podílí 40 lidí, kromě lékařů a zdravotníků je také nutný personál k administrativním úkonům. Ti například zadávají očkované lidi do státního Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). „Prozatím vše funguje hladce, jen někdy se ISIN trochu zasekne a trvá mu, než zadané informace zpracuje. Zatím to na plynulost očkování nemělo žádný vliv a doufáme, že tomu tak bude i v případě, že se počty očkovaných navýší,“ popsala situaci Andrea Sklenářová, projektová manažerka Metropolitního očkovacího centra.

Na očkované dohlížejí záchranáři

Po příchodu je v ideálním případě každý člověk naočkován do deseti minut. Po vakcinaci je pak třeba půl hodiny počkat na místě, kdyby se dostavila nějaká reakce. „Pokud by nějaká taková situace nastala, je tu dostatek pracovníků pražské záchranky, kteří by dotyčnému okamžitě poskytli potřebnou pomoc,“ ujistila Johnová.

Praha na fungování metropolitního očkovacího centra prozatím uvolnila přes 11 milionů korun, to by mělo pokrýt provoz na prvního půl roku. „Peníze se použily například na vybavení centra IT technikou, nakoupit se také musely testy pro zaměstnance, ochranné pomůcky a zaplatit musíme například i energie,“ uzavírá Johnová.

Nákup mrazničky

Pražští radní zároveň v pondělí schválili, že magistrát koupí ultranízkoteplotní mrazničku pro uskladnění vakcín proti nemoci covid-19. Zařízení, které je možné nastavit v řádu mnoha desítek stupňů Celsia pod nulou, bude využito právě v očkovacím centru v Kongresovém centru Praha (KCP) a dostane jej do užívání Prahou zřizovaná Městská poliklinika Praha. Nákup vyjde na 448 000 korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa