Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Práce kvapná, málo Blatná.“ Agentura si utahuje z kampaně ministerstva k očkování

Autor: mav, ula, ČTK - 
18. prosince 2020
21:12

Kampaň Ministerstva zdravotnictví, která měla vyvrátit mýty o očkování proti covidu-19 , sklidila v minulých týdnech zdrcující kritiku. Plakát, kde je ruka v gumové rukavici držící injekční stříkačku, se nelíbila ani premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Jedna pražská agentura zveřejnila na svém facebookovém profilu svoje návrhy, jak by podpora očkování měla podle nich vypadat. Ministerstvu je nabízí zcela zdarma a ke stejnému kroku vyzývá i další agentury. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že na kampani bude jeho rezort spolupracovat s úřadem vlády, první video chce do světa vypustit během svátků.

„VAKCÍNA PROTI COVID-19 – SPOLEHLIVÁ CESTA K BĚŽNÉMU ŽIVOTU. TOTO NENÍ PRAVDA!“ křičí na čtenáře novin velká písmena titulků a podtitulků inzerátu zadaného ministerstvem zdravotnictví. Co tedy pravda je a co ne? Kampaň se docela podobá konspiracím a fake news, které má přitom vyvracet.

Stejně nejasně pak působí tučné mezititulky: „Vakcína bude nebezpečná. Vakcína nebude účinná. Vakcína způsobí nemoc samotnou.“ Graficky jsou zpracované jako součást novinové zprávy. Vizuál zkritizovala odborná veřejnost i premiér Andrej Babiš.

„Musí připravit nějakou kampaň. Doufejme, že bude vypadat jinak než ten inzerát, který jsem viděl, který byl úplně katastrofální,“ zkritizoval dílo ministerstva předseda vlády Andrej Babiš. Ministru Janu Blatnému (za Babišovo ANO) prý zavolal, ať si najde pořádné marketéry, za něž se nebudou muset stydět.

Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covid-19 Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covid-19 | Twitter

Práce kvapná, málo Blatná

Své služby nabídla ministrovi Blatnému pražská nezávislá agentura McShakespeare, která vytvořila své vlastní vizuály na podporu očkování s tím, že je ministerstvu dává k dispozici zcela zdarma. K podobnému kroku vyzvala na svém facebooku i další agentury.

„Práce kvapná málo Blatná. Vaší pozornosti jistě neušel nepovedený inzerát Ministerstva zdravotnictví, který má upozornit na očkování proti nemoci covid-19. Řekli jsme si, že by to šlo i lépe. Za víkend jsme dali dohromady dvě ukázky klíčových vizuálů, které podle nás myšlenku důležitosti očkování doručují efektivněji,“ vzkazuje agentura na sociálních sítích.

Návrh na propagaci očkování od pražské agentury McShakespeare Návrh na propagaci očkování od pražské agentury McShakespeare | FB McShakespeare

Ministerstvo zdravotnictví připravuje  kampaň o covidu-19 společně s úřadem vlády, začít má ještě před Vánocemi. Ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že bude natočeno video a kampaň bude souviset právě i s vakcínou, která by měla do Česka dorazit možná už 26. prosince. Velká kampaň za téměř 40 milionů korun má začít v lednu.

„Je snaha ve spolupráci s úřadem vlády připravit první video už kolem Vánoc tak, aby to bylo spojeno i s tou vakcinací, protože to považujeme za naprosto zásadní,“ uvedl Blatný. Není podle něj možné tuto kampaň udělat dříve, než bude vakcína schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a Evropskou komisí.

Zakázku na kampaň původně vypsalo ministerstvo zdravotnictví, na twitteru v pátek ale oznámilo, že ji zruší a bude spolupracovat právě se Strakovou akademií.

Za nedostatečnou komunikaci kolem epidemie nového typu koronaviru, a zejména tématu očkování, kritizovala ministerstvo opozice i někteří odborníci. Kampaň měla podle nich dávno začít a je třeba se zaměřit i na vyvracení dezinformací. 

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 20. prosince 2020 11:24 )

Proč nemá ta babička na fotografii kus hlavy, to ji sežral koroňák nebo má grafik malý monitor ?

manatr ( 19. prosince 2020 09:58 )

Kdyby někdo nepřežil, tak by komouši nad tím jásali do bezvědomí a určitě by nás jejich nadšený řev neminul. Pokud někdo v Rusku zemře na Sputnik, tak o tom musí všichni držet hubu, pokud by o tom někdo jen pípnul, tak skončí v gulagu s celým příbuzenstvem.

Desterz ( 19. prosince 2020 09:12 )

Přesně jak jsem už řekl: jakmile vláda jednou přijde o důvěru, už jí nikdy nezíská a lidi z principu nebudou věřit ničemu, co řekne. A je úplně jedno, ketrá vláda je zklamala. Nebudou rozlišovat který poslanec za kterou stranu. Řeknou: nojo, vláda ZASE lže, a hotovo. Jenže tohle sociální schéma je asi příliš složité na to, aby ho politici pochopili. A tak přicházejí na řadu nařízení, represe a tresty, kupříkladu zlý pes kousající ovce. To hlava nebere. Jako kdyby boj proti občanům mohl nějakou důvěru obnovit. Ach jo. Zlaté časy, kdy to stálo za ho.

krapotkin ( 19. prosince 2020 03:23 )

Podobné kampaně (Covid, elektromobilita apod.) slouží pouze k vymývání mozků. Přestaňte konečně poslouchat vládu dementů a zlodějů.

levicove-smegma ( 18. prosince 2020 23:25 )

Pár desítek tisíc lidí je již očkováno. Tak se jich jdi zeptat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa