Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na procházku za město, sport bez roušky. Okresní lockdown ale zůstává, potvrdil Blatný

Aktualizováno -
18. března 2021
22:05
Autor: ČTK, simao - 
18. března 2021
11:25

Lockdown Čechů v okresech bude trvat i po 21. březnu, vláda schválila prodloužení opatření, která původně vyhlásila na tři týdny, potvrdil po čtvrtečním jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Většina opatření kvůli přeplněnosti nemocnic zůstane minimálně do Velikonoc v platnosti. Padl pouze zákaz volného pohybu a sportu mimo katastr obcí. Na procházku je tak možné se nově vydat i za město. Na ulici člověk dál musí nosit roušku, i když tam nikdo není. Sportovci dostali výjimku.

Vláda ve čtvrtek projednávala situaci kolem třítýdenního lockdownu v okresech, který měl skončit 21. března. Neskončí, bude nadále pokračovat.

  • Lockdown v okresech pokračuje i nadále minimálně do Velikonoc (tady je nicméně podmínkou prodloužení nouzového stavu, začím končí 28. března) a během svátků.
  • Za sportem či do přírody bude možné nově vyrazit nově i mimo katastr obce.
  • Na chatu je možné vyrazit v rámci okresu, nikoli mimo okres. Z chat a chalup je ale možné vrátit se domů.
  • Za nezletilými dětmi bude možné nově vyjet i mimo okres. Týká se to rodičů, případně u dětí v zařízení sociálních služeb i dalších příbuzných.
  • Běžec či cyklista a další sportující lidé mohou být bez roušky v obci, pokud dodrží 2 metry rozestup od dalších lidí.
  • Lidé musí v zastavěném území obce nosit nadále roušky na ulici i v momentě, kdy tam nikdo není.
  • Očkovaní lidé, kteří absolvovali obě dávky, mohou na návštěvy do zdravotnických zařízení bez testu.
  • Většina nových opatření platí od soboty 20. března.
  • Testování bude po firmách povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci. A to od 23. března, dokončeno musí být do 30. března.

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...

Opatření mají smysl, tvrdí Blatný

„Zůstává v platnosti omezení pohybu mezi okresy. Tam změna není a nepředpokládáme, že by v nejbližší době k ní mohlo dojít s ohledem na epidemiologickou situaci. Vím, že je to složité, vím, že je to nepříjemné, ale právě proto, že vidíme, že tato opatření začínají fungovat dobře, je potřeba v nich pokračovat,“ uvedl na tiskovce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Tato opatření, zejména omezení pohybu mezi kraji, mají smysl, a proto je v nich potřeba pokračovat a moc o to všechny spoluobčany prosím,“ žádal Čechy ministr. „Není pravdou, jak někteří hodnotí nedostatečnost těchto opatření,“ ohradil se Blatný s tím, že bez těchto opatření bychom se dle modelů pohybovali kolem 30 tisíc nakažených denně a v nemocnicích by bylo přes 10 tisíc lidí.

Za středu 17. března přibylo 11 928 nových případů, v nemocnicích je nyní 8910 hospitalizovaných.

K úpravám stávajících opatření tak došlo skutečně jen ve značně omezené míře. Zrušena byla především možnost chodit na vycházky jen v rámci katastru obce. Nyní je možné si zajet na výlet v rámci celého okresu, stejně tak vyběhnout bez obav za hranice obce.

„Vláda odsouhlasila uvolnění některých z těch opatření. Týká se to zejména uvolnění tzv. volnočasových aktivit, které byly do této doby omezeny pouze na katastr obce, nově budou omezeny na celý okres. Bude možno se i za přírodou, při sportování apod. pohybovat po celém okrese,“ potvrdil.

Část chatařů má smůlu. Za dětmi mimo okres se jet může

Blatný oznámil i další novinky. „Budou umožněny návštěvy nezletilých dětí a dětí v náhradní nebo ústavní péči a to bez omezení okresem. Bude možno tedy děti navštěvovat i mimo omezení, která jsou dána omezením pohybu v okresech,“ uvedl.

Smůlu však mají chataři, kteří by chtěli vyrazit na svou chalupu mimo okres svého bydliště. „Pokud se týká cesty na vlastní nemovitost, pakliže je tato nemovitost v oblasti okresu, pak žádný problém není,“ uvedl Blatný.

Pokud je však chata mimo okres, řada lidí by se začala mezi okresy pohybovat, což dle Blatného nyní není požadované. „Zatím je ještě potřeba udržet meziokresní pohyb naprosto minimální, protože nejsme v takové situaci, že bychom si mohli dovolit nějaké větší změny. Je mi to nesmírně líto, ale čím více společně nyní ta opatření dodržíme, tím kratší věřím, že budou,“ vzkázal ministr.

Pokud se člověk na začátku okresního lockdownu na chatu vydal, může se kdykoliv vrátit zpět do místa svého trvalého bydliště. „Pokud se jedná o přesun zpátky do místa bydliště, potom se člověk prokáže třeba občanským průkazem apod. a toto je umožněno,“ uvedl Blatný. Původně platilo, že lidé musí setrvat celé tři týdny na jednom místě.

Na ulici s rouškou. Blatný: Proč, proboha, chceme vždy vše jinak?

Blatný hájil opatření, kdy na ulici obce či města mají lidé chodit s rouškou či respirátorem, i když tam nikdo není. „Mrzí mě a někdy trochu fascinuje, proč vždy hledáme nějaké způsoby, jak něco zpochybnit a jak najít aspoň malou skulinu,“ podotkl.

Zmínil příklady Portugalska a Rakouska, kde zavedli podobně přísná opatření a lidé se je jali respektovat.

„Vyjdeš z domu, nasadíš roušku a nikdo o tom nediskutuje, všichni to dělají a dělají to v podstatě rádi, protože si uvědomují, že jim a jejich blízkým to pomáhá a že všem to zkracuje dobu, kdy jsou ta pro všechny nepříjemná opatření v platnosti. Proč, proboha, chceme vždycky dělat něco jinak? Čím více výjimek, tím více problémů, to je ten důvod, jiný opravdu není,“ vzkázal Blatný.

Rozvolnění po Velikonocích Blatný neslíbil

Opatření jsou nyní naplánována do konce nouzového stavu. V případě, že bude prodloužen, budou v platnosti do Velikonoc včetně svátků, potvrdil Blatný.

Zda dojde k dalšímu rozvolnění po Velikonocích, nechtěl Blatný na tiskovce potvrdit. „Ze zkušenosti, kterou mám, vám mohu říct, že slibovat nechci určitě nic, ale je to záměr,“ uvedl pouze.

Ani co se otevření služeb jako jsou kadeřnictví týče, Blatný nechce říkat žádné termíny. A kdy se vrátí do lavic školáci? „Školy jsou trvale prioritou. Umím si představit, že je to něco, co je na dohled v řádu nějakého měsíce, ale ani tady nechci žádný termín udávat,“ dodal Blatný s tím, že od pondělí dojde k dalšímu jednání s ministerstvem školství.

Nouzový stav jako nutnost

Prodloužení nouzového stavu označil Blatný za nutnost, pandemický zákon v současné situaci nestačí, míní. Stav nouze byl nově vyhlášen do 28. března, vláda o jeho prodloužení požádá Sněmovnu.

„Plán B je pandemický zákon, dopředu říkám, že ten není schopný plně zabezpečit to, co nouzový stav (...) Právě proto, že cílem je udržet omezení až do Velikonoc, je třeba nouzový stav. Bez toho toto zásadní omezení možné není. Věřím, že se nám to podaří vysvětlit i opozičním poslancům,“ upozornil ministr.

Na konci dubna 5 tisíc hospitalizovaných?

„Teď jsme se dostali lehce za vrchol té křivky a potřebujeme toto dále prohloubit, ten pokles. Po 20. březnu by se mohla začít zlepšovat situace v nemocnicích,“ odkázal se Blatný na modely, které jsou vytvořené do konce dubna.

Podle predikcí bychom se mohli dostat na konci dubna na čísla kolem 5 tisíc hospitalizovaných, podotkl Blatný. Vládní představitelé přitom v případě výraznějšího rozvolnění mluví až o 3 tisících hospitalizovaných.

„Epidemie prochází ze západu na východ,“ poznamenal Blatný s tím, že dochází k rychlejšímu zlepšování v původně nejvíc postižených krajích, než je zhoršování v krajích nově postižených na východě republiky.

Testy ve firmách: Havlíček předloží nový návrh v pondělí

Vicepremiér  Karel Havlíček (za ANO) dnes uvedl, že v pondělí vládě předloží návrh řešení na zvýšení frekvence testování. Podle něho je třeba vyřešit ekonomické dopady na firmy a fungování z hlediska logistiky. Testů je podle něj dost, nabídka převažuje poptávku. Ve skladech podle něj mají distributoři devět až deset milionů kusů testů, které jsou k dispozici k prodeji.

Blatný již ve středu avizoval, že navrhne testování dvakrát týdně. Firmy by měly mít nárok na příspěvek 60 korun na test ze zdravotního pojištění. Maximálně si budou moci nárokovat dotaci na čtyři testy na zaměstnance za měsíc.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první kolo testování dokončit do pátku, středně velké podniky do pondělí.

Všechny testy se podle Havlíčka musejí provádět na pracovišti, pokud není nezbytný důvod, aby to bylo jinak. Týká se to podle něj například pracovníků, kteří jsou na služební cestě a nemohou se v daném termínu do podniku dostavit. Testy se nadále nebudou týkat lidí, kteří pracují z domova, dodal Havlíček.

Firmy a veřejné instituce momentálně podle Havlíčka testují 300 000 až 400 000 pracovníků denně. Až se zapojí i malé úřady bude se testování týkat půl milionu lidí za den. Pozitivita ve velkých firmách se podle Havlíčka pohybuje mezi 0,5 procenta až 1 procentem, v menších podnicích činí 1 až 2 procenta.

Video  Epicentrum - Petr Smejkal  - Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 19. března 2021 21:42 )

no mně jde tady o to, že je to nesmysl ve své podstatě, protože i nakažený s dostatkem protilátek, může být podle toho výzkumu výše hodnocen jako nerizikový, a to až do půl roku od své nákazy. Leckdy je dokonce rezistentnější procentuálně než ten, co je očkován takovou Astrou, která má nižší účinnost, než je prokázána pravděpodobnost opětované nákazy jedince, který covid právě prodělal..Navíc i v případě očkovaných je možnost prodělání covidu opětovně možné a možnost šíření nákazy pak taky prav­děpo­dobná­...Vak­cina­ce totiž zajistí jen kvazi lehčí průběh prodělání nemoci u jedince, ne, že už nemůže být nakažen. To nevím, jestli si uvědomují politici, kteří hovoří o těch pasech. Takhle je to totiž zřejmé z odborných studií + zcela jasné z té udávané procentuální účinnosti vakcín.. proto mi to přijde zbytečné a diskriminační hned do vícera stran - obecně vůči neočkovaným a pak taky vůči neočkovaným, kteří covid prodělali a mají prokazatelně vysoké protilátky, což zřejmě představa těch, kteří přišli s myšlenkou na ony covid pasy nezohledňuje, stejně jako právě to, že je dosti na vodě i ta právní pozice očkovaných, kteří mohou přenášet a být nakaženi uplně stejně

krapotkin ( 19. března 2021 14:07 )

Nestíhají, protože je Bureš neskoupil.

krapotkin ( 19. března 2021 14:05 )

To poznáš - bude tam stát tlupa po zuby ozbrojených gestapáků.

krapotkin ( 19. března 2021 14:04 )

Ale prdět všude ještě můžu ? Hlavně na tuhle zas**nou vládu.

mord ( 19. března 2021 10:00 )

Tenhle typek je dar z nebes nesmyslná nařízení jako rouška když je člověk sám na ulici fantasticky rozkladaji kradouci sektu ANO nikdo to nedokáže líp. Pozlatit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa