Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové se chlubí novou továrnou na vakcíny Sputnik V. Dřív tam zkoumali biologické zbraně

Autor: Darina Jíchová - 
28. února 2021
05:30

Rusko představilo svou novou továrnu na výrobu vakcíny Sputnik V proti koronaviru. Jedná se o laboratoř v obci Volginskij, která v minulosti sloužila k výzkumu biologických zbraní. Reportérům stanice CNN se podařilo získat exkluzivní přístup do zařízení, kde nyní sídlí farmaceutická společnost Generium Pharmaceutical.

Komplex, jenž se nachází 112 kilometrů od Moskvy, není jediným zařízením, kde nyní dochází k masové produkce očkovacích látek. Vědecký šéf společnosti Generium Dmitrij Potěrjajev vysvětlil reportérům CNN, že každý krok produkce, včetně vodního filtračního systému, musí být „pečlivě propočítán“. „V principu je nám znám proces produkce v malém měřítku, masová produkce je úplně jiný svět,“ uvedl Potěrjajev.

Koronavirus v Rusku: Produkce vakcíny Sputnik V Koronavirus v Rusku: Produkce vakcíny Sputnik V | Reuters

„Nemůžete přejít z jednolitrového bioreaktoru na stolitrový, tisícilitrový, případně tunový bioreaktor. Každý proces je jiný, okysličování je jiné, hmotnostní bilance je jiná,“ navázal Potěrjajev. Zdůraznil ale, že veškerá problematika masové produkce byla vyřešena už před několika měsíci a oni jsou připraveni zahájit velkovýrobu.

Vakcíny s QR kódem

„Nyní každý měsíc vyprodukujeme několik milionů dávek, doufáme, že číslo poroste, chtěli bychom produkovat až 20 milionů dávek za měsíc,“ prohlásil Potěrjajev. V komplexu jsou obrovské mrazáky, kde je teplota nižší než během nejtužší ruské zimy, právě zde jsou skladovány vakcíny Sputnik V čekající na distribuci. Každá dávka má specifický QR kód, který může být vysledován až k pacientovi, jenž vakcínu dostane, nehledě na to, kde se právě nachází.

Očkovací látku Sputnik V si od Ruska objednalo nejméně 30 zemí, očkování však zatím neschválily evropské úřady. Rusové mají momentálně zakázku zhruba na 2 a půl miliardy dávek, informoval Ruský přímý investiční fond (RDIF), který má na starost produkci a distribuci vakcíny.

Rusové s očkováním váhají

Nicméně mezi Rusy se rozmohla jistá váhavost, zda se vakcínou Sputnik V nechat oočkovat, nebo ne. Podle posledního průzkumu, který provedlo nezávislé centrum Levada, je pouze 38 procent Rusů ochotných nechat se oočkovat látkou Sputnik V. Počátkem února ruští vědci uvedli, že alespoň první dávku vakcíny obdrželo 2,2 milionu Rusů, to je méně než 2 procenta obyvatel země.

Rusko, obzvláště pak prezident Vladimir Putin, zdůrazňuje, že Sputnik V byl první schválenou vakcínou. Vědci a lidé z celého světa na ni ale hledí s jistým skepticismem. Podle expertů byla „Putinova vakcína“ vytvořena, aby vyhrála mezinárodní souboj vývoje vakcíny, a to bez ohledu na její účinnost. Nicméně studie vydaná v prestižním vědeckém časopisu Lancet a přezkoumaná řadou světových kapacit uvádí, že Sputnik V má účinnost až 91,6 procent.

Putin ještě vakcínu nedostal

Mezi Rusy, zvláště mezi odpůrci očkování, se šíří mnoho konspiračních teorií a mýtů spojených s touto vakcínou. Sociální antropolog Alexander Archipov ze státní univerzity RANEPA vypověděl pro CNN, že mnoho Rusů má kulturní tendence nedůvěřovat lékařským úřadům, které jsou podle nich prodlouženou rukou vlády a snaží se zasahovat lidem do jejich soukromého života.

Dalším důvodem, proč Rusové váhají, zda se nechat očkovat, je i to, že Putin zatím vakcínu nedostal, přestože jeho dcera už očkování podstoupila. Kreml lidem vzkázal, že Putin už má termín, kdy půjde na očkování, „až k tomu dojde, společnost bude informována“.

Zmrzlinová motivace

Všichni dospělí bez preexistujících zdravotních problémů se momentálně mohou zdarma nechat oočkovat, ale vakcinace kvůli nízkému zájmu probíhá velmi pomalu. Obzvláště v metropoli Moskva. Ve městě s více než 12 miliony obyvateli se podle starosty Sergeje Sobjanina nechalo oočkovat jen 600 tisíc osob. Gamalejův institut, který vakcínu Sputnik V vyvinul, pozval novináře CNN do vakcinačního centra.

Jedno z nich se nachází například v nákupním centru GUM nedaleko Rudého náměstí. Kdo se nechá oočkovat, může si pak zdarma zajít na vanilkovou zmrzlinu s čokoládovou polevou. Pracovníci očkovacího centra uvedli, že denně naočkují asi 200 lidí.

Video  Šéfka SÚKL vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 28. února 2021 07:03 )

jinak neustále opakuji a píši - není zatím známa studie na téma, zdali Sputnik spolehlivě chrání jedince i před dosud známými mutacemi. A protože u Astry tomu tak není, a ta je postavena na stejné vektorové bázi, lze se důvodně domnívat, že se Sputnikem to bude, ne-li stejné, pak velice podobné. Studie nejsou, pač se jím očkuje jen a pouze v informačně nespolehlivých, rozvojových zemích jako Bolívie, Argentína nebo v Orbánově Maďarsku, krom tedy Sovětského svazu.
i to váhání Vladimira Vladimiroviče, proč domácí vakcíně nevěří a sám není doposud očkován, o lecčems svědčí. Patrně čeká, kolik Sovětů po ní lehne v nějaké předem jím nedefinované časové ose, i vzhledem k očekávané nerezistenci vůči dosud známým mutacím covidu. Pač ta vakcína v Sovětském svazu je už venku pěkných pár měsíců.
S tímto by to měl odmítnout i náš SUKL a počkat nejprve na studie ze seriozních, demokratických zemí, kde projeví větší odvahu a menší solidaritu se svým národem a začnou zde Sputnikem očkovat..Pokud autorka textu uvedla, že má zájem 30 zemí, budeme mít brzy k dispozici seriozní vzorek. Sověti ve svých historicky megalomanských základech rozjíždějí masovou výrobu i s tímhle projektem, tak si myslím, že nemáme, kam spěchat..

frantacizek ( 28. února 2021 06:10 )

pazdravlajem tavarišči, jenom to nevozte sem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa