Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prodej dětských bot a pastelek od úterý, trenky mají stopku. Hamáček zmínil hru s ohněm

Aktualizováno -
18. ledna 2021
19:19
Autor: ČTK, simao, vei - 
18. ledna 2021
12:15

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 od dalších 30 dní. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měl nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní, tedy do 21. února. Ministři projednali i změny v systému opatření podle protiepidemického systému PES. Povolili otevření papírnictví a prodej dětského oblečení a bot. Češi už mohou vyrazit do obchodů už v úterý. 

Premiér Andrej Babiš (ANO)  v neděli oznámil, že od úterý se v případě vládního souhlasu otevřou papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti. A to se také stalo. Obchody mohou otevřít už v úterý. Premiér Andrej Babiš původně mluvil i o výjimce pro prodejny spodního prádla, ty ale výjimky nemají.

„Je pravda, že od 27. prosince zejména s ohledem na sezónnost, se množí prosby zejména mladých rodin, že děti dorůstají a potřebují koupit nové oblečení,“ zdůvodnil další výjimky Havlíček. Sortiment budou moci prodávat i nespecializované obchody, ostatní zboží, které podléhá zákazu prodeje, bude muset být zahrazeno například páskou. 

Další úpravu opatření proti šíření koronaviru zatím premiér nepředpokládá s ohledem na vysoký počet hospitalizovaných. „My se musíme dostat někde kolem 2 tisíce covidových pacientů, protože v tomhle stavu není možné rozvolňovat,“ uvedl Babiš v nedělním hlášení Čau lidi. V pondělí české nemocnice evidovaly 6330 hospitalizovaných.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že vláda schválila žádost o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Ve Sněmovně očekává složitou politickou debatu. Chápe prý, že lidé mohou být naštvaní, když zůstanou zavřené dál školy i některé služby. „Ta logika je jasná, jakkoli se ta situace zlepšuje, tak rozhodně to není nic, co bychom měli slavit nebo oslavovat. Přes šest tisíc hospitalizovaných a tisíc na jednotkách intenzivní péče není dobré,“ zdůvodnil nutnost prodloužit nouzový stav až do 21. února.  

„Jen tak budeme schopni uvolnit místa v nemocnicích. Stále v západoevropském prostoru se diskutuje o britské mutaci, i toto je cesta, jak vyprázdnit nemocnice a být připraveni na to, kdyby se i tato britská mutace objevila u nás,“ dodal.  „Případné neprodloužení nouzového stavu, nebo prodlužování s podmínkami je hra s ohněm,“ dodal Hamáček a připomněl raketový nárůst onemocnění na konci roku.

Britská mutace viru je v Česku

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bylo rozhodnutí vlády o prodloužení nouzového stavu jednomyslné.  Pokud by se rozvolnila všechna opatření, odnesl by to podle Blatného především zdravotní systém. O rozvolnění nemůže být podle vlády řeč.

„Kdyby se uvolnila stavidla, může se stát, že bude během pár týdnů překročena kapacita zdravotního systému. Nesmí se to stát. Uvádím to jako případ, proč musíme trvat na dodržení opatření, ke kterým je nezbytně nutný nouzový stav,“ doplnil Blatný. 

Blatný potvrdil, že v ČR koluje britská varianta viru. „Zdá se, že v současné době asi 10% vzorků, které vyšetřujeme, může obsahovat tuto variantu,“ varoval Blatný. Tato mutace viru není podle Blatného nebezpečnější ale šíří se asi o 40% rychleji. 

Státní zdravotní ústav slíbil bližší informace na úterní tiskové konferenci.

Obří očkovací centrum v Praze

Vláda také scválila vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni. Na starosti ho bude mít pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), armáda povolá na pomoc vojáky. V plánu je podle předsedy kabinetu očkovat až 10.000 lidí denně.

Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma, uvedl Babiš. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula minulý týden České televizi řekl, že centrum, v němž se budou aplikovat vakcíny proti covidu-19, by mělo být zprovozněno do konce ledna.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 19. ledna 2021 07:05 )

Tvl to jsou šaškové.

esprit ( 19. ledna 2021 00:54 )

Dnešní kluci mají ve 14 letech klidně vel. bot 8, tak to je pech milá Vládo.

esprit ( 19. ledna 2021 00:49 )

Pročpak asi mají kobliháři zaracha v koupi trenclí.

esprit ( 19. ledna 2021 00:48 )

nilud ( 18. ledna 2021 23:47 )

Od patnácti let nahoru boty jedině bez tkaniček,co kdyby....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa