Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hnilička po mejdanu u kmotra Bendy: Za „velkou a hloupou chybu“ složí mandát

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. ledna 2021
15:15
Autor: Jakub Veinlich, jko - 
25. ledna 2021
12:40

Poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO) složí poslanecký mandát, řekl to v rozhovoru pro server Info.cz. K vyvození následků za účast na utajené party kmotra Petra Bendy v Teplicích ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) . Bývalý hokejový brankář, zlatý kluk z Nagana a poslanec se za své jednání omluvil a poslal peníze na charitu. V hotelu byl prý ale především pracovat - stejně jako to tvrdí bývalý premiér Jiří Paroubek nebo někdejší hokejista a poslanec Jiří Šlégr.

Zatímco v Česku stále platí protikoronavirová opatření a noční zákaz vycházení, někteří si s tím hlavu nelámou. Nejnověji si po svém vysvětlili vládní nařízení bývalý premiér Jiří Paroubek nebo vlivný muž premiéra Andreje Babiše - šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

V sobotu večer se totiž účastnili party v teplickém hotelu Prince de Ligne, který v Teplicích vlastní kmotr politického zákulisí Petr Benda. Účastníky party zdokumentovali fotografové Blesku.

„Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů,“ tvrdí ve svém prohlášení pro Blesk Hnilička. V hotelu se měla ale konat především oslava 50. narozenin Petra Bendy, který se stal před třemi měsíci navíc také otcem.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám, jsem připraven nést následky,“ dodal Hnilička, který prý okamžitě pošle jako omluvu za své chování na charitu 50 000 Kč.

Babiš chování všech zúčastněných označil za papalášství. „Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ reagoval premiér pro Blesk Zprávy.

Nakonec se Hnilička rozhodl v návaznosti na prohřešek jednu z funkcí opustit - složí mandát poslance. „Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ uvedl Hnilička pro Info.cz.

O vyvození důsledků mluvil také člen vedení Národní sportovní agentury, poslanec Jan Birke z ČSSD, který je v orgánu, jenž má sbližovat sport a samosprávu.

„Milan Hnilička musí ze svého selhání vyvodit důsledky. Je nepřijatelné, aby poslanec Parlamentu ČR nerespektoval vládní nařízení, která mají zastavit šíření pandemie covid-19. Vládní opatření platí pro všechny a já očekávám, že se Milan Hnilička ke svému selhání postaví čelem,“ vyzval Birke Hniličku na svém twitterovém účtu k rezignaci.

Zuří také vicepremiéři Jan Hamáček z ČSSD a Karel Havlíček za hnutí ANO. Podle informací Blesk Zpráv řešil právě Havlíček celou událost během pondělního dopoledne přímo na Úřadu vlády s premiérem Babišem. Podnik, ve kterém se oslava konala, navíc podle Havlíčka ztrácí šanci na to, aby získal kvůli restrikcím jakoukoliv podporu státu.

Utajenou party odsoudil i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V pořadu Blesku Epicentrum se vyslovil pro tvrdé tresty. „Je to neakceptovatelné. Zkrátka, pokud platí opatření, tak je toto jednání těžko omluvitelné. I pan Hnilička vnímá, že to bylo špatně. Zejména v této době, kdy je situace senzitivní a lidé jsou už ze zákazů unavení,“ zmínil. 

Podle Vojtěcha porušili účastníci večírku vše, co mohli. „Je to špatně a je nutné, aby to řešila hygiena i policie,“ komentoval teplický večírek. „Je to nějaké gesto a já osobně Milana Hniličku znám dobře a považuji jej za slušného kolegu. Apriori tedy proti němu nic nemám, ale myslím si, že sankce za to být musí,“ dodal. 

Pracovali prý i Paroubek a Šlégr

Do Teplic dorazil na utajenou akci, kde se lidé pohybovali bez roušek a v době, kdy mají mít podobné podniky zavřeno, také někdejší šéf ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek. I on prý ale pracoval. V hotelu dokonce i přespal. A to prý kvůli tomu, že mu jednání skončilo ve 20 hodin.

„Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval a pak jsem se věnoval práci,“ tvrdí Paroubek, který má prý s hotelovou společností Petra Bendy dlouhodobou smlouvu o spolupráci. „Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Ostatně tak jako každý měsíc,“ tvrdí exšéf ČSSD.

„Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ reagoval bývalý šéf vlády, který v minulosti hlásil, že bude zákony schvalovat klidně s mimozemšťany.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek.  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

Při poslední sněmovní štaci byl nejbližším poslancem Jiřího Paroubka bývalý hokejista a později také například místopředseda strany LEV 21 Jiří Šlégr. I on se v Teplicích objevil. Také on tvrdí, že přijel do Teplic především pracovat.

„Odpovídám, že jsem navštívil hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci, jak uvádíte, a to za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou,“ reagoval Šlégr pro Blesk Zprávy. Do hotelu vcházel s dárkem.

Šlégr je dnes také ve veřejné funkci. Teprve nedávno byl zvolen místopředsedou Rady ČT.

Očkování pro 6000 sportovců

V minulém týdnu požádal předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička premiéra o přednostní očkování proti koronaviru pro zhruba 6000 českých reprezentantů. Mají být mezi nimi například i sportovci, kteří se připravují na odložené Olympijské hry v Tokiu - i mejdany, jako ten Bendův, by pak pro ně byly bez rizika.

S ministerstvem zdravotnictví Hnilička také v minulých dnech vyjednával podmínky, za kterých by se mohla i při protiepidemických opatřeních otevřít sportoviště.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

J H ( 26. ledna 2021 17:21 )

je zde vidět jakou morálku mají mnozí vrcholoví sportovci...včetně Jágra, Špotákové a spol... Základní lidská slušnost jim naprosto nic neříká...na pravidla kašlou...
Kdysi se říkalo, že sport dělá člidi lepšími, že vede k disciplíně, pokoře, zdraví, morálce... dnešní reailta je pravým opakem...prachy, prachy, prachy ....

gemino ( 26. ledna 2021 08:24 )

Udavač z estébákovy placené úderky tu zase exceluje. Utři si jedovatou slinu z huby, mamrde, a jdi do pryč. Jsi trapnej ..

blamal ( 26. ledna 2021 02:06 )

Je mi srdecne jedno, co melete. Jednou ten chrapoun porusil veskera narizeni, tak ma tahnout ze vsech koryt, placenych z penez poplatniku. At si vydelava sam, treba podnikanim, to ted frci, zmetek jeden.

Anifa ( 25. ledna 2021 22:09 )

Hnilička pošle 50000, klidně složí mandát. Ale hlavně chce zůstat ve funkci, kde se točí spousty peněz a on je může ovládat. Člověk, který poruší vládní opatření, lže a má takové kamarády ,nemá rozhodně co dělat na takovém postu

marmat ( 25. ledna 2021 21:59 )

Všechno je ještě DALEKO pikantnější !!!!
Na teplické party byl i krajský policejní ředitel Husák. Švejdar posílá kontrolu
Dnes 20:54 • Aktualizováno 21:33
Hamáček upozornil, že pokud se Husák akce zúčastnil, porušil tím vládní nařízení. „Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident, jako jeho přímý nadřízený, urychleně kázeňsky vyřeší,” napsal ministr na svém Twitteru.
****­******­******­******
Po Babišovi je na řadě Hamáček.....ministr jistě rozhodne CO s Husákem....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa