Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skiareály jsou připravené od pondělí otevřít. Bazény hlásí problém, hospody si stěžují

Aktualizováno -
12. února 2021
15:27
Autor: ČTK, simao - 
12. února 2021
15:11

Nejistota zasáhla řadu provozovatelů, neví, zda budou moci od pondělí otevřít, či nikoli. Skiareály jsou na to připravené, hlásí Asociace horských středisek. Problém mají provozovatelé bazénů, kteří připomínají, že nemohou otevřít zde dne na den. Asociace hotelů a restaurací pak kritizuje vládu, že nebyla lépe připravena na moment, kdy jí Sněmovna neprodlouží stav nouze.

Drtivá většina lyžařských areálů je podle Asociace horských středisek (AHS) připravena od pondělí otevřít. Střediska jsou schopná zajistit provoz za přísných hygienických pravidel, řekl dnes ČTK ředitel AHS Libor Knot.

Sněmovna ve čtvrtek nevyhověla žádosti vlády o dalším prodloužení nouzového stavu, na základě kterého omezila mnoho podnikatelských činností. Stav nouze by tak měl skončit s nedělí.

Knot: Situace je nečitelná

„Situace je nečitelná, nicméně je zatím taková, že od pondělí neplatí nic, pokud se to během víkendu nezmění. Pokud by to tak zůstalo, lyžařská střediska budou chtít být otevřená. Celou dobu deklarujeme, že jsme na to připraveni,“ řekl dnes ČTK Knot.

V opačném případě, pokud by vláda přišla s něčím dalším, by to AHS akceptovala. „Nejsme ti, kteří budou nabádat naše členy k nějaké neposlušnosti,“ řekl ČTK Knot.

V okrese Trutnov od dnešní půlnoci do konce nouzového stavu platí výrazné omezení pohybu lidí. Na Trutnovsko zasahují Krkonoše, jsou tam velké lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou či Janských Lázních.

„Na druhou stranu je v republice spousta míst, kde je sníh, malé lyžařské areály, kde je situace relativně velmi dobrá a není důvod, proč by neměly být bezpečně provozovány,“ řekl dnes ČTK Knot.

Stárek: Jsme opět v situaci, kdy nevíme

Podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) měla mít vláda varianty pro případ neschválení předem připravené tak, aby nevznikal chaos. Podnikatelé jsou nyní opětovně vystaveni nejistotě, jak se bude situace vyvíjet za dva dny a na co se mají nachystat, uvedla AHR.

„V současné době se opět nacházíme v situaci, kdy nevíme, jaká pravidla budou platit již za několik dní, a je tedy v první řadě zásadní, aby byla příslušnými orgány výkonné moci co nejrychleji, srozumitelně a jasně stanovena,“ uvedl prezident AHR Václav Stárek. Opakované otevírání a uzavírání ubytovacích a stravovacích služeb je podle něj spojeno se zásadním zvýšením nákladů a při uzavření následnými ztrátami.

Pokud by bylo fungování služeb obnoveno, AHR apeluje na provozovatele i zákazníky, aby důsledně dodržovali v minulosti nastavená bezpečnostní a hygienická opatření. Základem je dodržování rozestupů, používání roušek a respirátorů či dezinfekce prostor. AHR sestavila pro své členy desatero bezpečného provozu.

Uzavřít restaurace Blatného resort může

Ministerstvo zdravotnictví může podle zákona o ochraně veřejného zdraví uzavřít mimo jiné restaurace. Kabinet momentálně jedná o dalším postupu, řešit ho bude také s hejtmany jednotlivých krajů.

Hotely, penziony a další podobná zařízení mohou aktuálně ubytovávat jen lidi na služebních cestách. Stravovací provozy mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okna nebo rozvoz.

Bazény neví

Nejistota trápí i bazény, které nelze podle jejich asociace otevřít ze dne na den. Situace po čtvrtečním zamítnutí prodloužení nouzového stavu Sněmovnou je podle Asociace bazénů a saun nepřehledná až chaotická. Mnoho provozovatelů bude vyčkávat na jasné stanovení nových pravidel fungování., uvedli předseda asociace Pavel Košnar a viceprezident České unie cestovního ruchu Martin Plachý.

Video  Havlíček o novém systému kompenzací pro podnikatele a firmy. A balík peněz pro kongresy a veletrhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Jsou-li bazény vypuštěné, trvá několik dní jejich napuštění a připravení, stejně jako odstavený bazénový komplex s napuštěnou vodou vyžaduje několik dní přípravy, aby splnil všechny požadované hygienické parametry vody,“ řekl Košnar. Zásadní tak pro další vývoj v oboru a rozhodování provozovatelů o otevření budou rozhodnutí státních orgánů a pravidla stanovená krajskými hygienickými stanicemi.

Podle Plachého není zatím také jasné, jak se k případnému obnovení provozu budou stavět klienti a zda budou mít o využití bazénů a saun v této složité situaci zájem, dodal.

Vnitřní bazény patří v druhé vlně pandemie k nejdéle uzavřeným provozům. V období od 9. října do 10. ledna nemohly fungovat 79 dní, jejich uzavření nadále trvá. Nouzový stav, na základě kterého vláda omezovala podnikání, by měl skončit s nedělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že bez stavu nouze se otevřou právě možná i bazény a posilovny.

Bazény a bazénová centra mají vysoké náklady i v době, kdy nemohou fungovat. Košnar dříve ČTK řekl, že náklady všech bazénů nad 25 metrů za každý den uzavření činí přibližně 6,6 milionu korun. Například nejnavštěvovanější tuzemský akvapark Aquapalace Praha má denní náklady, včetně osobních, 600 000 korun, uvedla dříve jeho ředitelka Vladana Horáková. Za každé uzavření a opětovné otevření zaplatí podle ní Aquapalace Praha zhruba dva miliony korun.

j.p.toman ( 13. února 2021 08:36 )

Jak je vidět, provozovatelé sjezdovek ještě nejsou ani zdaleka na dně, jak tady každý kňučí. Nevědí co bude, ale celou zimu vesele zasněžují a utrácejí statisíce za vodu a elektřinu. No, když na to mají .....

verka1 ( 12. února 2021 22:03 )

Se jenom ptám, já ošetřovné nepobiram. Podnikatelé taky nebudou mít nárok na žádné kompenzace.

verka1 ( 12. února 2021 21:28 )

Každého věc kam půjdou. Nejlepší varianta je nikam nechodit mezi lidi.
To od pondělí už nebude možné čerpat ošetřovné? Nebude nouzový stav.

Markéta Fourová ( 12. února 2021 19:55 )

Juj a já si prosím **** hotel v Mariánských Lázních zda by to nešlo .

Markéta Fourová ( 12. února 2021 19:53 )

A jinak v hlavě zdrávo pořád se budeme omezovat bojíš se chraň se my chceme žít tím myslím lyže bazén a dovolená já si na to vydělávám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa