Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skiareál chtěl rebelovat, utnula to policie. Hospody se ale nevzdávají, otevřely přes zákaz

Aktualizováno -
23. ledna 2021
20:44
Autor: ČTK, Mii - 
23. ledna 2021
10:15

Měla to být velká akce, která upozorní na problémy lyžařských středisek, z rebelie ale nakonec sešlo. Skiareál Telnice na Ústecku dnes vleky nespustil, i když to plánoval. Policie provozovatele upozornila na platnost usnesení, které zakazuje přepravu lidí za účelem lyžování. Na místo dorazila hned ráno. Provozovatelé jsou mrzutí, ale usnesení se rozhodli respektovat. To několik restaurací z iniciativy Chcípl PES dnes otevřelo a vzkazuje - vládo, už toho bylo dost.

Na rozjezd areálu bylo podle vedoucího provozu areálu Ivan Soukup vše připraveno. „Ještě v pátek odpoledne byla právní situace taková, že podle nás dovolovala provoz zahájit. Pak vyšlo usnesení vlády, že zákaz přepravy lidí za účelem lyžování je prodloužen,“ uvedl Soukup.

sdělení návštěvníkům skiareálu Telnice:

Zveřejnil(a) Zadní Telnice-lyžování pro všechny dne Sobota 23. ledna 2021

Zákaz platí podle protiepidemického systému PES v pátém, nejvyšším stupni. Index rizika má k dnešku podle webu ministerstva zdravotnictví hodnotu 69, což odpovídá čtvrtému stupni. Ministr zdravotnictví Ivan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že s otevřením skiareálů se ale nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

Na parkovišti u areálu v Zadní Telnici bylo dnes ráno několik aut. Lyžaři sledovali rozsvícený svah, na němž později světla zhasnula. „Byli jsme připraveni, měli jsme zajištěné koridory pro rozestupy, roušky za deset korun pro ty, kteří by je neměli. Na dodržování opatření mělo dohlížet pět lidí. Bohužel, pokud by nám to policie zastavila, tak to nemá smysl,“ uvedl Soukup.

Policisté jsou na místě. „Jednáme,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Přestupky proti vládním nařízením policisté řeší domluvou, pokutou na místě nebo je oznámí správními orgánu. Několik lyžařů zatím čeká u dolní stanice lanovky na další dění.

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Chcípl PES opět v akci

Plán skiareálu tedy nevyšel, několik restaurací, které jsou součástí iniciativy Chcípl PES, dnes však otevřelo. Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít.

Hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá. Odmítá ale podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny a podle níž žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Podle Olberta je zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. Účast na dnešní akci ohlásily restaurace z Prahy, Teplic, Ústí nad Labem, Brna, Kladna nebo Jihlavska a neustále se přidávají další.

Hospodský: Kompenzace jsou směšné

„Z dlouhodobého hlediska tato vláda selhala. Nedokáže tento koronavirus porazit (…) naopak způsobuje krachy firem, nezaměstnanost, nejistotu našich zaměstnanců. My této vládě říkáme dost. Musíme začít chránit jen osoby, které jsou potřeba. Na druhou stranu, jestli to není schopná zvládnout, ať položí mandáty,“ vysvětloval v živém vysílání Pivovar Malý Janek v Jincích, který dnes otevřel. Majitelé natáčeli přímo v provozovně, neměli nasazenou roušku.

Podobně hovoří restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce, rovněž dnes otevřené. „K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené,“ řekl majitel Martin Macek.

Restaurace U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce se 23. ledna 2021 otevřela. Připojila se tak k protestní akci Otevřeme Česko pořádané iniciativou Chcípl PES. Restaurace U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce se 23. ledna 2021 otevřela. Připojila se tak k protestní akci Otevřeme Česko pořádané iniciativou Chcípl PES. | ČTK/Peřina Luděk

Obě restauce na vyhledávaném výletním místě nedaleko Olomouce se od podzimu kvůli uzavření potýkají s obrovským propadem tržeb. V provozu mají pouze výdejní okénka a tržby nestačí pokrýt provozní náklady. „Pokles tržeb je 95 procent a jsme v minusu,“ ucedl Macek, podle kterého kompenzace jsou z pohledu výše směšné, navíc je s jejich vyřizováním spojeno velké papírování.

Po poledni k Mackům dorazila policie a nařídila zavřít. Macek řekl, že v podniku bylo několik hostů, které policisté nechali dojíst objednané jídlo.

Policie dorazila i do baru Tátův obývák v Rokytnici v Orlických horách, kde bylo po 18:00 asi 20 lidí. Mohli si dát čepované nápoje včetně piva, bar vybíral dobrovolné příspěvky. Pokud by někdo chtěl zůstat v podniku déle než do 21:00, muže přespat v domě, ve kterém se nachází. „Případ evidujeme jako porušení vládních nařízení. Bude zadokumentováno a oznámeno místně a věcně příslušnému správnímu orgánu,“ řekla ČTK mluvčí policie Eliška Majerová.

„Nechci být lhostejný“

Jako petiční místnost dnes ve 13:00 poprvé od 18. prosince otevřel svůj Hostinec U Lípy Jaroslav Pulicar ve Zborné, která je součástí Jihlavy. Sám petici Za normální svět - otevřeme Česko podepsal už 10. ledna při protestech na pražském Staroměstském náměstí. „A někdy předevčírem jsem se teprve přihlásil k dnešní akci, je to úplná novinka, ale nechci být lhostejný,“ řekl Pulicar. Kritizoval postup vlády, opatření podle něho už dávno měla cílit na ochranu rizikových skupin. „Měli jít tou cestou, a ne že budou zakazovat lidem podnikat a být svobodní,“ řekl Pulicar.

Hospodu, která v obci fungovala od roku 1830, koupil a provozuje ji čtrnáctý rok. Pořídil si ji na úvěr, který už stačil splatit, teď se věnuje jejímu zvelebení, právě dokončil rekonstrukci kuchyně. Ztráty z uzavření vyčíslené nemá. „A ani to vyčíslovat nebudu, nebudu ani žádat žádné kompenzace, je mi to jedno,“ řekl. Využívá možnosti mít otevřené výdejní okénko. Nabízí v něm i lahvové pivo malých pivovarů, se kterými spolupracuje. Utrží na to, aby mohl zaplatit stálou pracovnici a brigádnici. Ostatní náklady hradí díky dalšímu podnikání v autodopravě.

Sympatizanti hnutí Chcípl PES dnes zaplnili také kladenskou restauraci Na Amálce. V podniku odpoledne seděly zhruba dvě desítky lidí, většina před sebou měla pivo. Podle Bodnára mají všichni členskou kartu, na zákaz vstupu veřejnosti upozorňuje i cedule na dveřích. „Máme za dva dny 88 členů,“ řekl Bodnár ČTK. Podle něj výzvu podporují i další kladenské podniky, ale kvůli obavám z restrikcí dovnitř lidi nepouštějí.

Hamáček kreativní výklad výjimky odmítá

Zástupci iniciativy na úterní tiskové konferenci oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 23. ledna 2021 21:21 )

Se zkus "vzepřít"!

strejda777 ( 23. ledna 2021 19:21 )

Už to neber.....

zirioges ( 23. ledna 2021 19:10 )

Vzteklina se šíří českou politickou scénou jak čínský mor kolem čínské zdi
Hospody a skiareály nebude zakazovat žádná zkorumpovaná vláda na světě
Lidi do boje, tuhle bitvu vyhrajeme

Miroslav Jareiš ( 23. ledna 2021 19:06 )

az, uděláš velký kulový, naštěstí velká většina občanů je normální, naopak tebe, maš opět smůlu 😂😂😂

Miroslav Jareiš ( 23. ledna 2021 18:59 )

Hospodský to máji u prde.., zadnice jestli se někdo u nich v pajzlu nakazí, jim jde jen o chechtáky, mají vysokou životní úroveň kterou si chtějí zachovat, ja bych se bál vlézt do takového lokálu, covid jsme v rodině zažili, nic pěkného to není. Popírači budou pořad proudit dokud to nezažijí osobně, pak otočí kormidlo, znám jich hodně, někteří skončili na JIP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa