Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

KLDR přijala nová opatření proti koronaviru. Kimův režim však dál tvrdí, že u nich covid není

Autor: Darina Jíchová - 
21. prosince 2020
12:17

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se od počátku pandemie chlubí tím, že u něj v zemi není jediný případ koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. KLDR sice zaznamenala několik podezření na koronavirus, ale ta se prý nepotvrdila. Světoví experti jsou dost skeptičtí ke Kimovu tvrzení, že jsou bez infekce, mluví proti tomu i přísné restrikce, které v KLDR platí. V nové várce opatření Kimova vláda vyhlásila téměř naprostou izolaci osob, uvedl list Daily Express.

Severokorejská vláda přišla s novými koronavirovými pravidly, od svých občanů vyžaduje jejich „přísné dodržování“. Podle zdroje serveru Daily North Korea, který v jihokorejském Soulu vedou zběhové z KLDR, jsou restrikce „přehnané, nesmyslné až absurdní“. Zdroj vysvětlil, že nařízení od Severokorejců vyžaduje maximální sociální distancování ve všech sférách života.

Zdroj z provincie Severní Hamgjong popsal, že úřady dohlížejí na dodržování restrikcí hlavně na pracovištích či trzích. Dodal také, že nová pravidla přišla po mimořádném jednání vlády. Lidé se na místě svého pracoviště nesmí stýkat téměř s nikým mimo svou směnu, platí to nejen pro velké továrny, ale i pro vládní instituce, menší i větší firmy a v kolchozech.

Kim Čong-un se sestrou Kim Jo-čong a dalšími straníky na ceremoniálu připomínající 9. výročí smrti jeho otce Kim Čong-ila. Kim Čong-un se sestrou Kim Jo-čong a dalšími straníky na ceremoniálu připomínající 9. výročí smrti jeho otce Kim Čong-ila. | Reuters

Takové restrikce jsou neproveditelné

Úřady ohlásily, že přijde další zpřísnění, chtěly by dosáhnout toho, aby Severokorejci pracovali v „naprosté izolaci“. Podle zdroje je to „celé ale naprosto absurdní“. „Dělníci i zaměstnanci z jiných oborů se shodují, že něco takového je nemyslitelné a neproveditelné, pracoviště - kanceláře nebo dílny - jsou pěkně stísněná, všechno je namačkané na sobě,“ okomentoval zdroj.

„Pracovníci jsou toho názoru, že pracovní plocha nejde jen tak rozdělat, aby se mohli distancovat jeden od druhého, hlavně v továrnách, kde se pracuje na strojích. To samé tvrdí farmáři z kolchozů, ani oni si nemyslí, že by jejich pracoviště šlo nějak rozdělit,“ doplnil zdroj. Zemědělci z města Hörjong vypověděli, že začali pracovat v týmech ve směnném režimu.

Severokorejci opatření těžce snáší

Zároveň si ale pracovníci z kolchozů stěžují na to, že na jednu stranu po nich vláda chce maximální distancování, ale na druhou také, aby zvýšili produkci. Podle zdroje se lidé začínají hroutit pod nátlakem vlády. Opatření zasáhla i trhovce, rovněž oni byli vyzváni, aby pracovali na směny a dodržovali větší sociální distancování.

„I přes stížnosti úřady oznámily, že budou nejen na dodržování opatření dohlížet, ale budou ho důrazně vynucovat. Ministerstvo sociálního zabezpečení má vyslat speciální týmy, které budou kontrolovat, zda se lidé pravidly skutečně řídí,“ zakončil zdroj.

Koronavirus v KLDR

Přestože KLDR trvá na tom, že nemá jediný případ koronaviru, podle světových epidemiologů je to „velmi nepravděpodobné“. Země totiž sousedí na jedné straně s kolébkou pandemie - Čínou, na další s Jižní Koreou a Ruskem, které rovněž mají problémy s koronavirem.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky.“ Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

NovyZakon ( 21. prosince 2020 14:08 )

Je možné, že tam covid neznají. Většinou, pokud už ho tam náhodou nějaký Američan přinese, nechají ho vyléčit v separaci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa