Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koulovačkou a bobováním porušujete restrikce, tvrdí policie a rozdává pokuty. Lidé se bouří

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2021
14:30

Zástupce velitele Scotland Yardu Steve House oznámil, že během podzimní a zimní vlny lidé více porušují restrikce spojené s koronavirem, které přijala britská vláda. Policie rozdala 66krát více pokut než na jaře. Ani Britové nejsou nadšení z toho, že jejich spoluobčané nedbají na nařízeni, tenhle týden je rozčílila například masivní studentská koulovačka ve městě Leeds. Na pytli se tam na kopci prohánělo 20 osob, o sociálním distancování nemohla být ani řeč, uvedl list Daily Mail.

Opatření hodili za hlavu studenti z Leedsu, ti se ve čtvrtek sešli v parku Hyde Park a uspořádali masivní koulovačku, na místě jich bylo asi 200. „S tím, co se děje a jaká je situace, jim to nemůžu jen tak prominout,“ komentoval chování mladých obchodník, který je kvůli lockdownu na „nucené dovolené“. „Tohle byla ta největší sranda, co jsme měli za střízliva,“ reagoval student Max Powell. Sněhovou bitvu natočil Liam Ford, který byl na procházce s přítelkyní.

Video  Studentská koulovačka  - Reuters
Video se připravuje ...

V nedalekém parku Roudhay Park se sešli další studenti, ti místo koulovačky sjížděli kopec na celtě, na jednu plachtu se jich naskládalo asi dvacet. V dalším parku lidé lyžovali nebo jezdili na snowboardu.

Policie rozdává čím dál více pokut

House informoval tisk, že neuvěřitelně roste počet lidí, kteří porušují koronavirová opatření. Zároveň zdůraznil, že policie přistoupí k tvrdšímu potlačování porušování restrikcí. Během prvního lockdownu na jaře rozdali denně strážníci zhruba 4,5 pokuty, teď jich denně dávají i 300. V Londýně už bylo penalizováno na 4 tisíce osob.

„Vypozorovali jsme obrovský nárůst pokut, jejich počet den ode dne stoupá, a to dost rapidně. Přál bych si, aby tomu tak nebylo, přál bych si, aby lidé restrikce dodržovali,“ prohlásil House. Policisté mohou penalizovat lidi bez roušky, osoby porušující omezení shromažďování nebo vycházení. Ministryně vnitra Priti Patelová dokonce vyzvala policisty, aby „vyslýchali“ lidi, pokud je „načapají“ v parcích na lavičkách.

Strážníci chtějí očkování proti koronaviru

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková nařídila svým podřízeným „drsnější přístup k porušovatelům opatření“, prohlásila, že je „absurdní“, aby se lidé vymlouvali na to, že „nevěděli, že se musí řídit restrikcemi“. Dicková upozornila na to, že vláda si je vědoma, že lidé nařízení neberou vážně, a proto vyzvala policii, aby začala s pravidelnými zátahy proti jejich porušování.

Konkrétně Housea nejvíce rozčilují demonstrace, které jsou i přes omezení shromažďování dál pořádány. Podle něj se lidé ani nesnaží dbát na bezpečné rozestupy a mnohdy nemají ani roušky. „Je pravda, že minulý týden v Clamphamu to demonstranti schytali od kolemjdoucích. Ti na ně pokřikovali, že jsou idioti. Nemůžu říct, že s nimi nesouhlasím,“ prohlásil House.

House rychle dodal, že samozřejmě valná většina lidí restrikce dodržuje a policisty podporuje v kontrole jejich dodržování. Zároveň se prostřednictvím tisku obrátil na vládu s tím, že policisté by měli být co nejrychleji oočkování, jen teď je v Londýně 1700 nemocných strážníků.

Video  Hamáček: Jehel máme dost. A covid odsune sčítání lidu?  - ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

fm20sme01 ( 17. ledna 2021 13:09 )

Policie je blbá sama o sobě. Jen se chovají jako naše studibní a blbá vláda. Jsem byvalý voják, ale to je moc.

starymlok ( 16. ledna 2021 20:49 )

Neblbni strejdo.

smradlavamakrela ( 16. ledna 2021 16:51 )

Tak Jak se s lidma jedná dnes.tak o tom jsem četl už před 10ti lety. Tehdá jsem nevěřil, a hle ,ono uz je to tady. Lidi drzet doma jako rukojmí ,smíš pouze do práce a domů a s nikým se nestýkat. Tak tohle ani ádoušek nevymyslel.

marmat ( 16. ledna 2021 16:29 )

Snad se Hamáček s Hřibem začnou chovat NIRMÁLNĚ ....!!!§§§
od Landy a Klause st.to ani nečekáme.

marmat ( 16. ledna 2021 16:26 )

Budeme si je muset pronajmout na Staromák.......Ti by zírali, CO povolí
Primátor a vyvádí ex-prezident !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa