Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš chce pro Česko nový nouzový stav. Jednat s ním je za trest, tvrdí hejtman

Autor: trm, ČTK, for - 
13. února 2021
22:45

Vláda se s hejtmany zatím nedohodla na tom, jestli v Česku vyhlásí nový nouzový stav, jednání budou pokračovat v neděli dopoledne. Nouzový stav končí úderem nedělní půlnoci. Právě od hejtmanů čeká premiér Andrej Babiš (ANO) žádost o vyhlášení nového. Šéfové krajů se tomu nebrání, mezi sebou se shodli na tom, že by mělo jít jen o dva týdny, navíc za jasně daných podmínek. Mezi ty patří to, že vláda zruší některá, podle nich nesmyslná, omezení. 

„Považuji to za konstruktvní jednání, posunuli jsme se a vyměnili jsme si názory. Jednání bude pokračovat zítra na úrovni ministerstva zdravotnictví,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání s hejtmany a s ministry. Uvedl, že zatím hejtmani nejsou jednotní a že dělá vláda maximum, aby hejtmani jednotní byli. Co bylo výsledkem jednání ale Babiš neprozradil.

Babiš slíbil, že hned na pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předloží pandemický zákon, po kterém volala i opozice. „My chceme s opozicí pokračovat ve vyjednávání a pozvu opozici na jednání v úterý a v rámci požadavků opozice jsme se posunuli v tom, že ministr Blatný předloží v pondělí pandemický zákon ve zkrácené lhůtě a hned v úterý bychom jej chtěli projednat,“ uvedl také premiér.

Babiš zdůraznil že s možným koncem nouzového stavu se nic nemění na pandemické situaci. „My skutečně máme zdravotnictví, které bojuje o zdraví občanů a nemocnice stále mají lidi na jednotce intenzivní péče,“ dodal. 

Ještě před jednáním s vládou probrali hejtmani postup mezi sebou. Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) v České televizi řekl, že jsou hejtmani připraveni požádat o nouzový stav na dalších 14 dnů.  „Jsme připraveni požádat o nový nouzový stav na nějakou omezenou dobu, mluvili jsme o dvou týdnech. A to především proto, aby vláda dokázala ve Sněmovně projednat s parlamentními stranami nový pandemický zákon, který by měl tu situaci řešit dlouhodobě,“ doplnil.

Podmiňují to ale o přehodnocením nočního zákazu vycházení, otevřením provozoven služeb a menších obchodů a co nejrychlejším návratem dětí do škol, uvedl hejtman. 

Hejtmani ale ani po dnešku nejsou zcela jednotní v tom, zda by měli požádat vládu o vyhlášení dalšího nouzového stavu, řekl novinářům jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Od vlády dnes očekával konstruktivnější přístup, chyběly mu konkrétní návrhy, jak by si nouzový stav dále představovala. „Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem,“ uvedl Grolich. Na twitteru pak napsal, že jednání s premiérem Babišem je za trest.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN) Babiš trvá na vyhlášení nouzového stavu a totéž chce od včech hejtmanů, podle ní by šlo o „bianco šek“. „Sejít se zítra ráno před jednáním vlády s hejtmany a opozicí odmítl. S opozicí je ochoten jednat až po vyhlášení nouzového stavu,“ napsala Peckovás tím, že pokud kraje nepožádají jednotně, vyhlásí vláda nouzový stav jen tam, kde o to hejtmani požádají.

Otevřete obchody a sportoviště, pusťte vleky, žádají hejtmani

Šéf asociace kraj a Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se přiklání k tomu, že pokud by měl být stav nouze prodloužen, tak jen na dva týdny. „Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu. Také si myslíme, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu. Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu,“ řekl Kuba.

O vyhlášení nouzového stavu podle svých slov už požádal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) . Olomoucký hejtman Josef Suchánek na facebooku večer uvedl, že patří mezi ty, kteří jsou pro znovuzavedení nouzového stavu. „Zároveň ale preferuji úpravu opatření, kdy budou moct fungovat živnostníci se svými prodejnami, některé služby a budou umožněny venkovní aktivity, včetně lyžařských vleků. Vše za dodržování přísnějších hygienických opatření a pravidel. Dnes jednání hejtmanů s vládou ještě neklaplo, pokračujeme zítra (v neděli),“ uvedl Suchánek.

Třetí variantou je konec nouzového stavu, který odmítli prodloužit ve čtvrtek poslanci, vláda pro návrh nezískala ani hlasy komunistů, o které se dlouhodobě opírala. V případě konce nouzového stavu by mohlo ministerstvo zdravotnictví vydat sérii opatření, která by upravila provoz odvětví, jež není možné zakázat úplně. Otevřely by obchody, služby jako kadeřnictví nebo bazény a fitness.

Video  Hamáček oznámil zpřísňování ve dvou krajích: Situace není dobrá  - ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 14. února 2021 18:31 )

xiioma...vy jste právě ten případ lidí, kterým nelze nic vysvětlit, i kdyby to ten druhý vysvětloval měsíce polopatě...A s takovými je potom lepší ukončit zbytečné plkání a jednat..A pokud chcete, aby něco fungovalo aspoň minimálně, musíte použít i tvrdší metr...Zkusila jste někdy učit nebo vést firmu, aby to klapalo?? Těžko Jen melete dokola nesmysly

marmat ( 14. února 2021 14:36 )

ing?: No takovej Nečas to nekontrolovatelně i po nocích v kanceláři
rozjel s kantýnskou....a nechyběl!!!
Asi se Vám spíš stejská po Sobotkovi, což ?????????????????

marmat ( 14. února 2021 14:24 )

inženýrka (?): Už nemáte na skladě vůbec nic smys­lupněj­šíhó­....­.???

ingmarie ( 14. února 2021 13:28 )

Když si takto představujete chování premiéra , není vám pomoci

sekebo ( 14. února 2021 13:27 )

Opozičníci si ve čtvrtek v PS zapolitizovali, co bude následovat už nikdo z nich nedohlédl a teď o víkendu to musí řešit vláda s hejtmany. Navíc Niemand - hejtman ze Zlína nechce nic řešit, o víkendu se věnuje raději rodině. Tomu říkám tragikomedie !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa