Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pandemie drtí cestovky, zdražilo jim pojistné. A pustily se do vlády kvůli „fatálnímu selhání“

Autor: ČTK - 
7. ledna 2021
15:28

Cestovní kanceláře (CK) musejí za pojištění proti úpadku zaplatit podle jejich asociace o 30 až 50 procent více než před rokem. Problém s uzavřením pojistky na další období může mít zhruba deset až 20 procent CK. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Jan Papež. Ministerstva průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj připravují program zaměřený na pojištění. ACK podle Papeže nezná jeho kritéria, úřady s ní program nekonzultovaly. Podle Papeže je to dlouhodobý problém na straně ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Jeho vyjádření ČTK shání.

Sazba za pojištění proti úpadku by se podle Papeže měla počítat z loňského obratu. Ten byl ale kvůli pandemii velmi nízký. Pojišťovny si tak jako základ výpočtu pojistného vzaly podle něj obrat z roku 2019, ale riziko poměřily s loňským mimořádným rokem. Spojily se tak podle něj dvě nesourodé věci. CK podle Papeže letos nedosáhnou stejného objemu tržeb jako předloni.

Vyšší sazby potvrdily CK Fischer a Exim Tours. „Vzhledem k naší velikosti a finanční stabilitě jsme se sjednáním pojistky problém neměli,“ uvedl mluvčí Exim Tours Petr Kostka. Obě zmíněné CK jsou součástí německé skupiny REWE. Sazby na pojištění jsou podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka vzhledem k situaci na trhu a opatrnosti pojišťoven vyšší a některé společnosti v cestovním ruchu to podle něj může dostat do problémů. „Klienti by si určitě při výběru zájezdu měli zkontrolovat, že má jejich cestovní kancelář platný certifikát o uzavřeném pojištění a měli by spoléhat na silné a stabilní společnosti,“ dodal.

Pojištění proti úpadku má podle Papeže každá CK uzavřené do jiného data, nelze tak jednoznačně říci počet kanceláří, které mají s prodloužením smlouvy problém. O pojistce vyjednává například Firo-tour, které skončila smlouva 31. prosince. Dočasně tak pokračuje v činnosti jako cestovní agentura.

Vláda by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měla na pondělním jednání zabývat programem na podporu CK v případě pojištění. Pomoc by měla být ze strany Českomoravské záruční a rozvojové banky. MMR se podle Papeže k tomuto problému mělo postavit už dříve. Stát v tomto případě podle něj pomáhá hlavně sám sobě. CK splňují kritéria daná zákonem, uvedl.

ACK podle Papeže MMR dlouhodobě vyčítá, že s ní programy nekonzultuje, ať už se to týkalo zákona lex voucher nebo programu COVID podpora cestovního ruchu, který podle Papeže obsahuje nesplnitelná kritéria. Navíc objem podpory ve srovnání s jinými obory je podle něj směšný. „Chyby, které ministerstvo nadělal, jsou fatální,“ uvedl Papež.

V České republice podle MMR k 1. prosinci minulého roku osm cestovních kanceláří vyhlásilo úpadek a 127 jich přerušilo činnost. Na začátku loňského roku jich fungovalo 856, loni vzniklo 22 nových cestovních kanceláří.

CK, cestovní agentury a průvodci mohou do 11. ledna žádat v rámci programu COVID podpora cestovního ruchu o dotaci. Na pomoc je připraveno 500 milionů korun. Například pro CK je v programu vyčleněno asi 345 milionů korun. Mohou získat 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje spojených cestovních služeb na letošní rok.

Podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče činí roční obrat cestovních kanceláří, v příjezdovém i odjezdovém cestovním ruchu, 55 miliard korun.

Video  Blatný: Opatření se prodlužují do 22. ledna, antigenní testy budou i dál. Ministr nevyloučil zpřísnění  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa