Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blázinec na letišti: Stovky lidí se narychlo vrací domů, než začnou platit zpřísněná opatření

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. února 2021
20:35

V Británii od pondělí 15. února začnou platit přísná opatření spojená s koronavirem pro přijíždějící do země, lidé budou muset absolvovat 3 testy na koronavirus a 10denní karanténu. Snad i proto to těchto posledních pár dní předtím, než pravidla vejdou v platnost, vypadá na londýnském letišti jako při apokalypse. Na přepážkách se tvoří obrovské fronty, lidé čekají až 4 hodiny na razítko do pasu jen, aby unikli „pobytu“ v karanténních hotelech, uvedl list Daily Mail.

„Je to úplný blázinec,“ popsal pro Daily Mail Dylan Carter (23), jehož přítelkyně se akorát vrátila z Ukrajiny. Přiletěla v 11 hodin dopoledne tamního času, přes pasovou kontrolu se ale dostala až v 5 hodin odpoledne. Není zdaleka jediná, která skončila v několikahodinové frontě. Trpělivost neztráceli jenom cestující, ale i lidé za přepážkami. „Nemáme víc zaměstnanců,“ reagovali na stížnosti přijíždějících, že vše dlouho trvá. Pasová kontrola jednoho člověka zabrala až 30 minut.

Zaměstnancům letiště dochází trpělivost

„Lidé tu trčí ve frontě čtyři a víc hodin. Je to šílenství. Strážníci na ně křičí věci jako: Vy sami jste se rozhodli cestovat,“ vypověděl Carter. Brit si je vědom toho, že paniku mezi cestujícími způsobila nová opatření. „Potřebujeme víc zaměstnanců, naši lidé jsou v karanténě, nebo mají koronavirus, nebo je koronavirus zabil. Tak nám jako promiňte, že pro vás nemáme pochopení,“ uvedl frustrovaný zaměstnanec letiště.

„Dlouhé fronty jsou také kvůli sociálnímu distancování, pasová a bezpečnostní kontrola trvá tak 30 minut na člověka. Bohužel ani my nejsme imunní vůči koronaviru,“ dodal další pracovník. „Je na vás, jestli vy nedodržujete bezpečné rozestupy, my je ale dodržujeme. Kontrola tak zabere jistou dobu, buďte trpěliví,“ vyzval cestující.

„Malá technická chyba.“

Úplně nefunguje ani systém karanténních hotelů, vláda předem vybrala 16 hotelů, kde lidé stráví desetidenní karanténu. Místo v hotelu si musí předem rezervovat a zaplatit zhruba 51 300 korun za osobu. Vláda zatím podle agentury Reuters pro tento účel rezervovala 4600 hotelových pokojů, stránka, kde si lidé mohou pokoj zabookovat, ale nefunguje. „Malá technická chyba,“ reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví. „Pokoje budou připravené k pondělí 15. února,“ přislíbil.

„Tohle je urgentní, vláda musí jednat, jejich neschopnost spustit program karanténních hotelů je neomluvitelná,“ prohlásil stínový ministr vnitra Nick Thomas-Symonds. Vláda premiéra Borise Johnsona ve čtvrtek 11. února rovněž zveřejnila seznam 5 letišť, kam mohou přilétat cestují ze 33 zemí, které patří mezi rizikové destinace jako Jihoafrická republika. Denně z těchto zemí přilétá do Británie až 10 tisíc osob.

Video  Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa