Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček promluvil o převozu mrtvých v Česku. Z Ostravy povezou 50 těl 200 kilometrů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. ledna 2021
16:58
Autor: ČTK, Mii, simao - 
6. ledna 2021
08:17

Situace s koronavirem v Česku není dobrá, řekl po jednání Ústředního krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Jen za úterý přibylo v tuzemsku 17 278 případů. Štáb se zabýval žádostí moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO), aby začal koordinovat rozdělování zesnulých ke zpopelnění. Krematorium Ostrava totiž nestačí zpopelnit všechny zemřelé. Hamáček uvedl, že 50 těl čeká převoz do Hustopečí, tedy asi 192 kilometrů. Vytíženost krematorií začne Česko sledovat celorepublikově.

Do pátku má krizový štáb dostat statistiku vytíženosti krematorií. Chystá se převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, uvedl vicepremiér Jan Hamáček.

Na doplňující dotazy uvedl, že převoz bude koordinovaný s ministerstvem pro místní rozvoj a asociací pohřebních služeb. Neměli by se na něm podílet hasiči ani policie, zmínil Hamáček s narážkou na pohřební vozy a „specifickou techniku“. 

Hamáček: Situace na severu Moravy je kritická

„Ano, ta situace v Moravskoslezském kraji je komplikovaná už delší dobu, na místě jsou mrazící zařízení nasazena už nějakou dobu, protože ta kapacita dlouhodobě nestíhá. Teď by měl být proveden jeden převoz asi 50 těl do Hustopečí, které nabízí volnou kapacitu. A takto budeme postupovat i v dalších případech. Cílem je samozřejmě na minimum zkrátit případné prodlevy nebo uložení těch těl v těch mrazících zařízeních tak, jak jsou teď na severní Moravě,“ podotkl Hamáček na tiskovce. 

Pracovní skupina dostala za úkol zmapovat situaci i v dalších krajích. „Ty kapacity jsou vysoko vytíženy i v jiných krajích, budeme to muset řešit komplexně pro celou ČR. Žádný jiný kraj nehlásí tak kritickou situaci, jako severní Morava,“ podotkl Hamáček.

Největší kapacity jsou v Praze

„Situace se musí vyřešit v řádu dnů,“ doplnil Hamáček k dění na severní Moravě. „Asi není žádnou tajností, že největší volné kapacity jsou v Praze,“ poznamenal Hamáček.

Podle pražské radní Mileny Johnové (Praha Sobě) je kapacita krematorií v Praze dostatečná. Vytížena jsou z 80 procent a pracují na jednu směnu. „Rezervu máme velkou, alespoň 120 procent, ale samozřejmě doufáme, že nebude potřeba,“ řekla ČTK.

K převozu těl v Moravskoslezském kraji pak Hamáček dodal: „To bychom měli organizovat právě ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a sdružením pohřebních služeb. Ta technika, která je k tomu vyžadována, je specifická a nejsem si jist, zda je ve výbavě armády či Hasičského záchranného sboru. Budeme muset použít velmi pravděpodobně externího dodavatele.“

Ostravský primátor: Krematorium se od podzimu nezastavilo

„Nejsme schopni zpopelnit všechny zemřelé. Apelujeme na to, aby se ti lidé nějakým způsobem přerozdělili, a budeme požadovat ústřední krizový štáb, aby začal tyto věci také koordinovat,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Bohužel to je smutná zpráva, ale mám dojem, že by to lidé už také měli slyšet, aby věci nezlehčovali. Já to někdy sleduji na svém profilu, facebookovém i twitterovém, že spousta lidí si neuvědomuje, jakému velkému nebezpečí tady čelíme,“ pokračoval hejtman.

Také ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že ústřední krizový štáb by měl zvážit, jestli i jiná krematoria jsou tak vytížená, například jedou nepřetržitě jako od podzimu ostravské krematorium. „A to už místo jednoho máme dva externí mrazicí návěsy, abychom to nějak zvládli,“ řekl Macura serveru iDnes.cz.

Hustopeče na hranici kapacity

Na hranici svých kapacit jsou i krematoria v Jihomoravském kraji - na brněnském Ústředním hřbitově i soukromé krematorium v Hustopečích. Zatím ale dostačují, řekli dnes ČTK zástupci obou zařízení. Počet kremací se podle nich začal zvyšovat loni v říjnu, kdy nabrala na rychlosti epidemie koronaviru.

„Pracuji tady 13 let, ale takový nápor, který začal od října, jsem ještě nezažil. Denně v obou pecích zvládneme přibližně 32 až 34 kremací, fungujeme ale 24 hodin denně a pracujeme na tři směny,“ uvedl ředitel hustopečského krematoria Zdeněk Valíček.

Právě do Hustopečí má být převezeno 50 těl. Vedení hustopečského krematoria ale podrobnější informace dnes nemělo. „Naše skladovací kapacity by 50 těl navíc nedokázaly pojmout, ale podle předběžných informací by k nám měla být těla dopravena s mobilními chladicími boxy,“ řekl Valíček.

Brno: O 60 procent zpopelněných víc

Krematorium v Brně, které spadá pod městskou společnost Pohřební a hřbitovní služby města Brna, hlásí také rýsující se problémy

„Denně je zde zpopelněno 35 až 40 těl. Množství zpopelněných se za poslední čtvrtletí zvýšilo o 60 procent. Se zvýšeným počtem kremací přijaly Pohřební služby města Brna opatření, které se týkají rozšíření provozu na víkendy a ve státní svátky,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Kapacity úložných prostor i kremačních pecí v současnosti dostačují. Městské společnosti se za poslední půlrok kvůli nákupu ochranných pomůcek pro zaměstnance zvýšily náklady o půl milionu korun.

Na přelomu říjnu a listopadu bylo hůř

Provozovatelé krematorií se shodli, že situace byla horší na přelomu října a listopadu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dřív označil covid za hlavní důvod zvýšené mortality, data ale ukázala nárůst i z jiných důvodů. Na přelomu října a listopadu umíralo denně přes 200 lidí, nyní je obětí do 150 denně.

Pomoc nabídli v Mělníku či Klatovech

řada krematorií napříč Českem přitom nabízí pomoc. Krematorium Mělník již vypomáhá táborskému krematoriu a krematoriu Vysočanské zahrady na Chomutovsku. Mrtvé do Mělníka vozí pohřební služby, které nejsou stálými partnery krematoria, protože v jiných zařízeních už kapacity nestačí.

V mělnickém krematoriu jsou dvě pece, jeden žeh trvá průměrně 55 minut, avšak záleží na hmotnosti zemřelého. „Vzhledem k tomu, že je docela dost zemřelých obézních, tak se žehy natahují,“ uvedla vedoucí krematoria. Jedna z mělnických pecí je přímo určena pro zemřelé nadprůměrné konstituce. Některá z krematorií abnormálně velká těla ani nepřijímají.

Pomoc nabídlo i krematorium v Klatovech, které se řadí mezi největší v zemi. „Jsme na 70 procentech a zbytkem můžeme vypomoci,“ uvedl ředitel Technických služeb města Klatovy Peter Pošefka. Úmrtnost je podle něj v kraji vyšší, ale zatím to zvládají bez problémů. Spálení těl se musí provést podle zákona do sedmi dnů od úmrtí. „Příjem zesnulých je opět značný, zaměstnanci provádějí kremace i o víkendech,“ dodala ředitelka plzeňského krematoria Kateřina Šneberková

Video  Blatný o změně PES : Nový výpočet zohlední víc hospitalizované. Diskriminaci neočkovaných lidí odmítl  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 6. ledna 2021 23:53 )

Předpokládám, že Hřib už ví, jak na povolené demonstraci Magistrát zajistí dodržování všech nařízení...Jinak ho okamžitě odstavit pro setrvalou neschopnost

Heil_Babisch ( 6. ledna 2021 22:05 )

Pravicové vlády ani levicové nedokázaly řešit důchodovou reformu. Až konečně přišel náš soudruh Babiš, dovedně využívající koronavirus od čínských soudruhů. Likvidací bezcenných důchodců jen vyžírajících státní kasu tento problém elegantně řeší..
Čest práci soudruha Babiše!

ingmarie ( 6. ledna 2021 21:26 )

To se divím, že to neoznamuje premiér Babiš, takově úspěchy jeho vlády v boji proti covidu

e.lesanova ( 6. ledna 2021 21:08 )

Šeberácký "chudák" si ji schovává pro sebe...správně předpokládá, že díky tomu, jak se chová on, jich bude nedostatek Tomu už dávno měli sebrat licenci a dát pokutu, ale "přátelé", díky nimž si roky mastil kapsy vánočními trhy na Staroměstské náměstí, nad ním drží pařátek... Žito je za magora už 30 let a teď se rozhodl svou "hvězdnou" kariéru dorazit...Proč se ta smečka nejde přesvědčit o situaci do nemocnic, kde hledají každou pomocnou ruku, nejdou pomáhat do krematorií?? To bude v neděli přehlídka egocentriků a idiocie přestárlých mudrlantů z řad "umělců"

kahuja ( 6. ledna 2021 18:37 )

Kdy si už konečně všichni připustí, že covid se stal součástí našeho žití na několik příštích let , s největší pravděpodobností už navždy?
Život už prostě nikdy nebudeme žít jako dřív. Nějaké demonstrace ani sebevětší podpory s tím nic nezmůžou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa