Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci po bouři prodloužili stav nouze do 14. února. Zase prošel návrh KSČM

Aktualizováno -
21. ledna 2021
19:40
Autor: simao, vei, ČTK - 
21. ledna 2021
05:30

Tohle Sněmovna ještě nezažila. Jednání o prodloužení nouzového stavu vždy doprovází bouřlivá debata, tentokrát se ale proměnila i ve fyzickou potyčku. To když nezařazený poslanec Lubomír Volný napadl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) kvůli výzvám, aby si nasadil roušku a mluvil k věci. Poslanci nakonec po více než 10hodinové debatě souhlasili, že nouzový stav prodlouží do 14. února. Tento termín požadovala KSČM. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
16:17
26. 3. 2021

„Plošná opatření nemohou platit ve chvíli, kdy jim lidé nevěří,“ je přesvědčený šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Proto prý hnutí nouzový stav nepodpořilo v minulosti a nepodpoří ani v budoucnu. 

„Kdyby nebyl prodloužený nouzový stav, má tu vláda danou pojistku a ta se jmenuje pandemický zákon,“ dodal Fiala.  Podle kterého je takový zákon jen překabátěný nouzový stav. 

16:14
26. 3. 2021

„Pokud bude schválen nouzový stav a budeme moct dobrzdit a dokončit to, co se začalo, je vláda připravena představit (rozvolňovací) program, jehož součástí je také rozvolňování kultury,“ řekl ve Sněmovně ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

Reagoval tak na poslance Martina Baxu (ODS), který vyzval Zaorálka ke komunikaci s kulturní obcí při tvorbě nových pravidel pro fungování divadel, muzeí, galerií a dalších institucí. 

16:11
26. 3. 2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítl, že by KSČM kšeftovala s hlasy za podporu nouzového stavu. Podle Filipa není ani nijak prokázáno, že by zákaz cestování mezi okresy měl nějaký vliv na snížení nákazy. Proto chtějí komunisté rozšířit tuto podmínku na kraje - tedy širší území. 

„Jestli tomu někdo říká kšeft, tak já tomu říkám nastavení podmínek bezpečnostni státu. Říkejte si co chcete, lžete!“ zakončil své vystoupení Filip. 

16:01
26. 3. 2021

Poslanec Martin Baxa vyzval ministra kultury a premiéra, aby pracovali na rozvolňování v kultuře a přišli s plánem, jak bude kultura fungovat i době, kdy budou platit mírná opatření. 

 

15:56
26. 3. 2021

Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) zpochybňoval ve Sněmovně nařízení vlády, nosit na ulici roušku i v případě, že jde člověk sám a nikoho nepotkává. 

Munzar proto navrhnul usnesení, aby lidé, kteří se pohybují po ulici prokazatelně sami, nebo v doprovodu členů domácnosti, nemuseli mít venku nasazenou roušku. 

15:53
26. 3. 2021

„Ne vše, co je na internetu, je pravda,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček na poslankyni Terezu Hyťhovou, která mu připomněla kauzu s nákupy testů do škol, do které zasáhly tajné služby. 

„Koupili jsme testy, které se osvědčily, a nakoupili jsme je za 65 korun. Pokud je to trestné, tak si to asi budu muset jít odsedět,“ zakončil Hamáček. 

15:47
26. 3. 2021

„Milá vládo, přestaňte nás obelhávat. Nechte lidi dýchat a postarejte se o svůj národ,“ vyzval ministry Jan Hrnčíř z SPD. 

15:44
26. 3. 2021

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se pustil do poslance Volného za to, že ve Sněmovně nenosí roušku, a dává tak lidem špatný příklad. „Kdyby šlo, tak udělám vše pro to, aby tento příklad ve Sněmovně nikdo nedával. Neexistuje žádná teorie, abyste tu svým chováním mohl ohrožovat ostatní,“  hřímal Zaorálek. 

„Mně vadí to, že se na něco takového musím dívat,“ dodal. 

15:37
26. 3. 2021

Nezařazený poslanec Lubomír Volný bez roušky mluvil ve Sněmovně o vládě jako o covidové mafii a obvinil vicepremiéra Jana Hamáčka z krádeže ochranných pomůcek. 

15:34
26. 3. 2021

Vicepremiér Jan Hamáček věří, že pokud se bude situace vyvíjet příznivě, budeme v létě už na covid a jeho nejhorší dny vzpomínat. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ věří Hamáček. 

15:26
26. 3. 2021

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že mu celé odpoledne zvonilo v uších, zejména prý při vystoupení Tomia Okamury. 

„Já se musím přiznat, že mně celé odpoledne zvonilo v uších, a to zejména při vystoupení tady kolegy Okamury. Já už si zvykám, že jsem asi jeho nejoblíbenějším ministrem, velmi často si mě tady bere do úst. Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ začal své vystoupení Hamáček. 

Ze všech těch snůšek nesmyslů řeknu alespoň jeden. „Já nikdy neřekl, že nechci nakoupit láhve kyslíku,“ ohradil se vicepremiér. 

„Myslím, že si plně vystačíme s tím, co tady předvádějí poslanci SPD, támhle ti dva nezařazení za občasného přispění poslankyně z Trikolóry,“ opřel se Hamáček do poslanců, které označil za dezinformátory.  

 

15:19
26. 3. 2021

Michálek ve svém usnesení zmínil také návrh na povolení farmářských trhů při dodržení bezpečnostních opatření. Povolení cestovat do vlastních rekreačních objektů, individuální sportování dětí s trenérem a také racionalizovat povinnost nošení roušek venku.

15:17
26. 3. 2021

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek si přinesl podklady se statistikami. Z nich podle Michálka jasně vyplývá, že každý den přibyde v Česku 750 nově nakažených na milion obyvatel. 

Sám Michálek je pro to, aby se o Velikonocích lidé ještě nesměli navštěvovat, aby se nezopakovala situace z loňského roku, kdy se covid vrátil po rozvolnění ve větší síle. 

„Rozjelo se to vloni na podzim, rušily se roušky a otevíraly se restaurace,“ připomněl. 

„Prosím nespojujme hlasování s podmínkami, jako je Sputnik nebo účast Ruska do tendru na výstavbu nového jaderného bloku,“ apeloval Michálek. 

Piráti jsou podle Michálka připraveni, pokud by se ukázalo, že vládě nebudou stačit hlasy na prodloužení nouzového stavu, jednat o podmínkách, jak ho ještě 14 dní udržet. „V takovém případě jsme hlasování připraveni přerušit a jednat o podmínkách,“ nabídl jednání. 

Koalice Pirátů a Starostů předloží ve Sněmovně také návrh na usnesení, ve kterém chce, aby Sněmovna vyzvala vládu k dodání informací, jak to bylo s objednávkami vakcín. Informace chce koalice do 7. 4. 

Vláda má podle Michálka také jednat se státy, které mají přebytky vakcín, a také připravovat kapacity v očkovacích centrech. V usnesení chce Michálek také do 7. dubna od vlády data o spolehlivosti testů. 

Změny navrhuje koalice také v kompenzacích. Například zvýšit limit na program Covid nepokryté náklady na 70%.  

„Pokud nebudou podnikatelé motivováni, tak logicky nebudou dodržovat potřebná opatření,“ dodal Michálek. 

15:06
26. 3. 2021

Tomio Okamura ve Sněmovně využil svého práva k přednostnímu vystoupení. Jako člen vedení dolní komory nemusí dodržovat limit k vystoupení pět minut. 

Vládě vyčetl například špatnou komunikaci a fakt, že nemluví jedním hlasem. Pochválil se, že on když začínal jako mluvčí České asosiciace cestovních kanceláří a agentur, domluvil se s členy, aby vždy mluvili jednotně. Sám prý narozdíl od ministrů neměl žádné PR pracovníky a týmy. 

Od hodnocení vládních opatření proti koronaviru se šéf SPD dostal k případu z Plzeňska, kde se měl muž bránit s pistolí v ruce proti zloději, který se k němu vloupal. 

„Plně se ukazuje, že vládní opatření nejsou k ničemu. Bojujme s virem, nebojujme s lidmi,“ uzavřel své vystopení Okamura a zopakoval, že jeho hnutí nepodpoří prodloužení nouzového stavu. 

14:49
26. 3. 2021

Tomio Okamura kritizoval rohodnutí Sněmovny omezit vystoupení poslanců na maximálně dvakrát pět minut. „Vy jste nám znemožnili možnost, aby se tu naši poslanci demokraticky vyjadřovali,“ dodal. Okamura přiznal, že hnutí SPD chtělo udělat vše proto, aby nouzový stav nebyl prodloužený, a poslanci chtěli opakovaně a neomezeně vystupovat. „Řeknu to narovinu, chtěli jsme to zablokovat, aby už k prodloužení nouzového stavu nedošlo,“ přiznal Okamura. 

14:40
26. 3. 2021

Poslankyně SPD Karla Maříková nešetřila vládu kritikou. „Této vládě se nedá věřit ani dobrý den. Pevně věřím, že tato vláda bude jednou trestně odpovědná za to, co tady napáchala,“ kritizovala s tím, že ministři postupují denně proti ústavě. Poslance vyzvala, aby zvážili, pro co chtějí dnes hlasovat. 

14:28
26. 3. 2021

Poslanec ANO Patrik Nacher odmítl kritiku za každou cenu. Přidal případ, kdy lidem nevadí dávat například v belgických restauracích kvůli covidu telefonní čísla. „U nás jste se odvolávali na GDPR. Typické Česko,“ dodal. 

Nachorovi zároveň ale podle jeho slov vadí i některá vládní opatření. „Některá by měla být spíš regionální, než plošná,“ dodal Nachar. 

Vládní poslanec věří, že se jedná o poslední prodloužení nouzového stavu a chce jako prioritu po vládě návrat dětí do škol. „Beru to jako poslední prodloužení nouzového stavu s tím, že se po Velikonocích vrátí děti do škol. Přes to nejede vlak,“ uzavřel nacher svých pět minut. 

14:16
26. 3. 2021

Bývalá ministryně školství a místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová požaduje jasný plán návratu dětí do škol. „Měla by to být národní priorita,“ řekla k obnovení školní docházky. 

K návratu žáků je podle Valachové potřeba funkční očkování a dostatek ochranných pomůcek. „Aby se plán návratů dětí do škol skutečně zdařil, je potřebná jasná komunikace mezi ministerstvy školství a zdravotnictví,“ apelovala Valachová a vyzvala také k tomu, aby ministři „zoficializovali“ datum návratu dětí do škol – nejčastěji se v posledních dnech mluví o otevření škol 12. dubna.

14:08
26. 3. 2021

Poslankyně Tereza Hyťhová nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Lidem se prý nediví, že už mají nařízení dost. Vládě vyčetla, že neřekla ani jasný termín pro otevření škol. „Neumožnili jste studentům se připravit na maturity, tak jste raději jejich část zrušili,“ dodala. 

14:03
26. 3. 2021

Řídící schůze Vojtěch Pikal (Piráti) vyzval opakovaně nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka, aby si nasadili roušku. Ani jeden neuposlechl, oba proto dostali napomenutí.  

Nezařazený poslanec Lubomír Volný v Poslanecké sněmovně během jednání o nouzovém stavu - opět bez roušky (26.3.2021.) Nezařazený poslanec Lubomír Volný a Marian Bojko v Poslanecké sněmovně během jednání o nouzovém stavu - opět bez roušky (26.3.2021.)
13:58
26. 3. 2021

K pultíku přispěchala i poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), která po odchodu Václava Klause ml. převzala vedení strany. „Výjimečný stav má být něco výjimečného. Především pokud to ovlivňuje život občanů,“ začala svůj projev. Podle ní ale nouzový stav již není nic výjimečného a ztratil svou moc. 

„Říkám jenom to, že mají být opatření přiměřená, ne taková, že na rok zastavíme život všech. Opatření, která nepřináší výsledky, ale která slouží jako alibi vlády, aby to vypadalo, že něco dělá. Zahánět smrt tím, že zastavíme život, není řešením,“ dodala. 

13:52
26. 3. 2021

„Jen hlupák se spálí o jedna kamna dvakrát,“ uvedl v obecné rozpravě Radek Kotan (SPD). Připomněl tím minulou debatu o prodloužení nouzového stavu. Bouřil se proti tomu, že jsou lidé kontrolováni policií. 

13:48
26. 3. 2021

Karla Maříková (SPD) uvedla, že za dobu nouzového stavu stihla vláda zadlužit zemi jako nikdo předtím. „Rozhazujete a rozhazovali jste peníze, které nemáte a které vám nepatří. Vaše výmluvy na koronavirus, a že to řešíte poprvé, vám mohli občané věřit tak tři měsíce,“ bouřila se poslankyně. Podle Maříkové vláda dostatečně nedoložila, proč jsou uzavřené restaurace a obchody. 

„Svádíte vše na občany. Buzerace vlády došla tak daleko, že lidé, kteří cestují do okresů musí vyplňovat nesmyslné papíry. Lidé bez roušek jsou napadáni policií,“ pokračovala s tím, že všichni občané postupně chřadnou.  

13:43
26. 3. 2021

Podle Bohuslava Svobody (ODS) má zákaz pohybu podobný efekt jako zavedení prohibice v USA. „Prohibice zavedla černé palírny, noční kluby a absudrní devastaci společnosti. Když byla prohibice zakázána, vrátilo se to k normálu,“ konstatoval. 

„To proč stojím proti nouzovému stavu je proto, že je to stav, který je využíván k úplně něčemu jinému,“ křikl do mikrofonu. Následně mu bylo vzáno slovo. 

13:41
26. 3. 2021

Bohuslav Svoboda (ODS), který načal obecnou rozpravu a který byl určen jako zpravodaj uvedl, že je pro něj rozhodování o nouzovém stavu velmi složité. Má totiž dvě role - lékaře a politika.

„Já v této situaci mám velice složitou situaci. Jsem lékař a zároveň člen ODS. Jako lékař vnímám situaci, která se kolem nás děje. Na rozdíl od většiny z nás se v tom pohybuji denně. Dneska ráno jsem byl na přísně covidovém oddělení kontrolovat pacientku s nádorem a vím co to je, na takovém oddělení pracovat, a co to je na sebe navlékat ty neprůstřelné vesty,“ řekl. Podle něj ale nouzový stav nejspíše nepotřebujeme vzhledem k tomu, že má zastavit především pohyb obyvatel.

13:34
26. 3. 2021

Slovo si vzal Bohuslav Svoboda (ODS). Podle něj nepotřebujeme omezení pohybu, kvůli kterému především potřebujeme nouzový stav. „My to vlastně nepotřebujeme. Nepotřebujeme to proto, že čísla která mám k dispozici o mobilitě občanů neříkají, že jsme tu mobilitu zastavili,“ uvedl. 

A tasil i čísla. Podle něj ukazují data, že mobilita na dálnicích klesla jen o 4-12 %. Na menších silnicích je to údajně ještě méně. Dodal, že práce ministra Blatného si nesmírně váží, chce ale odpovědi. 

13:29
26. 3. 2021

Ministr Blatný byl posledním vystupujícím, kteří využili k vystoupení přednostní právo. Poslanci nyní otevřeli obecnou diskusi, ve které může vystoupit každý z poslanců a poslankyň. 

Na začátek jednání si poslanci odhlasovali, tak jako tradičně při projednávání nouzového stavu, čas na řečnění v maximální délce 5 minut. 

Do diskuse je v tuto chvíli přihlášeno 10 řečníků. 

13:24
26. 3. 2021

Ministr zdravotnictví navrhl opozici, aby se propojili odborníci, kteří mají rozdílné názory na postup vlády i na nastavená opatření. „Bezejmený odborník není odborník,“ chtěl po opozičních stranách Blatný, aby se neschovávaly za bezejmené lidi.

„Udělám vše proto, aby se k nám každá vakcína, která se k nám může dostat, tak aby se k nám v průběhu třetího a čtvrtého čtvrtletí dostala,“ hájil Blatný očkovací strategii a plány. Očkování podle Blatného musí být vstupenkou do dalších aktivit. „Má smysl se očkovat, očkování budeme takto zohledňovat,“ apeloval na veřejnost ministr zdravotnictví. 

„Očkování vnímám jako jednu ze základních věcí, která bude vstupenkou do řady aktivit,“ dodal Blatný. 

„Věřím, že holičství a ostatní služby se budou moct v dohledné době otevřít,“ řekl Blatný poslancům. 

13:18
26. 3. 2021

Premiér Andrej Babiš se omluvil z dalšího jednání Sněmovny z pracovních důvodů. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně během jednání o nouzovém stavu (26.3.2021.)
13:16
26. 3. 2021

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl, že by vláda ingorovala data. „Pokud se nám nepodaří snížit počty nakažených a pokud se nám to znovu rozjede, tak budeme brzdit až někdy do července,“ varoval před neschválením prodloužení nouzového stavu. 

„Připouštím, že příchod nového viru pro nás bylo překvapení. I kultuře jsem sliboval nového psa,“ pokračoval Zaorálek ve svém vystoupení. 

„Musíme to dohrát, musíme to dokončit,“ apeloval Zaorálek s tím, že až klesnou čísla, může přijít vláda stejně jako britský premiér Boris Johnson s plánem na rozvolňování. 

„My máme plán. Musíme vydržet ještě alespoň 14 dní,“ odmítl Zaorálek slova předsedy ODS Petra Fialy, že by vláda neměla plán co dál. 

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ve Sněmovně během jednání o nouzovém stavu (26.3.2021)
13:04
26. 3. 2021

„Poslední týdny nám dávají naději, že když táhneme za jeden provaz, jsme to my, ne vir, kdo vítězí, mějte to při hlasování na paměti,“ řekla ve svém vystoupení vicepremiérka. 

13:01
26. 3. 2021

Za vládu vystupuje vicepremiérka Alena Schillerová. 

„Od dnešního jednání Sněmovny o nouzovém stavu si slibuji, že v ČR stejně jako ve většině ostatních zemí, zvítězí tváří v tvář nebezpečnímu nepříteli sounáležitost nad politikou a neshodami. Potřebujeme zachovat rezervoár stávajících opatření, protože fungují,“ uvedla před jednámím na twitteru. 

12:56
26. 3. 2021

Předseda lidovců Marian Jurečka se vytasil ve Sněmovně s „poukazem na kurz krizového řízení,“ strana podle něj nepodpoří nouzový stav. 

12:36
26. 3. 2021

Komunisté by by byli pro prodloužení nouzového stavu jen o 14 dní do 11. dubna. Nesouhlasí ale se zákazem cestování mezi okresy. 

12:20
26. 3. 2021

Za klub KSČM vystupuje poslanec Leo Luzar. 

AHel ( 12. února 2021 17:17 )

Za mě je covid průšvih, okolo mě umírají lidé a nejsou to vždy 80 +. Kdybych mohla, tak bych se odstěhovala někam na samotu s rodinou. Považuji politiky za ubožáky, kteří se nedovedou domluvit. POkud je průšvih v nemocnicích a nestíhá se, tak zdravý selský rozum velí, přitvrdit. Prostě chodit na 100 metrů od domova, z covidu se nedostaneme. Když mi někdo z mých přátel řekne, že ho rouška omezuje na jeho právech, tak bych mu dala pár facek. jen ***m vadí základní ochrana. Je slyšet, jak hospodští jsou na mezině, nebo herci...a ty kteří jsou nejvíce postiženi mlčí...průvodci a průvodkyně od cestovek. Prostě trochu škudlí, či se rekva­lifi­kují­....ma­jí můj obdiv. Z takového Polraicha se mi zvedá žaludek. Je mi smutno.

stoura ( 22. ledna 2021 11:36 )

Hlavně z toho Kalouska nedělejte světce!!

serunavas ( 22. ledna 2021 09:46 )

Bleskžumpa plná sra ček s placeným provo­katé­rem___­______­______­______­______­______­___

verka1 ( 21. ledna 2021 21:36 )

Stbaci pořád živý a udávají.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 21:33 )

Je to účel. Oni potřebují hloupé voliče a ne vzdělané lidi, kteří se jich štítí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa