Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opozice šije do potíží s očkováním: Přeplněné čekárny, vláda selhává! Blatný se brání

Aktualizováno -
19. ledna 2021
13:59
Autor: ČTK, simao - 
19. ledna 2021
10:30

Na první letošní jednání se schází poslanci, aby řešili i záležitosti týkající se pandemie covid-19. Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 uspořádala tiskovku k očkování. Míní, že vláda selhává. Důkazem mají být přeplněné čekárny i případy, kdy se senioři na očkování dostavili, ale vakcínu nedostali.

Sněmovna by dnes mohla rozhodnout o pokutách firmám za porušení protikoronavirových omezení, předlohu vrátili dolní komoře senátoři. Zavedení až třímilionové pokuty firmám za porušení restrikcí vydaných podle krizového zákona Senát odmítl. Horní hranice postihu je podle senátorů neúměrně vysoká a mohla by vést k likvidaci firem. 

První letošní řádná schůze dolní komory začne dnes odpoledne. Návrh programu schůze se ještě může změnit.

Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prosazují, aby se poslanci přednostně zabývali postupem vlády při očkování proti covidu-19.

Jurečka: Rezervační systém není funkční

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vládě vytkl potíže s rezervačním systémem na očkování. 15. ledna se rozeběhla možnost rezervací pro seniory 80+. Nakupily se však různé problémy.

„Jeden den tohoto lockdownu v ČR nás stojí zhruba 1 - 1,5 miliardy korun,“ upozornil Jurečka. Očkování označil za největší naději, abychom se ze situace dostali. „My jsme už v září vyzývali Vládu ČR, aby připravila dobrou očkovací strategii a k tomu také kvalitní rezervační systém,“ podotkl.

„Od pátečního rána, kdy se spustil ten rezervační systém, máme velké množství podnětů od lidí, kteří u registrace strávili hodinu, hodinu a půl. Nepodařilo se jim zaregistrovat nebo jim ten systém padal. My chápeme, že jsou tady nějaké prvopočáteční problémy, ale jestliže v pátek byli lidé, kteří se dostali k tomu, že dostali termín, přišli např. v pondělí do očkovacího centra do nemocnice a tam jim bylo řečeno, že ten očkovací termín tam není, tak opravdu takovýto systém je evidentně nefunkční a vláda musí tyto věci vyladit,“ apeloval Jurečka.

Vláda dle něj má problémy napravit, systém by měl být uživatelsky příjemnější a jednoduchý, míní šéf lidovců. Lidé by se měli dle něj do systému přihlásit jednou, pak by jim měly chodit např. SMS či hovory s nabídkami termínů, pokud se nějaké volné. Je potřeba pamatovat i na lidi, kteří nemají přístup k internetu, podotkl. „Je tady mnoho momentů, které je třeba změnit a zlepšit,“ dodal.

Maláčová: Poslanci mají dostat odpovědi

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová míní, že by Sněmovna o očkování měla debatovat ve čtvrtek, kdy bude řešit prodloužení nouzového stavu.

Vláda chce poslance požádat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Ten současný skončí 22. ledna.

„Myslíme si jako sociální demokraté, že debata o očkování by měla proběhnout, poslanci by měli dostat odpovědi na své otázky, nicméně za nás by bylo lepší spojit to s tou debatou o nouzovém stavu,“ podotkla Maláčová na tiskovce.

Blatný: Očkování na sebe poutá obrovskou pozornost

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskovce Babišova hnutí ve Sněmovně uvedl, že vnímá potřebu diskuze o očkování, které je možná největší logistickou operací v dějinách ČR.

„Logicky na sebe upoutává obrovskou pozornost a je nezbytně potřeba si případné různé názory nebo nedorozumění vyjasnit, diskutovat o všem, co tíží občany a ty, kteří je zastupují, protože si myslím, že jsme společně všichni na jedné lodi, že je potřeba zajistit včasnou a úspěšnou misi v této oblasti, aby všichni ti, kteří chtějí, protože očkování je dobrovolné, mohli být zavčas naočkováni,“ podotkl Blatný.

Ministr reagoval na kritiku z krajů, že vakcíny dostávají v různém množství. V pondělí si na to stěžoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). „Je pravda, že jsme dnes na jednání s hejtmany řešili i rozdílné dávky vakcíny přidělené do různých krajů,“ uvedl. První dodávky byly cíleny na prvních 31 center zasmluvněných se společností Pfizer, mezitím se počet očkovacích míst zvětšil, upozornil. „Od 3. týdne měsíce ledna je to plánovaná tak, že je to podle počtu populace a podle počtu lidí na 65 let,“ vzkázal Blatný.

Filip: Vláda zvolila špatnou strategii nákupu vakcín

Šéf KSČM Vojtěch upozornil, že praktičtí lékaři, kteří se již testují často i antigenní či PCR testy, nemohou očkovat, pokud jim nikdo nedodá vakcínu.Oproti očkovacím centrům navrhuje Filip decentralizaci očkování a větší spoléhání se právě na praktiky.

„V tom případě musí stát zvolit jinou strategii a vyzvu k tomu vládu, aby nakoupila vakcínu tam, kde je výroba možná. Žádná továrna ani farmaceutické firmy nejsou nafukovací, každý má svoji výrobní kapacitu, Pfizer dokonce omezil své výrobní kapacity,“ upozornil Filip.

„Naše strategie selhává na tom, že jsme zvolili špatnou taktiku nákupu očkovací vakcíny. Jestli tady někdo z ideologických důvodů odmítá vakcínu z Ruské federace, z Číny nebo jiných států, připadá mi to nelogické, hloupé a proti občanům ČR,“ postěžoval si Filip.

„Některé výkřiky mi připadají opravdu nemístné. Ten pokus úplné centralizace řízení mi nepřipadá šťastný. Pokud se máme dostat k nějaké strategii očkování, věřte mi, nebo ne, jediné řešení je dostatek vakcíny. Nemůžeme připustit, že se bude kupovat jen prostřednictvím EU. Žádný stát, který vážně uvažuje o proočkování společnosti, se nesoustředí jen na jednoho výrobce a kupuje všude na světě bez jakýchsi ideologických předpojatostí,“ dodal šéf komunistů.

Stanjura: Vláda selhává

Do vlády se zostra pustil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Vývoj vakcíny máme úspěšně za sebou, ale to je pouze polovina úkolu, kterou mají státy před sebou. Ta druhá polovina je zajistit, aby co nejrychleji se ta vakcína dostala k co největšímu počtu občanů a těm, kteří se očkovat chtějí, a v tom, jak se zdá, Vláda ČR bohužel, a musím říct bohužel, selhává,“ míní.

„Téměř všichni máme ve svém okolí někoho, kdo se neúspěšně pokusil registrovat buď sebe, nebo svého staršího příbuzného. Já mám i osobní zkušenost z pátku a soboty. Skoro všichni jsme  viděli záběry z přeplněných čekáren, kde je hlava na hlavě, a skoro všichni jsme četli nešťastné příběhy - např. seniorky, která jela 30 kilometrů se nechat očkovat, aby na místě zjistila, že k tomu očkování prostě nedojde. Na druhé straně slyšíme slova pana premiéra a dalších vládních představitelů, jak je všechno bezvadné a jak to všechno funguje,“ dodal Stanjura.

„Je dlouhodobě neudržitelná ta absurdní situace, aby každý večer ve zprávách vystupovali tři, čtyři hejtmani s tím, že prosí, kdy dostanou další vakcíny. To prostě není možné. Tenhle jakýsi organizační chaos musí přestat a je to jen o těch datech a o organizaci ze strany ministerstva zdravotnictví,“ podotkl Marek Výborný (KDU-ČSL).

Fiala: Je to chaos, Babišovy řeči nepomohou

Než bude jednat Sněmovna o dalším prodloužení nouzového stavu, jsou třeba zodpovědět důležité otázky k očkování, ale třeba také k odškodnění těch, kteří nemohou podnikat, míní Stanjura.

Šéf ODS Petr Fiala uvedl: „Tady nepomohou žádné pěkné řeči pana premiéra, tady se počítají jen výsledky. A ten výsledek je jasný. V řadě ukazatelů, a očkování k nim bohužel patří, jsme na jednom z nejhorších míst v Evropě. Vláda tu situaci dobře nezvládá, to, že se vůbec očkuje, že ten systém nějak funguje, to je zásluha krajů, to je zásluha měst, to je zásluha zdravotníků, to je zásluha těch, kteří se snaží i v tom chaosu, který tady vláda způsobuje, si nějak s tou situací poradit.“ 

Vláda se dle něj začala připravovat pozdě a dosud nepřišla s fungujícím systémem, na který by se mohli všichni spolehnout. „Očkování je jediná cesta, jak si poradit s nemocí covid-19,“ dodal.

Otys: Přestaňte lhát, diskriminujete podnikatele dál

Anticovid tým vznikající trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL řešil i uvolňování opatření v Česku - ode dneška mohou otevřít papírnictví či obchody s dětským oblečením a botami.

„Milá vládo, přestaňte už lhát. Nejde jen o očkovací strategii, počty očkovaných, ale jde také o podporu podnikatelů. V poslední době slýcháme z úst vládních představitelů, že podpora pro podnikatele je úžasná a někteří podnikatelé mají snad ještě více, než kdyby podnikali. Je to holý nesmysl, výmysl, možná marketingová strategie,“ rýpl si do vlády místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Podle něj je zarážející systém otevírání maloobchodů, který „popírá jakoukoliv logiku a není podložený daty“. „Nikde jsem neviděl nebo nebylo zveřejněno, že např. knihkupectví jsou rizikovější než prodejny oblečení nebo papírnictví. Zveřejněte buď konkrétní data, proč se otevírá ten konkrétní obchod, a nebo, to navrhujeme my,  uvolněte celý maloobchod, samozřejmě za dodržení přísných hygienických a zdravotních opatření, a nediskriminujte malé podnikatele a maloobchod tak, jak to děláte doposud,“ vyzval vládu.

„Pevně věřím, že stejně jako na jaře jsme se semkli při šití, tak se semkneme i teď - a vlastně to i probíhá. A přežijeme tuto těžkou dobu i navzdory vládě, protože ta jediné, co dělá, je, že háže klacky pod nohy. Lidem, podnikatelům a nám všem,“ dodal místopředseda Topky.

Rakušan: Vláda nepracuje

Výhrady  návrhu na další prodloužení nouzového stavu se ozývaly dále. „Vláda nás tady staví do umělého dilematu. Vždycky nastaví otázku tak, že vy, kteří nechcete prodloužit nouzový stav na 30 dnů, jste těmi, kteří nechtějí pomáhat zdravotníkům, nechtějí umožňovat krajům, aby mohly plnit svá opatření proti covidu. Ale ono to tak přece vůbec není. To dilema je umělé,“ postěžoval si Vít Rakušan (STAN). Starostové jsou dle něj ochotni prodloužit nouzový stav v řádu dnů.

Podle něj by se měla upravit krizová legislativa a připravit zákon, upravující stav nebezpečí. Rakušan míní, že je důležité uplatňovat lokální opatření i bez toho, aby bylo nutné vyhlašovat stav nouze. Po ministrovi Janu Blatnému (za ANO) pak chce vysvětlení, jak je to nyní se systémem PES.

„My se prostě nechceme smířit se situací, kdy vláda nepracuje, nepřipravuje návrhy tím způsobem, jak sama slíbila, a zároveň tu odpovědnost potom hází na poslance,“ postěžoval si Rakušan.

Piráti zváží prodloužení o 15 až 21 dní

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek uvedl, že Piráti mohou zvážit podporu pro prodloužení nouzového stavu. „Pokud tam skutečně nebude ochota vyjednávat s opozicí o reálných problémech občanů, tak to prodloužení nepodpoříme,“ vzkázal vládě.

„Kloníme se k tomu, že by to nemělo být v té plné délce, jako to navrhuje vláda, to je zbytečně dlouho, na druhou stranu ta doba by měla být dostatečně relevantní, dlouhá na to, abychom se tady nemuseli neustále scházet. Když řeknu to rozmezí, tak 15 až 21 dní,“ uvedl Michálek a ohledně debaty o očkování vyzval ostatní poslanecké kluby, aby jejich členové vystupovali na plénu „střídmě“.

Komunisté s podporou u stavu nouze váhají

Také poslanci KSČM přitom míní, že je třeba řešit situaci i do budoucna, aby nebylo nutné neustále se spoléhat na nouzový stav. Podle komunisty Pavla Kováčika na klubu KSČM proběhla dnes velmi „ohnivá a kritická“ debata k prodloužení nouzového stavu, která bude pokračovat i před čtvrtečním jednáním Sněmovny.

„Jednou z podmínek, které bychom rádi uplatnili, je, aby ta věc byla systémovější i do budoucna,“ podotkl. Právě na hlasech KSČM opět závisí, na jak dlouho se nouzový stav - a zda vůbec - v Česku prodlouží.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tarka ( 20. ledna 2021 10:09 )

1. poslanec Jurečka kritizuje postup při očkování a sám si dal na internet fotografii, jak popíjí na veřejnosti pivo, ačkoliv to bylo zakázané, jeho reakce byla, že si to prý neuvědomil !!!!.... takže tento hňup bude kárat a požadovat....
2. Slovní průjem místopředsedy TOP 09 o semknutí na jaře je drzost, protože si moc dobře pamatuji, co opozice od začátku pandemie předváděla proti opat­řením­....­.žra­nice na Karlově mostě 30. června 2020, na které se natřásala svazačka Pekarová Adamová a další z opozice, prohlášení Petra Fialy 21. srpna 2020 proti zpřísnění opatření a komu to slouží k jeho prospěchu, aby za několik týdnů napadl premiéra a vládu, že trestuhodně zaspala.....hnus

dynaty ( 19. ledna 2021 17:06 )

f7g7s nevím proč, ale nějak jsem to tušila žes ve skutečnosti usměvavý zlatíčko

dynaty ( 19. ledna 2021 16:54 )

Kahuja kašli na ně, jim nejde o nestrannost, ale jen o vyřvávání a prudění a nějaká objektivita? o tom asi ještě neskyšeli

zaka ( 19. ledna 2021 16:22 )

Nic jsem od nich nečekal to jsou psy kteří vyjou na karavanu.Jsem senior a jsem v klidu a nemusím si stěžovat na vládu.Dědkové by se neměli nechat zneužívat proti vládě.

krat5 ( 19. ledna 2021 16:04 )

To asi pláčou všechny politické strany v ČR, kterými tento člověk prošel. Možná ho naštvalo, že ho nevzali do ANO. Dobrá zpráva je, že už nebude škodit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa