Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Babiš fatálně selhal, útočí opozice po bitvě o stav nouze. Hamáček hrozí: Nastane chaos!

Aktualizováno -
12. února 2021
06:45
Autor: for - 
11. února 2021
23:13

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu v Česku. Po víc než čtyřech měsících skončí úderem nedělní půlnoci. Vláda ANO a ČSSD nenašla podporu u opozice a ani u komunistů, kteří kabinet dlouhodobě tolerují. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) šlo jen o cynickou snahu opozice zavařit vládě.

„Sněmovna právě ukončila nouzový stav, protože premiér selhal a dostal nás na 3. místo v počtu mrtvých na světě. Je šokující, že vláda odmítla podpořit kraje při řešení pandemie i výzvu k zodpovědnosti. Opatření z většiny pokračují, řídit je budou kraje, prosím buďme ohleduplní!“ okomentoval konec nouzového stavu předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek (Piráti).

Právě na Michálka se ale snesla vlna kritiky za to, že ve Sněmovně uvedl, že nouzový stav republika potřebuje, ale stejně potřebuje vláda dostat lekci. „Udělování lekce“ pobouřilo více politiků.

Blatný: Opatření nebudou tak efektivní

„Opatření nebudou tak efektivní,“ argumentoval následně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) krátce po padnutí rozhodnutí. Podle něj totiž nebude moci vláda efektivně nařízení měnit a vymáhat. 

„Nouzový stav je nástrojem krizového řízení, není to politikum. Je to něco, co potřebujeme, abychom mohli efektivně zvládat krizovou situaci,“ dodal dále Blatný. 

Doplnila jej vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). „De facto to, že se nouzový stav neprodloužila, znamená, že by se měly otevřít v pondělí obchody a služby a měl by skončit zákaz nočního vycházení,“ dodala s tím, že to není dobré v této situaci. „Uděláme vše pro to, abychom to všechno zvládli. Za svůj resort mohu říct, že končí kompenzace pro OSVČ,“ zmínila.

Schillerová později uvedla, že zvítězilo politikaření před ochranou zdraví.  „Do poslední chvíle jsem věřila v opak. Válka s tímto týmem bohužel nekončí. Udělejte vše pro to, abyste tuto bezprecedentní a složitou situaci zvládli co nejlépe. V zájmu nás všech,“ okomentovala na twitteru. 

Hamáček: Výsledkem bude chaos a nedůvěra

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v neprodloužení stavu nouze vidí akorát cynickou snahu zavařit vládě. „Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici. Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Jsem zvědav, jak to vysvětlí svým hejtmanům,“ uvedl na twitteru. 

Hejtmani již vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii covidu, když v neděli končí nouzový stav. Již v odpoledních hodinách avizovali ve čtvrtek ve společném prohlášení, že jsou připraveni vyhlásit stav nebezpečí. V tom případě by měl kraj pravomoc například uzavřít školy nebo restaurace. 

Video  Vláda uzavírá okresy Cheb, Sokolov a Trutnov! Blatný: Příjezdy bude kontrolovat policie 
Video se připravuje ...

Jurečka: Premiér nás ignoroval, nezvládl to

Na Hamáčkovu reakci rychle zareagoval předseda Lidovců Marian Jurečka. Pobouřilo ho, že se hněv snáší právě na opoziční poslance.

„Takže týdny a měsíce nás premiér naprosto ignoruje, když chceme řešit Covid, tak nás premiér posílá řešit zahrádkářský zákon, ještě před třemi týdny vám byly naše připomínky ukradené a teď najednou za to můžeme my? Premiér jednání a hledání řešení absolutně nezvládl!“ uvedl na svém účtu na twitteru. 

Kalousek: Fatální selhání Babiše. A Hamáčku, odejdi!

Odpovědnost má podle Jurečky, ale i podle dalších poslanců, spíš premiér Andrej Babiš (ANO). Vinu na jeho bedra hází i teď už bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Když mu odepřeli podporu komunisti, prokázal premiér Babiš absolutní neschopnost vyjednat kompromis s jakoukoliv jinou opoziční stranou. Je to fatální selhání předsedy vlády a demonstrace neschopnosti. Odpovědný politik s kapkou cti v těle by do rána rezignoval,“ konstatoval.

Exposlance Kalouska pak rozlítila slova Jana Hamáčka o tom, že opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc potěší voliče a následuje jen chaos.

„Co si to dovoluješ? Kde v sobě bereš tu Babišovu nestoudnost? Bylo Vaší povinností vyjednat s opozicí řešení, když Vás komunisti opustili. Dalších opozičních stran je šest a vy jste to nedokázali ani s jednou! Amatéři, zemští škůdci! A ještě to budeš svádět na opozici?! Odejdi,“ pustil se Kalousek na twitteru do Hamáčka..

Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová k tomu dodala, že prosí občany ČR, aby opatření nadále dodržovala. „Děkuji občanům, kteří opatření dodržují, a prosím, vytrvejme,“ uvedla.

Babiš: Opozice předstírala vůli jednat

Premiér Babiš v noci po jednání Sněmovny na twitteru napsal: „Situace s covidem je vážná a opozice si vzala na triko, že se může zhoršit. Předstírala vůli jednat, ale nakonec vyměnila zdraví a životy lidi za politiku a předvolební kampaň. Nechápu to.“

Fiala: Nesmírně mě mrzí, že to vláda hází na opozici

Na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit, řekl šéf ODS Petr Fiala. Opozice chce ale dál s kabinetem jednat o svých návrzích a o dalším postupu při koronavirové pandemii.

Podle Fialy opozice opakovaně iniciovala jednání a přicházela s vlastními návrhy. „Bohužel, na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit. Vláda zná jen jedinou věc: 'Prodlužte nouzový stav.' Podle nás automatické prodloužení nouzového stavu není řešení,“ řekl.

Opozice je podle něj připravena s vládou znovu jednat. Je nutné se zabývat zlepšením systému očkování proti covidu-19, otázkou odškodňování firem a živnostníků postižených protikoronavirovými opatřeními, krizovou legislativou nebo návratem části žáků do škol. „Nesmírně mě mrzí a připadá mi nepoctivé, že vláda své fatální selhání hází na opozici, na kdekoho a neuvědomuje si vlastní odpovědnost,“ dodal Fiala.

Exministr Vojtěch: Opozice totálně propadla

Ozval se i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, toho času řadový poslanec, který „pogratuloval“ opozici. Situaci ale vidí tak, že budeme mít brzy 10 tisíc nakažených denně. „Milá opozice, gratuluji k dobře odvedené práci. Tiskovky, projevy, politika. V tom jste opravdu dobří. V rozhodování ve prospěch občanů jste však dnes totálně propadli. Pro lepší volební výsledek jste dali všanc zdraví našich lidí. Nemyslím si, že pro tohle si vás lidé zvolili," uvedl. 

Následně dodal, že sice lidem přeje, že se mohou opět podívat do obchodů, ale již ne zhoršení epidemiologické situace, ke které nejspíše dojde. „Pro mě absolutně nepochopitelné.“

„Být Vámi, pane exministře, tak cudně mlčím, ne-li chodím kanálama. Vy jste před rokem s pohrdáním v hlase na náš požadavek jednat o připravenosti na epidemii v PS tvrdil, že jen strašíme, a těch 20k roušek na skladech vydával za skvělou připravenost. Fakt netrpíme ztrátou paměti,“ reagovala na Vojtěcha šéfka Topky Pekarová Adamová.

hejhej ( 12. února 2021 14:28 )

stemik: Oba jmenovaní odporní nejen uvažováním, projevem, ale i zjevem.

hejhej ( 12. února 2021 14:26 )

wp4t:

ANO_nam_bude_lip ( 12. února 2021 13:38 )

Zajímavá zpráva z tvé země Deutschland. U nás zase opozice přehlasovala vládu.

Covid_19 ( 12. února 2021 13:21 )

stačí mně plán očkování, to byla úplná tragédie, soutěž pro seniory 80+ najdi si svůj termín a my ti ho zrušíme

Covid_19 ( 12. února 2021 13:13 )

opozice chtěla vidět plány a data, na základě kterých se přijímají opatření, jenže vláda nechce ani dát data odborníkům, ani opozici

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa