Na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) potvrdil, že půlnoční mše se na Štědrý den budou moci konat, přestože bude platit zákaz vycházení. „Po dohodě s arcibiskupstvím bude na Štědrý den umožněno konání půlnočních mší pro všechny věřící,“ řekl na tiskové konferenci ministr.

Kostely ale budou moci zaplnit pouze 20 % své kapacity, která bude počítána pouze z míst k sezení. Samozřejmostí pak bude povinnost mít roušku a udržovat rozestupy. „Prosím všechny, kdo se na půlnoční mši vydají, aby opravdu dbali na dodržování všech opatření. Mějte roušku nebo ideálně respirátor. Na mše chodí hodně seniorů a je naší povinností je ochránit,“ apeloval Blatný a dodal, že kontrola šíření koronaviru mezi seniory je pro zvládání epidemie klíčová.

S novou výzvou se tedy muselo popasovat i tak starodávné společenství, jakým je katolická církev. V nové době se musejí mše obejít bez zpěvu, klasického podávání rukou mezi věřícími, pokud se nejedná o členy domácnosti, musí věřící udržovat rozestupy. Takže žádné společné objímání. A před vstupem do kostela je doporučeno dezinfikování rukou.

Půlnoční budou, ale pozor na kapacitu

Kdo si nechce na Štědrý den nechat ujít tradiční půlnoční mši, může vyrazit třeba do kostela sv. Salvátora, kde klasická „půlnoční mše“ začne už v 16:30. Celebrovat ji bude Mons. Tomáš Halík a kapacita bude omezena pro 70 osob. Ve stejný čas, tedy v 16:30 začne odpolední „půlnoční“ i v Týnském chrámu.

Klasická půlnoční mše proběhne na Štědrý den i ve svatovítské katedrále. „Celebrovat ji bude kardinál Dominik Duka, kazatelem bude biskup Zdenek Wasserbauer. Zazní také Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. V tuto chvíli jednáme o přímém přenosu TV PRIMA,“ řekl vedoucí odboru komunikace arcibiskupství pražského Stanislav Zeman. Někde se budou půlnoční mše sloužit před kostelem, aby mohlo přijít více lidí. K tomuto způsobu podle Zemana přistoupili kněží u sv. Ludmily. Mše bude probíhat na náměstí Míru.

Online mše

Někteří jdou ale ještě dál a bohoslužby streamují online. Nejen tu chystanou na Štědrý večer, ale všechny pravidelné mše a bohoslužby. Dokonce existuje i webová stránka Mše online, kde je zveřejněný celý seznam jednotlivých farností, které tuto službu poskytují, a lze ho filtrovat například podle kraje.

Svoje mše pravidelně streamuje na facebooku Farnost u kostela Panny Marie Sněžné, který se nachází na Jungmannově náměstí. „S online přenosy našich mší a bohoslužeb jsme začali při první vlně pandemie kororonaviru a i naši věřící si je okamžitě oblíbili. Prosili nás o zachování, takže jsme vysílali, i když se situace zlepšovala. Musím říct, že nás i kolikrát překvapí, kolik lidí se na přenos kouká nebo si ho zpětně pustí. U některých videí máme bezmála tisíc zhlédnutí, což považuji za velký úspěch,“ říká bratr Filip od Panny Marie Sněžné.

„Osobní setkání to nenahradí, ale jsme rádi alespoň za to. Na Štědrý den bude mše svatá probíhat na Václavském náměstí od 22:00. O půlnoci pak tradičně v kostele a stream bude k dispozici tradičně na našem facebooku,“ uzavřel bratr František.

Fotogalerie
13 fotografií