Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolaps v nemocnicích: Plno hlásí střední Čechy, celé Plzeňsko ve stavu postižení osob

  • Autor: ČTK,for,Mii - 
    Aktualizováno -
    5. 3. 2021
    13:39
    3. 3. 2021
    13:41

    V Česku přibývá regionů, kde nemocnice musely vyhlásit stav hromadného postižení osob. Ke krizovému scénáři se již musely uchýlit nemocnice v Pardubickém i Středočeském kraji, nově prohlášení vydal Plzeňský kraj. Také Karlovarskému kraji a Praze docházejí lůžka.

  • 1.Plzeňský kraj

    V Plzeňském kraji fungují v režimu hromadného postižení osob všechny nemocnice, tedy čtyři akutní krajské, státní Fakultní nemocnice v Plzni, soukromé v Plzni i městské zařízení v Sušici. Kraj o tom informoval ministerstvo zdravotnictví (MZ), řekla po jednání krajského krizového štábu Eva Mertlová.

    Podle Mertlové je pro nemocnice stav hromadného postižení osob důležitý například tehdy, pokud by si někdo stěžoval, že nebyl ošetřen s běžným poraněním. „V našem kraji v tomto režimu pracují všechna zařízení a ministerstvo je o tom informováno,“ uvedla mluvčí. Kraj už 21. února poslal dopis, že v režimu hromadného postižení osob poskytuje péči kvůli vyčerpání lůžkových i personálních kapacit a není možné poskytovat péči tak, jak ukládá zákon. Kraj, který dopis projednal na krizovém štábu 26. února, čeká na reakci ministerstva. „Vyhlašovat HPO nebudeme, protože to legislativně neexistuje a není to v možnostech hejtmanů. Pojem HPO tedy spíše konstatuje závažnost stavu v zařízení a vyhlásit ho může zařízení samo,“ řekla.

    Video  Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu o přetížených nemocnicích  - Archiv Blesku
    Video se připravuje ...

    Plzeňský kraj podle ní ve čtvrtek oslovil dopisem s prosbou o spolupráci ambulantní lékaře a zaměstnance zdravotnických zařízení, kterých se týká nařízení vlády o pracovní povinnosti. „Vytvořili jsme webovou databázi, do které se nám tito specialisté hlásí. Teď evidujeme přes 40 zájemců, kteří dobrovolně nabízí pomoc našim zařízením v kraji. S nemocnicemi a krajským šéfem lékařské komory budeme řešit další postup. Pracovní povinnost v tuto chvíli nepotřebujeme využít,“ uvedla mluvčí. Kraj oslovil také mediky a další studenty na pomocné práce.

  • 2.Středočeský kraj

    Situace se zhoršuje ve všech okresech kraje. Krajský krizový štáb ve čtvrtek zvažoval vyhlášení stavu hromadného postižení pro celé území kraje, řekla mluvčí hejtmanství Martina Kemrová.

    Pecková: Lze očekávat vyhlášení stavu v celém kraji

    Benešovská nemocnice podle Peckové vyhlásila stav hromadného postižení ve středečních 08:00, mladoboleslavská o hodinu později. „Situace se vyvíjí velmi rychle, během dnešního či zítřejšího (čtvrtečního) dne lze očekávat vyhlášení stavu hromadného postižení osob v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji,“ dodala hejtmanka.

    Na její slova došlo. Ve čtvrtek stejný stav vyhlásila i nemocnice v Mělníku. „Po zasedání krizového štábu mělnické nemocnice přešla i tato Nemocnice Mělník do stavu hromadného postižení osob. Stejná situace je v Kutné hoře, která spadá pod Oblastní nemocnice Kolín, a.s.,“ uvedla Pecková. Necelé dvě hodiny poté přišlo hlášení i z Příbrami.

    Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Stav hromadného postižení je mimořádnou událostí, při níž se zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů už neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR. „Poskytovatel zdravotní péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče,“ dodala Pecková.

    Kolínská nemocnice pod tlakem

    V kolínské nemocnici patří mezi důvody vyhlášení stavu postižení podle předsedy představenstva nemocnice Petra Chudomela především vysoký počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, celková vyčerpanost lůžek i výrazně rostoucí počet nakažených v okrese Kolín. „Vyčerpanost lůžek na JIP a umělé plicní ventilaci dosahuje 98 procent,“ uvedl Chudomel.

    Péče bude zajištěna nadále. „Jsme pod tlakem covidových, ale i necovidových pacientů, kteří jsou stejně závažně nemocní jako ti covidoví. Jsme nuceni hledat vyváženost v našich kapacitách, abychom byli schopni naplnit poptávku z obou stran,“ dodal Chudomel.

    Pomůžou ambulantní lékaři

    Středočeský kraj kvůli velkému počtu pacientů s covidem-19 povolá do nemocnic ambulantní lékaře. Hejtmani a pražský primátor mohou na základě středečního rozhodnutí vlády od čtvrtka kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů.

  • 3.Karlovarský kraj

    Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). 

    Podle krizového štábu akutní poskytovatelé lůžkové péče v kraji vyčerpali své personální a technické možnosti. „Zástupci Karlovarské krajské nemocnice (Nemocnice Karlovy Vary a Nemocnice Cheb) Nemocnice Sokolov a Nemocnice Ostrov upozornili, že nemocnice budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje, v němž byly kvůli rychlému šíření koronaviru v uzávěře dva okresy ze tří.

    Bezpečnostní rada a krizový štáb ve středu projednávaly také stav hromadného postižení osob. Ten ale vyhlášen nebyl. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková upozornila, že hromadné postižení osob je vnitřní přepis, který nemůže vyhlásit krizový štáb.

    Dosud zdravotníci převáželi pacienty do jiných krajů v celé zemi. Poslední převozy mířily až do Ostravy. Podle vedení sokolovské nemocnice je v současné době obtížné hledat volná lůžka po celé zemi. 

  • 4.Pardubický kraj

    K vyhlášení stavu přikročil jako první Pardubický kraj, kdy tamní hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) informoval o nedostatku lůžek pro covidové, ale i pro necovidové pacienty. 

    V rozhovoru pro Blesk Zprávy Netolický podotkl, že očekává podobnou situaci i v dalších krajích, a to v řádu několika dnů. Za sebe zmiňoval Jihomoravský kraj i Liberecký, odkud má dle svých slov informace o podobném stavu, jaký mají v pardubických nemocnicích. 

    I Parbubicko povolá ambulantní lékaře

    Pardubický kraj zřejmě požádá ambulantní sektor o pomoc v nemocnicích, řekl ve čtvrtek Netolický. „Osobně budu navrhovat, aby ambulantní sektor byl zapojen po jednotlivých službách, a to tak, že lékař či jiný zdravotník by po vzájemné dohodě s poskytovatelem zdravotní péče mohl sloužit příkladně jednu či dvě služby měsíčně,“ uvedl Netolický. Kompenzace by měly mít na starost zdravotní pojišťovny. Podle dřívějšího vyjádření lékařů z ambulancí většina z nich nemá zkušenost s prací na jednotkách intenzivní péče. Mezi ambulantními specialisty jsou také asi dvě pětiny starší 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19.

    Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 5.Hlavní město Praha

    Vlná lůžka dochází i v Praze. V mnohých pražských fakultních nemocnicích je  obsazena většina standardních lůžek s kyslíkem a lůžek na odděleních ARO a JIP. Hospitalizovaných s covidem-19 ve vážném stavu jsou desítky. Uvedli to mluvčí nemocnic v hlavním městě. Těžkých případů covidu je v Česku nyní nejvíc od začátku epidemie.

    Zhruba 97 procent standardních lůžek s kyslíkem a lůžek na odděleních ARO a JIP je obsazeno ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

    Nemocnice se potýkají i s tím, že řada zaměstnanců je v karanténě nebo v izolaci. Nejvíce jich v pražských nemocnicích bylo na podzim, fakultní nemocnice v Praze však během minulého roku podle tehdejších vyjádření mluvčích těchto zdravotnických zařízení nedostatkem personálu netrpěly. Nyní počet zdravotníků v izolaci nebo v karanténě klesá. Důvodem je podle Schneidera to, že mnozí zdravotníci už byli proti covidu-19 naočkovaní. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

housenkaa ( 5. března 2021 16:06 )

a co teprve všichni pracující "načerno" na stavbách, kteří nejsou nikde evidovaní, čili ani test nebude

a-z- ( 4. března 2021 18:48 )

Umřeš s chřipkou, umřeš i bez chřipky.

a-z- ( 4. března 2021 18:47 )

Takže když špitály padly, tak už čísla neporostou?

vaber ( 4. března 2021 15:28 )

vyhlašovat stav hromadného postižení osob je zřejmě nový způsob žebrání nemocnic a omluva pro všechno

Matos7 ( 4. března 2021 14:46 )

Myslíš, že tyhle voli z parlamentu bude někdo volit?Budou se divit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa