Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skiareály budou dohlížet na „nezbedné“ turisty. Havlíček zmínil peníze za sedačku

Autor: for, ČTK - 
7. ledna 2021
17:09

Lyžařská střediska zůstanou nadále zavřená. Vláda oznámila rozbíhající se systém kompenzací pro více než 400 skiareálů, které musely v důsledku protiepidemických restrikcí zavřít a přichází o hlavní sezonu. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že poběží speciální program, který bude buď kompenzovat náklady středisek, nebo se budou vypočítávat peníze za sedačky. Skiareály ale dostaly důležitý úkol - musí hlídat nezbedné Čechy na horách.

Vláda ve čtvrtek rozhodla o prodloužení opatření až do 22. ledna. To se dotkne především provozovatelů skiareálů, kterým již několik týdnů „běží sezona“. Vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nicméně přišel s prvním návrhem kompenzací. 

Ty by měly být počítány buď přes náklady, nebo přes sedačky, jak uvedl Havlíček po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní Alenou Schillerovou (za ANO) a ředitelem Asociace horských středisek Liborem Knotem. „Program bude specificky pro tyto areály (…) Bude založen na nákladovém režimu nebo na kompenzaci přes sedačky, podle typu vleků nebo lanovky,“ uvedl ministr.

Video  Skiareály zůstávají zavřené! Havlíček slíbil kompenzace, turistům sjezdovky nezavřou. Blatný řekl důvod zákazu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

V případě výpočtu na základě sedaček na lanovkách a vlecích se podle Havlíčka ještě diskutuje o konkrétním systému i finančním obnosu, který by musel být vynaložen. Mělo by to podle něj být kolem jedné miliardy korun. Nechtěl ale o konkrétní částce zatím spekulovat.

Skiareály v roli hlídacího psa

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel.„Dohlédnou na současný režim, aby se tam bez kontroly a systému pohybovalo obrovské množství zákazníků (…) Věříme, že tímto modelem dokážeme jednak vyrovnat náklady a současně zabezpečit systém na těchto svazích,“ doplnil.

Podle ředitele  Asociace horských středisek Libora Knota vlekaři vítají možnost si s vládními představiteli promluvit a zmínil, že jsou areály připraveny nejen spustit svůj provoz, ale také regulovat pohyb návštěvníků tak, aby se jednalo o pobyt v přírodě. 

O druhu kompenzací, ale i o podmínkách k otevření diskutuje vláda se skiareály už od poloviny prosince. Jednání uspíšily i davy turistů, kteří do areálů vyrazili navzdory opatřením. Lidé zaplňovali úseky sjezdovek, kde bobovali či i lyžovali. 

Havlíček uvedl, že v Česku je 450 areálů, z čehož 150 je považováno za velké areály. Opatření a uzavření se dotýká 45 tisíc zaměstnanců. „Je třeba říci, že výkonnost těchto areálů přináší 13 miliard ročně – pro dokreslení, ročně je v nich 2,5 milionu návštěvníků,“ dodal ministr.

Zákaz lyžování pobouřil oba Klause

Nad zákazem lyžování již v prosinci loňského roku nechával rozum stát Václav Klaus ml.: „Proč zakazujete spuštění lyžařských areálů a zabraňujete lidem, aby byli na čerstvém vzduchu? Z čeho tam ti lidé mají žít? Když tady lidi mohou juchat někde v barech už zase znova, tak čemu vadí, když stojí se šátky a brýlemi ve frontě, většinou jsou to rodiny, a lyžují?“ hřímal ve Sněmovně během interpelací. 

A jeho otec, exprezident Václav Klaus, mu dával za pravdu.  „Odmítám zákazy lyžování na zdravém horském vzduchu. Obává-li se pan ministr nočních zábav, pak ať zakáže tyto zábavy, ale ne lyžování,“ řekl Blesk Zprávám Klaus coby vášnivý lyžař.

Vášnivý lyžař Václav Klaus: Zakažte zábavy, ne lyžování Vášnivý lyžař Václav Klaus: Zakažte zábavy, ne lyžování | Archiv Blesku

 

jajanene ( 7. ledna 2021 18:25 )

Konečně máte komunismus, alespoň pro někoho

hejhej ( 7. ledna 2021 17:44 )

Na sjezdovkách je nejmenší pravděpodobnost nákazy. Daleko větší je v MHD a hypermarketech, proto jsou asi zavřené menší obchodyy. Některé zákazy nemají logiku.
Proč jsou uzavřené malé obchody, kde si to pracovníci mohou snadněji ošetřit lépe než v hypermarketech. Tam je sice určitý počet vozíků, ale stejně nejsou dodržované nařízené rozestupy.

offline ( 7. ledna 2021 17:31 )

"podle tipu vlků" Vlci budou patrně tipovat nezbedné turisty a hned je sežerou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa