Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další jihoafrická mutace v Brně potvrzena! Pozitivní jsou děti a učitelka ze školky

Autor: ČTK - 
26. února 2021
09:43

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Podezření se ve školce objevila v první polovině února, školka je nyní zavřená.

Hygienici prověřovali ve školce celkem čtyři podezření na jihoafrickou mutaci - u dvou dětí a dvou učitelek. Vzorky ale odebírá více laboratoří. Tři odebrala právě Elisabeth Pharmacon. Průběh nemoci by měl být mírný, nikdo z nakažených nebyl v zahraničí.

Sekvenace je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí, nebo vyvrátí. „Laboratoře právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky. Zároveň bylo potvrzeno, že máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou mutaci do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků,“ uvedl mikrobiolog Omar Šerý.

V Jihomoravském kraji bylo pět podezření na jihoafrickou mutaci. Kromě čtyř ve školce bylo jedno u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru.

V Česku je ale i několik dalších případů podezření na jihoafrickou mutaci. Další z nich je také v Brně u ženy, která se vrátila z dovolené v Zanzibaru. První nákaza jihoafrickou mutací u nás byla oficiálně potvrzena ve čtvrtek – šlo o první vzorek z brněnské školky. Nebezpečnost jihoafrické mutace je v tom, že odolává očkování.

VIDEO: Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky.

Video  Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

illenne ( 26. února 2021 16:51 )

Teď je velká móda dovolené na Zanzibaru. Problém je, že se zavlečou africkou mutaci. To bylo jako se zimní lyžovačkou v Itálii. Věděli, jaký je tam problém, nejspíše po návratu domácí večírky a párty a nabízí se velké rozšíření .

pekaaaros ( 26. února 2021 15:12 )

musím souhlasit. v Brně bydlím a těch namachrovaných idiotků, co si myslej, že nic dodržovat nemusej a ještě schválně jdou proti proudu, protože přece jak známo, nejsou ofcééé volééé, je tady děsně moc. mamrdci. a čím lepší kára, tím větší ocas.

verasum ( 26. února 2021 15:12 )

Brňáci klid máte tam “odbornici” Czakovou ta to zvládne 🐂🐂🐂

pekaaaros ( 26. února 2021 15:10 )

kterej podnikatel, kterej neměl ani na nájem a už je úplně zatlačenej do kouta, letěl s rodinou na dovču na Zanzibar??

rubina ( 26. února 2021 14:24 )

která celebrita z Brna byla na dovolené??? Mněli by jsme požádat hygienu nech vytrasuje dle fotek umělého poprsí, bikin, těhotenského bříška kdo nám to sem zavlek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa