Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Systém žádostí pro COVID programy už je zase jede. Byl obnoven po vyhoření serveru

Aktualizováno -
23. ledna 2021
10:24
Autor: ČTK, Mii - 
22. ledna 2021
20:30

Po opakovaných problémech a výpadku se dnes ráno znovu spustil portál AIS MPO, kde mohou podávat žádosti o podporu podnikatelé zasažení koronavirovou krizí. Portál, určený pro žádosti v programech COVID Gastro - Uzavřené provozovny, COVID Nájemné a COVID Kultura, měl tento týden opakovaně technické problémy. Od čtvrtka vůbec nefungoval. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za (ANO) ČTK řekl, že s vyřizováním dnes žadatelům pomáhá 30 operátorů na telefonních linkách ministerstva a osm na e-mailech. Programy jsou nárokové, takže není třeba spěchat, uvedl. MPO prodlouží termín podávání žádostí do druhé výzvy programu COVID nájemné do 4. února, sdělil Havlíček ČTK.

Jeden z operátorů ministerstva, kteří mají mít dnes službu na telefonu od 8:00 do 17:00, ČTK řekl, že systém dnes potřebuje „odchytit“ klienty, kteří vyplňovali údaje od čtvrtka. Operátoři jim pomohou s dokončením žádosti či jejím doplněním. Očekává, že větší zájem než ráno bude během dne.

Havlíček: Nikdo o nic nepřijde

Havlíček v pátek sdělil, že příjem žádostí v systému bude obnoven dnes v 08:00. Dnes uvedl, že systém externí firma obnovila už v pátek večer. „Nikdo o nic nepřijde. Možná někteří podnikatelé panikařili, že kdo dřív přijde, tím větší bude mít jistotu, že peníze dostane. Není to tak, ten program je nárokový. Uzavřené provozovny mohou žádat do 1. března. Program Covid Nájemné jsme prodloužili do 4. února. Mají tím pádem všichni dost času žádost podat,“ řekl.

Systém se podle serverů iROZHLAS.cz a Neovlivní.cz potýkal s problémy už od pondělka, kdy byl spuštěn program COVID Gastro - Uzavřené provozovny. Podle serverů restauratéři v pondělí marně trávili i několik hodin snahou, zaregistrovat se na portálu.

Současně s opětovným spuštěním příjmu žádostí úřad posílí informační podporu, která bude k dispozici od 08:00 do 17:00, včetně víkendů. „Důvody, proč k problému došlo, se zjišťují. Klíčové je, že nikdo ze žadatelů o podporu při splnění stanovených podmínek nepřijde. Za problémy se omlouváme,“ uvedl Havlíček.

Důvodem je vyhoření klíčového serveru, sdělil zástupce ministerstva pro Hlídač státu. Proč neexistoval záložní server, který by se nahodil v případě podobného incidentu, není jisté.

Dodavatel nejspíš sankce nedostane

Podle informací Hlídače státu k pátečnímu ránu byl portál za poslední čtyři dny funkční méně než polovinu času. Celkový výpadek trvá od čtvrtečního odpoledne. Hlídač státu uvedl, že poslední záloha systému byla provedena ve čtvrtek v 01:00, takže je možné, že žádosti provedené poté, před odpoledním výpadkem, jsou ztracené.

Ministr průmyslu a obchodu přitom serveru iROZHLAS.cz ještě před čtvrtečním výpadkem tvrdil, že se počáteční problémy podařilo zvládnout. „Systém nakonec nápor zvládl, ale jelo to zejména první den pomalu, což je chyba. I přesto se všechny žádosti přijaly, posílili jsme infolinky, dodavatel reagoval rychle a v řádu desítek hodin bylo vše již výrazně rychlejší, od včerejška (středy) to jede bez problémů,“ napsal serveru Havlíček ve čtvrtek. Uvedl také, že zatím neuvažuje o sankcích pro dodavatele systému.

Ministerstvo: Stovky žádostí jsou zpracovány

Kvůli nefunkčnímu systému MPO prodlouží příjem žádostí do druhé výzvy programu COVID nájemné do 4. února. Původně měl příjem skončit ve čtvrtek, resort termín ale tento týden posunul do 29. ledna. Zájemci o dotaci z programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny mají na podání žádosti čas do 1. března. Nový program COVID Gastro spustil resort v pondělí 18. ledna v 09:00. Ke 13:00 evidoval skoro 1500 rozpracovaných žádostí, ale jen 18 dokončených. Ve středu večer ministerstvo uvádělo, že bylo rozpracováno celkem 6200 žádostí, z nichž 3351 bylo dokončeno.

Video  Havlíček během koronakrize: Jaké jsou kompenzace pro kadeřnice, fitka či maloobchody?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 23. ledna 2021 14:48 )

NEJVÍCE ASI dostávají nadnárodní firma nejbohatší !!Kdo to bude muset zaplati kdo na to bude makat no přece lidé ve fabrikách v obchodech, na farmách atd !!!! S milionářů budou multimilionáři s multi milionářů miliardáři ne ??,

CAVESMAN ( 23. ledna 2021 12:28 )

já jako bývalí podnikatel nedovedu pochopit jak někdo může chtít po státu peníze. To jsem nežádal ani za totality . Dnes je kapitalismus a kdo má v ***i díru žádá peníze . Nějak to nedává smysl. A ti co okrádají na daních řvou nejvíce. Kapitalismus je o tom se přizpůsobit
NE HRABAT od stáru...

jajanene ( 23. ledna 2021 05:31 )

Už ani počítač nevydržel to rozhazování peněz daňových poplatníků.

istyl ( 22. ledna 2021 22:08 )

A on se tak snazi...a vzdycky to po**re...to prave kdyz je jejich vladnuti, zalozene na lzich a podlezani hlupakum, ani jinak nemuze dopadnout...

ingmarie ( 22. ledna 2021 21:59 )

Dablministr Havlíček svou neschopností a prázdným tlacháním vyhořel už dávno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa