Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supermarkety: Bizarní omezení prodeje respirátorů či svíček. A zakázané pastelky

Aktualizováno -
28. prosince 2020
12:28
Autor: ČTK, simao - 
27. prosince 2020
16:24

Obchodní řetězce se na nejvyšší pátý stupeň protiepidemického systému (PES) připravily. Menší obchodníci většinou nahradili od neděle zakázané zboží povoleným, velcí pak nepovolené zboží překryli igelitem nebo uzavřeli uličky mezi regály, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.Zákazníci však často nechápou, proč třeba nemohou koupit dětem pastelky, podotkl. A údivu se objevuje více. Třeba nad zakázanými respirátory či svíčkami na hrob.

Prodávat v obchodech je ode neděle možné pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nemohou lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin - třeba elektroniku, hračky nebo oblečení.

Zákaz se tak vztahuje například na psací potřeby, papíry, obálky nebo tužky. Povánoční výprodeje textilu a bot se odsouvají na dobu, kdy je bude možné prodávat.

„Lidé to vládní rozhodnutí nechápou - nejde totiž logicky vysvětlit, proč si můžete koupit pušku, ale nesmíte dětem pořídit pastelky. Takže občas diskutují, ale většinou chápou, že obchody jsou jen obětí chybějící vládní strategie. Žádný větší problém jsme zatím neřešili,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Příprava na nová opatření, která platí od neděle, byla podle Prouzy zejména pro malé obchodníky hodně složitá. Svaz se jim snažil pomoci manuálem, jaké zboží prodávat a jaké ne.

„Většinu zboží jde nějak zařadit, problémem zůstala pouze pyrotechnika, ta se do žádné z výjimek nevejde,“ vysvětlil.

Naopak třeba obchody se zbraněmi a střelivem mají z vládních opatření výjimku a mohou mít otevřeno.

Zakázané respirátory

Špatně se však podle Prouzy opatření vysvětlují zákazníkům. „Nechápou, jak k boji s covidem pomáhá to, že nemůžete miminku koupit náhradní dupačky,“ dodal Prouza.

Fotky ze supermarketů začaly brzy plnit i sociální sítě. „Během pandemie Covid zakázat prodej respirátorů. Politická satira právě umřela,“ poznamenal u svého příspěvku na twitteru uživatel Lukáš Kubec.

Řada diskutujících se pozastavuje i nad tím, že nelze koupit svíčku na hrob. "Jsem chtěl v Kaufu koupit svíčku na hrob. Artikl je zablokován, řve pokladna. ′Svoje mrtvé můžeš už jenom oplakávat. Tvoji Šmejdi,′" postěžoval si jeden z diskutujících.

O zákazu často nevěděli

Podle mluvčí řetězce Globus Lutfie Volfové měl řetězec na přípravu málo času kvůli vánočním svátkům. Ve většině hypermarketů se tak zboží zapečeťovalo až v neděli brzy ráno nebo v noci.

„Na všech hypermarketech jsme proto využili každé pracovní síly, protože příprava byla náročná. V tuto chvíli jsme již na toto opatření plně připraveni a zákazníci si zboží zakázané vládou nemají možnost zakoupit,“ dodala.

Video  Ekonom Kovanda řekl, jak to bude s krizí v příštím roce. A letušky poslal na pole sbírat brambory  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podobný postup potvrzuje i mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Ve větších prodejnách je podle něj zakázaný sortiment označen páskou, v menších prodejnách může být v následujících dnech stažen z regálů.

„K označení zboží došlo dnes ráno před otevřením prodejen, v průběhu vánočních svátků jsme všechny naše zaměstnance nechali plně si odpočinout a užít si čas s jejich blízkými. I proto byly naše prodejny také na Štědrý den zcela uzavřeny,“ vysvětlil.

Podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka se podařilo všechny obchody připravit včas, zakázaný sortiment je označen páskou. „Pro část zákazníků to bylo nepříjemné překvapení, o dopadu přechodu na stupeň pět v obchodech nevěděli,“ dodal.

Video  Brífink ministrů Blatného a Havlíčka ke zpřísnění úrovně PES v ČR 
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 28. prosince 2020 17:32 )

Jděte už do prčic s těma pastelkama. Měli jste je smradům koupit pod stromeček.

mikes15 ( 28. prosince 2020 14:38 )

Moc to nechápu, ale raději nic nepsat, nebo zavřou i eshopy 🤐

BoziMilda ( 28. prosince 2020 14:00 )

Neremcej tolik.

BoziMilda ( 28. prosince 2020 13:58 )

To že si Amáček něco myslí, ještě neznamená, že to tak je.

Brnooo ( 28. prosince 2020 13:48 )

Jste asi neposlouchala Hamáčka při sporu s poštou a súkl během distribuce roušek seniorům - jde o osobní ochranné pomůcky a ne zdravotní materiál. První se prodávat nemůže, druhé ano. Asi si v tom napřed budou muset udělat pořádek ti, co ta nařízení vydávají. Blesk si nic nevymýšlí, Kaufland je má zapáskované a přes pokladnu, ani samoobslužnou nejdou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa