Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko shání boby! Zoufalé matky nabízí i štangli salámu. Eshopy hlásí prázdno, vláda prodej nepovolí

Autor: Jakub Veinlich - 
17. ledna 2021
05:02

Boby, sáňky a sníh patří k sobě. Letos na to ale může řada lidí v Česku zapomenout. Poté, co je vláda zakázala prodávat v běžných obchodech, docházejí i v eshopech. Děti mají smůlu, zoufalé matky se snaží nedostatkové zboží letošní zimy vyměnit i za štangli salámu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) příliš nevěří, že by se ze sáněk a bobů stávala rarita, vláda žádné změny podle všeho zatím v tomto směru nechystá. Dětem nezbude, než si vzít na sníh igelit. Nebo si na zimní radovánky nechat zatím zajít chuť. 

„Dobrý den, nevíte, kde koupím boby? Děkuji.“ 

„Ahoj Ústečáci, prosím dost nutně sháním boby.“ Vzkazy, kterých je plná sociální síť. Boby a sáňky jsou v 21. století nedostatkovým zbožím. 

„Do třetice všeho dobrého to zkouším tady,“ píše ve veřejné skupině na sociální síti další z řady rodičů. Žena přitom podle svých slov pomáhá své známé.  „Kamarádka shání boby pro svého malého syna. Můžete poradit, nebo neprodává někdo?“ zkouší štěstí, zda někdo neporadí. 

To, co může vypadat jako líbivý zimní vtip, je skutečnost, která je důsledkem vládních opatření proti koronaviru. Zoufalí rodiče shánějí pro své ratolesti boby, popřípadě sáňky, kde můžou. A mnohdy jim v tom nesedí ani typický český humor. Nebo další zoufalost, ze které je člověk schopný si vzít i od pusy? 

„Našel by se tu prosím z Černošic nebo Dobřichovic, který by tento salám vyměnil za dětské boby? Ideálně dvoje,“ žadoní na Facebooku další z členek skupiny a přiložila fotku šišky salámu. 

Na pověstné české vtipy lidé nezapomněli  ani v koronavirové krizi. Na internetu se objevují i inzeráty, ve kterých lidé hledají boby za šišku salámu. Na pověstné české vtipy lidé nezapomněli ani v koronavirové krizi. Na internetu se objevují i inzeráty, ve kterých lidé hledají boby za šišku salámu. | reprofoto Facebook

Jenže to vypadá, že podobné zoufalé vzkazy budou internet plnit ještě nějakou dobu. I když tomu ministr průmyslu a obchodu příliš nerozumí. „Toto vše se dá bez problémů koupit přes internet,“ reagoval pro Blesk Zprávy ministr Karel Havlíček.

Tuto možnost sice potvrdila Blesk Zprávám matka devítiletého Ondřeje, který má loňské boby zničené, ale najít na Ústecku nějaký e-obchod, který by měl boby dostupné, byla už minulý týden fuška. „Stálo mě to skoro dvě hodiny času, než jsem nějaké boby sehnala,“ reagovala pro Blesk Zprávy na Havlíčkovu radu, že je vše dostupné na internetu. 

„Tak to snad může e-shop objednat z velkoobchodu, nebo to mohou přes web či okénko prodávat zavřené provozovny. Nevěřím, že kdyby byl zájem, tak si to nikdo nedoplní do sortimentu,“ nemůže ministr uvěřit tomu, že by boby byly skutečně nedostatkovým zbožím. 

Blesk Zprávy se proto rozhodly místo zimních radovánek surfovat internetem a zjistit dostupnost bobů. Nebo, zda je e-shopy i prodejny, které prodávají přes výdejní okénko, stíhají alespoň doplňovat. 

Řada z nich ale upozorňuje zákazníky, že boby momentálně nejsou na skladě a k dostání. 

Kvůli vládním nařízením začínají být boby nedostatkovým zbožím. V obchodech se nesmí prodávat, v některých e-shopech došly. Kvůli vládním nařízením začínají být boby nedostatkovým zbožím. V obchodech se nesmí prodávat, v některých e-shopech došly. | abl
Kvůli vládním nařízením začínají být boby nedostatkovým zbožím. V obchodech se nesmí prodávat, v některých e-shopech došly. Kvůli vládním nařízením začínají být boby nedostatkovým zbožím. V obchodech se nesmí prodávat, v některých e-shopech došly. | abl

Na stejný problém narazí zákazníci na více webech – boby nejsou a kdo ví, kdy budou. Ministr Havlíček se brání. Pokud by se tenhle prostředek na zasněžené svahy povolil, strhla by se lavina dalších výjimek. „Pokud bychom teď dali boby a sáňky do výjimek, znamenalo by to okamžité žádosti o uvolnění desítek dalších druhů zboží. Chápu, že to třeba chvíli je nedostatkové zboží, ale jak bychom vysvětlili třeba majitelům obchodů hračkářství, sportu, oděvů či obuvi, že jsme pustili sáňky?“ odmítá Havlíček výjimky. 

„Problém je v tom, že vláda neumí úplně napsat do mimořádného opatření, že jsou zakázané všechny sportovní potřeby s výjimkou bobů a sáněk. Logicky by pak někdo mohl namítat, proč nejde prodávat také běžky a proč ne brusle, když je zamrzlý rybník,“ doplnil pro Blesk Zprávy prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Svaz se podle jeho slov nyní snaží, aby vláda povolila prodej dalších skupin zboží. „V tuto chvíli jsme chtěli po ministerstvu uvolnit především tři kategorie zboží. Papírnictví, oblečení a obuv pro malé děti a spodní prádlo, které zahrnuje i ponožky a silonky. Pevně věřím, že v tomto vláda vyjde vstříc,“ doplnil Prouza v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Boby a sáňky přitom vůbec nedostatkovým zbožím nejsou. Jsou jich totiž plné regály. Ale v hypermarketech a dalších obchodech, kde se nesmí kvůli vládnímu nařízení prodat ani kus. 

Video  Havlíček o zboží v supermarketech za páskami: Proč se nesmí prodávat pastelky pro děti?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

„V případě, že by ministerstvo udělilo nějakou výjimku, tak budeme rádi, když budeme moct i toto zboží zákazníkům nabízet. I z toho ohledu, že se jedná o nedostatkové zboží a my to na prodejnách máme naskladněné v regálech,“ řekl Blesk Zprávám Václav Koukolíček, mluvčí řetězce Tesco, který si prý sám objednával boby přes internet. „Po třech dnech napsali, že jsou bohužel poškozené, a tak nám posílají zpět peníze,“ dodal svou vlastní příhodu.

I s ohledem na počasí se prý zákazníci podobného zboží dožadují. Koupit ho ale nemohou, je za páskami a vztahuje se na něj zákaz prodeje. „I s ohledem na sněhovou nadílku je to sortiment, o který by měli zákazníci zájem. To že ho vizuálně vidí v regálu za páskou na prodejně, ve které právě jsou, tak často nemají pochopení pro to, proč si právě tento sortiment nemohou koupit,“ dodal Koukolíček. 

„Věřím, že v brzké době se potvrdí úroveň PES 4 a bude možnost koupit toto zboží běžným způsobem,“ uzavřel pro Blesk Zprávy ministr Havlíček. V příštím týdnu vláda přitom bude projednávat povolení prodeje papírenského zboží a popřípadě tedy i otevření papírnictví

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video  Restauraci Základna v centru Prahy kontrolovali kvůli porušení vládních nařízení 11. ledna vpodvečer strážníci.  - Městská policie Praha
Video se připravuje ...

Video  Skiareály zůstávají zavřené! Havlíček slíbil kompenzace, turistům sjezdovky nezavřou. Blatný řekl důvod zákazu.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 17. ledna 2021 22:18 )

Souhlasím , za komunistů bylo dětství k nezaplacení . Kola , kolobezky, hokejky Sulov, udělat si draka se špejlí , jit na koupaliště na cely den za 1.50 .

Pohybovenadany ( 17. ledna 2021 22:12 )

Seženu boby za lovecký salám nebo originál uherák !!

hafblaf ( 17. ledna 2021 17:18 )

Dnes jsou boby (a nejen boby) vyráběny z tak nekvalitní umělé hmoty, že nic nevydrží. Je to výroba plastového odpadu a okrádání zákazníku. Dříve byly jedny boby na celý život, dnes jeden den.

fionora ( 17. ledna 2021 16:16 )

Vláda by se měla zamyslet, co potřebují obyčejní lidé. Měli by si vzít poradce z lidu a bude vše ok.

bibulkan ( 17. ledna 2021 13:55 )

Na Sportisimo, teď jsem na to koukala. Mají toho dost i sáně, talíře...jen se to musí zaplatit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa