Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přední epidemiolog se bojí unáhleného rozvolňování. Bidenův plán je ale podle něj rozumný

Autor: Darina Jíchová - 
15. března 2021
13:45

Přední americký epidemiolog Anthony Fauci varoval před unáhleným rozvolňováním restrikcí spojených s koronavirem, upozornil na to, že Spojené státy by mohly dopadnout jako Itálie. Tam od pondělí 15. března znovu platí nejvyšší stupeň protiepidemických opatření, na Velikonoce bude dokonce vyhlášena karanténní uzávěra. Fauci však dodal, že návrat k normálu na Den nezávislosti 4. července, což prosazuje prezident Joe Biden, je možný, uvedl deník Daily Mail.

„Ještě nejsme venku z nejhoršího,“ prohlásil v neděli 14. března Fauci. Situace v USA se za poslední dva týdny zlepšila, klesly denní počty nakažených, v průměru nyní za den přibude „jen“ kolem 60 tisíc případů. To je oproti lednovým denním přírůstkům, kdy šlo zhruba o 249 tisíc nakažených denně, velký rozdíl. „I když vidíme rapidní pokles nakažených, rozhodně by byla chyba říct si, že všechno pokračuje skvěle,“ varoval epidemiolog.

Bidenův plán rozvolňování a návratu k normálu ke 4. červenci ale označil za „poměrně rozumný“. Pouze však za podmínky, že masová vakcinace obyvatel bude postupovat dosavadním tempem, případně ještě rychleji. O víkendu zaznamenaly USA rekord oočkovaných, v sobotu dostaly vakcínu téměř 3 miliony lidí.

Fauci: Neříkej hop, dokud nepřeskočíš.

„Situace se zlepšuje, ale jakmile jednou vyhlásíte vítězství… Znáte to: Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Dokud tu máme výskyty, jsme stále v ohrožení epidemie. To je to, co zažívají Evropané,“ objasnil Fauci. Jeho upozornění přišlo poté, co některé státy a města začaly s rozvolňováním restrikcí a otevřela se kina, lidé se vrátili do svých oblíbených restaurací nebo na sportovní stadiony.

Fauci v neděli vystoupil v pořadu stanice Fox News, kde hodnotil Bidenův plán rozvolňování a otevírání USA. „Stanovil si rozumné cíle a očekávání. Pokud se podíváme na počty očkovaných, dá se předpokládat, že k 1. květnu dostanou vakcínu všichni lidé starší 18 let,“ dodal Fauci. Epidemiolog se nejvíce obává unáhleného rozvolňování a jako odstrašující příklad použil Itálii.

Epidemiolog se bojí, že USA dopadnou jako Itálie

„V Itálii rovněž začaly klesat počty nových případů, situace se stabilizovala a vláda rychle odvolala protiepidemická opatření. Otevřeli restaurace, bary a hlavně mladí lidé přestali nosit roušky. A najednou jim čísla zase vylétla,“ poukázal Fauci. „My jsme teď, kde byla Itálie předtím, počty klesají, situace se stabilizuje,“ uvedl expert.

„Můžeme předejít, aby u nás došlo k tomu samému. Musíme pokračovat s vakcinací, musíme dodržovat opatření, čímž získáme ještě více ochrany, a neunáhlovat se v rozvolňování,“ domnívá se Fauci. Vystoupil také proti situaci v Miami, kam najely hordy vysokoškoláků, kteří si užívají jarní prázdniny. Pořádají party na plážích bez roušek.

Není to ale jen slunečná Florida, ve městě Savannah ve státu Georgia se chystá velký festival na Den sv. Patrika 17. března. Předpokládá se, že by mohlo dorazit až 50 tisíc lidí. Fauci není sám, kdo se bojí „čtvrté vlny“ koronaviru v USA, také další experti varují před nerozvážným rozvolňováním.

Očkování se brání Trumpovi příznivci

USA od počátku pandemie zaznamenaly 29,5 milionu nakažených a 534 tisíc obětí, denní přírůstky nových případů začaly klesat v polovině února díky masivní vakcinaci. Odborníci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) předpokládají, že čísla budou dál klesat. Podle údajů zatím 20,7 procenta obyvatelstva obdrželo první dávku vakcíny a 11,1 procenta obě.

Fauci se rovněž nechal slyšet, že by si přál, aby exprezident Donald Trump využil svého vlivu mezi republikány a vyzval je, aby se nechali očkovat. Jsou to právě Trumpovi příznivci, kdo se odmítá nechat oočkovat, tvrdí poslední průzkumy. „Pokud by (Trump) vystoupil s výzvou: Jděte se nechat očkovat, je to důležité pro vaše zdraví a zdraví vaší rodiny a země. Věřím, že většina jeho příznivců by ho uposlechla,“ prohlásil Fauci.

Trump sice už jednou lidi požádal, aby se nechali očkovat, chyběl ale na videu, které společně natočili bývalí prezidenti USA. Sám Trump se nechal očkovat ještě před koncem své prezidentury, vakcínu dostala i jeho manželka Melania Trumpová.

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa