Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Babiš tvrdí: Z Varů mě nežádali, ať volám do Německa. Hejtman: Prosil jsem vládu o pomoc

Aktualizováno -
17. února 2021
17:30
Autor: ČTK, sova, simao - 
16. února 2021
17:02

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu před odletem do Polska vyjádřil k dramatické situaci v nemocnicích v Karlovarském kraji. V kontaktu je prý s krajskou koordinátorkou a je připraven volat do Německa v momentě, kdy ho o to z kraje požádají. Hejtman Karlovarského kraje Kulhánek (za STAN) přitom tvrdí, že Babiše a také ministra Jana Blatného (za ANO) o pomoc s touto věcí žádal opakovaně. Udivilo ho proto Babišovo dnešní vyjádření, že premiéra nikdo nepožádal.

„Pane redaktore, prosím vás, já už to řeknu po desáté ještě jednou. Včera znovu jsem volal paní koordinátorku v Karlovarském kraji paní Uhíkovou a ptám se jí: Potřebujete pomoct? Dělám to každý den. Pokud mi řekne, že ano, já okamžitě zavolám saského premiéra Kretschmera, se kterým jsem o tom mluvil opakovaně a on mi opakovaně říká: řekněte nám, kolik lidí chcete přesunout k nám. Toto nenastalo,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskovce ve středu ráno na letišti v Praze-Kbelích.

Nápor na Karlovarský kraj a nový rekord v počtu nakažených

Kvůli epidemii covidu-19 stále čelí nemocnice v Karlovarském kraji náporu nových pacientů. Z téměř 78 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO zůstává volných šest, z nichž pouze jedno je určeno pro pacienty s covidem. Ze zhruba 598 standardních nemocničních lůžek s kyslíkem je pro nakažené novým koronavirem volných 14. Reprofilizovaná lůžka, tedy ta, která byla původně určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti, jsou na intenzivní péči téměř obsazena.

Karlovarský kraj má přitom nový rekord v počtu nakažených covidem-19 za den, v úterý jich testy prokázaly 973. Dosavadní rekord v kraji byl ze 3. února, kdy k tomuto datu přibylo 850 nově nakažených. V obou uzavřených okresech na Sokolovsku a Chebsku za posledních sedm dní přibylo přes 800 lidí s covidem-19. 

V regionu přibývá také počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Dosud zemřelo 950 pacientů s covidem. Nejvíce lidí doteď zemřelo 8. února, a to 27. Za posledních sedm dní umřelo v průměru 13 pacientů denně.

Babiš: Když mi řeknou, okamžitě volám do Německa

Babiš dnes čelil dotazu, zda vláda přece jen nepožádá o pomoc s kritickou situací na západě Čech sousední Německo.

„Vy tady stále opakujete, že my jsme nepožádali. Pokud nás nepožádá Karlovarský kraj – a nepožádal – tak nemáme co zařizovat. Já, pokud mě požádají, tak okamžitě budu kontaktovat naši konzulku v Mnichově a saského premiéra a samozřejmě to budeme řešit. Tady stále někdo opakuje, že my nechceme. Není to pravda,“ čertil se Babiš.

„Já jsem připraven samozřejmě to řešit. Ale pokud nás nikdo nepožádá, jak to máme řešit? Prosím vás, je potřeba se ptát paní koordinátorky a některé vyjádření lidí z toho kraje. Podle mého názoru nevědí, jak to funguje a ten rámec je vytvořen. Německo bude solidární s námi, ale pokud nemám ten požadavek, tak to nemůžu řešit. V momentě, když mi řekne koordinátorka: potřebuji převézt tolik pacientů, okamžitě volám do Německa a budu to zařizovat. Toto ještě nikdy nenastalo,“ tvrdil premiér.

Hejtman: Nerozumím tomu, žádáme je opakovaně

K Babišovu vyjádření dnes vydal tiskovou zprávu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„Během dnešního dne premiér Andrej Babiš informoval média o tom, že Karlovarský kraj, respektive koordinátorka intenzivní péče nepožádala o převoz pacientů s COVID-19 do SRN. Proto dosud stát, i přestože má rámec spolupráce s německou stranou vytvořený, situaci neřešil. Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně, od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného, o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna,“ ohradil se hejtman.

Karlovarský kraj potřebuje pomoct

Na hraniční kapacitu lůžkové intenzivní péče v zemi upozornil Kulhánek Babiše prý také během víkendové videokonferenci hejtmanů s kabinetem Babiše.

Karlovarský kraj již v úterý také obeslal vedení příhraničních bavorských okresů, aby je informoval o situaci a požádal o stanovisko, zda by bylo možné na přeshraničních transportech pacientů s covidem-19 spolupracovat.

„Jsem přesvědčen, že je možná dohoda o sdílení lůžkové kapacity velmi aktuální. Pravidelně se organizují četné převozy z nemocnic v kraji, nejvíce z té chebské, jde o zhruba deset až 20 pacientů denně, kteří se odvážejí do nemocnic v Jihlavě, Mostu nebo v Teplicích,“ uvedl v úterý hejtman Kulhánek.

Babiš dnes po návštěvě Krakova řekl, že pokud Karlovarský kraj požádá o lůžka v Německu, okamžitě bude kontaktovat saského premiéra a konzulku v Drážďanech. „Když mě nikdo nepožádá, tak to nemůžu dělat,“ uvedl premiér.

Blatný: Motají se do toho lidé, kteří nejsou součástí systému

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na středeční tiskové konferenci svého resortu uvedl, že se situace v Karlovarském kraji co se obsazenosti lůžek o něco zlepšila. A není tak kritická. „Opravdu ke dnešnímu dni v Karlovarském kraji i v té chebské nemocnici naopak podle informací právě koordinátorů je situace výrazně lepší, než byla předtím,“ uvedl Blatný.

Vlastní kritiku však namířil mj. ke starostovi Chebu Antonínu Jalovcovi. „Chaos nastává tehdy, když se do té situace zapojují lidé, kteří jsou mimo tento systém. To není politická otázka. To znamená, že dyž se do toho motá někdo, kdo není součástí toho systému, potom mohou vznikat řešení nebo mohou vznikat otázky, které nejsou na stole,“ tvrdí Blatný a zmínil právě starostu Chebu.

Informace premiéra Babiše jsou pak shodné s tím, jaké má ministerstvo zdravotnictví, Blatný o tom s Babišem komunikuje a popřel, že by byl Babiš dalším z těch, kdo se do toho „motá“.

Video  Převoz pacientů do Motola  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Koordinátorka: Převozy do Německa teď nejsou nezbytně nutné

Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková nicméně v úterý ČTK řekla, že převozy do Německa nejsou v tuto chvíli nezbytně nutné. Zatím fungují podle ní transporty letecky i pozemně do ostatních nemocnic v zemi.

„S panem hejtmanem jsem dnes (v úterý) o tom nehovořila, ale momentálně máme v nemocnicích nějaká volná lůžka, proto nevidím v tuto chvíli důvod žádat o pomoc,“ řekla Uhlíková.

Kapacita volných lůžek se ale v nemocnicích neustále mění. Hejtman Kulhánek již dříve uvedl, že dostává žádosti o aktivaci spolupráce od veřejnosti i zástupců měst, vznikly také různé petice.

„Stejně tak registruji vyjádření německých politiků, že na poskytnutí takové pomoci jsou připraveni. Uvědomujeme si, že to není nástroj k vyřešení situace, ale jedna z možností, které bychom měli využít souběžně s mezikrajským transportem v ČR,“ řekl Kulhánek.

Česko požádá o zahraniční pomoc při 90% obsazení lůžek

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, který řídí kapacity nemocnic při epidemii, v pátek uvedl, že Česko začne oslovovat okolní státy s žádostí o pomoc s pacienty s covidem-19 při zaplnění 90 procent celkové rezervy lůžek.

Kapacita JIP však zůstává problémem nejen v Karlovarském kraji. Celkově jich v Česku zůstává volných jicž jen kolem 150 - a tedy 14 procent kapacity. „Při poklesu rezervní kapacity JIP a ARO lůžek v České republice souhrnně pod 10 procent budeme uvažovat i o aktivaci systému zahraniční pomoci. Tato aktivace má spíše symbolický význam. Ne, že bych ji jakkoli podceňoval, ale v ČR jsou potřeba tisíce lůžek intenzivní péče, nikoli desítky, nebo stovky, které by mohlo poskytnout v zahraničí, ale kdybychom se dostali do takové situace, že i tyto lůžka budeme potřebovat, potom je samozřejmě využijeme,“ podotkl Blatný.

Kdy tato situace může nastat? „To já nejsem schopen odhadnout, ta variabilita mezi kraji je velmi značná, nicméně zatím všechny požadavky ze všech krajů z hlediska umístění všech pacientů na adekvátní lůžko byly naplněny,“ upozornil profesor Černý.

Kulhánek: Na vládu jsme apelovali opakovaně, prosil jsem i Blatného

Hejtman Kulhánek přitom tvrdí, že ministra Blatného o pomoc prosil již začátkem měsíce.

„Ministra zdravotnictví jsem o to prosil mimo jiné během jeho návštěvy chebské nemocnice 4. 2. 2021. Jeho odpověď byla taková, že v případě hraniční kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí můj telefonát a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne. Včera, v úterý 16. 2., jsem na videokonferenci členů vlády s hejtmany tedy upozornil na to, že se k hraniční kapacitě intenzivní lůžkové péče v ČR už nyní blížíme a výhled není příznivý ani na další dny. Znovu jsem proto zopakoval svůj apel na aktivaci spolupráce s Německem na převozech pacientů,“ poznamenal hejtman.

„K svému velkému překvapení jsem se dozvěděl, že rámec pro tuto spolupráci pan premiér vytvořil a převozy by byly možné, ale koordinátorka o ně nepožádala. Měl jsem za to, že pro členy vlády je klíčové oficiální stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora v tomto procesu nehraje žádnou roli,“ pokračuje Kulhánek v prohlášení.

„Okamžitě jsme oslovili bavorskou stranu, abychom mohli začít jednat s příhraničními nemocnicemi. My jsme postupovali po celé uplynulé období v kontextu dohody s vládou. Koordinátorka intenzivní péče komunikovala s Národním dispečinkem lůžkové péče o potřebě převozů v rámci ostatních regionů České republiky přesně podle instrukcí Centrálního řídícího týmu, řešila a řeší situaci s transporty uvnitř regionu. Vedení kraje opakovaně apelovalo na vládu ohledně možnosti aktivovat pomoc s Německem,“ zopakoval hejtman.

„Znovu říkám, že transfery pacientů do SRN nejsou jedinou spásou, která může ulehčit našim nemocnicím. Ale je to další nástroj společně s mezikrajskými převozy v ČR, jak situaci zlepšit. A věřím, že se nám to i přes neustálé dohady na české straně nakonec podaří dotáhnout do konce,“ dodal Kulhánek.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 17. února 2021 18:15 )

novakalex....léčíte se s tím???

e.lesanova ( 17. února 2021 18:14 )

Covid..., za tyhle kecy byste zasloužil přes kušnu I němečtí zdravotníci mají co dělat, bez toho, že by se měli / a chtěli/ starat o Čechy...Pokud chcete léčbu v JINÉM státě a je ÚPLNĚ jedno, jestli je metr od hranic nebo tisíce, podléhá jiným právním normám a samozřejmě je i několikanásobně dražší...Hodláte to snad financovat vy???

e.lesanova ( 17. února 2021 18:09 )

Proč "zoufale" , vy osle...snaží se / i kvůli vám/ sehnat co nejvíce poznatků a zkušeností...za to, že opozice místo spojení se k řešení situace, vnáší jen chaos a vede předvolební půtky, nemůže Babiš...Co kdyby si všichni "stěžovatelé" posvítili sami na sebe, kde nařízení nedodržují či všelijak obcházejí?? Jak se mohla situace zklidnit, když si tisíce "hrdinů" udělalo lyžovačku atd. ???

e.lesanova ( 17. února 2021 18:03 )

Babiš nemá důvod, není problém ověřit, kam hejtman vůbec "volal" a s kým /pokud vůbec/ vedl hovor na toto téma...

e.lesanova ( 17. února 2021 18:01 )

No, tak asi není problém kouknout na mobil, kam Kulhánek volal...jestli z okna, tak to se nedivím, že ho Babiš neslyšel...S kým KONKRÉTNĚ hejtman situaci řešil?? Je snad retard, aby to nevěděl???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa