Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 otázek a odpovědí o očkování proti covidu-19. Kam vás píchnou a kdy?

Autor: Kristýna Beránková - 
17. prosince 2020
05:00

Cesta k normálnímu životu vede přes injekci. Jak bude ale očkování proti koronaviru vypadat? Kdo na něj dosáhne přednostně? Kde a kam mu vakcínu píchnou? A jak se bude snášet s alkoholem? Na tyto a další otázky odpovídá Strategie očkování, kterou zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Blesk pro vás vybral 10 nejdůležitějších.

1. Jaké vakcíny Česko nakoupí?

V tuto chvíli vláda jedná s šesti výrobci: Pfizer/BioNTech (do Česka má dodat 4 miliony dávek), AstraZeneca (3 mil.), Johnson & Johnson (2 mil.), Moderna (1,9 mil.), CureVac (1 mil.) a Sanofi (množství zatím není rozhodnuto). Celkem jde o necelých 11,9 milionu dávek pro 6,9 milionu lidí.

2. Kde se bude očkovat?

Vakcína se bude aplikovat v nemocnicích, v očkovacích centrech zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu, v ordinacích všeobecných praktických a pracovních lékařů a smluvních zařízeních zdravotních pojišťoven. Připravuje se i využití mobilních očkovacích týmů.

3. Jak a kam se aplikuje?

Vakcína se vpraví injekčně do deltového svalu, tj. ramene „nedominantní“ ruky. Praváci ji tedy dostanou do levého ramene, leváci do pravého.

4. Kolik dávek bude třeba?

Většina vakcín se podává ve dvoudávkovém schématu s odstupem 28 až 30 dnů - tedy první dávka a za necelý měsíc druhá. Výjimku tvoří vakcína firmy Johnson & Johnson, u které by měla stačit jedna.

5. Kdo dostane vakcínu jako první?

Ve skupině s nejvyšší prioritou jsou lidé starší 65 let a chronicky nemocní. Dále zdravotníci a pracovníci v pečovatelských službách. Po nich přijdou na řadu zaměstnanci tzv. krizové infrastruktury, mezi něž se počítají policisté, hasiči, vojáci, energetici, učitelé, ale i členové krizových štábů, ministři a vrcholní politici. A také pracovníci ochrany veřejného zdraví, jako jsou hygienici, členové České obchodní inspekce apod. Pak už každý, kdo bude mít zájem.

6. Kolik to bude stát?

Očkování proti koronaviru bude hrazeno ze zdravotního pojištění. Poslanecká sněmovna to schválila ve speciální novele.

7. Mají se očkovat i ti, kteří covid prodělali?

Podle dosavadních znalostí poskytuje prodělání covidu-19 maximálně tříměsíční imunitu, nikoliv dlouhodobou. Ochrana po očkování by měla vydržet déle. Takže pokud jste onemocnění vyvolané koronavirem prodělali, má smysl nechat se očkovat až zhruba 90 dní po vyléčení. Do té doby byste měli být chráněni.

8. Může se po vakcinaci pít alkohol?

Obecně se po žádném očkování nedoporučuje pít alkohol zhruba 48 hodin. Výrobci ruské vakcíny Sputnik uvedli, že před aplikací jejich produktu se nesmí pít alkohol dva týdny, pak vydržet abstinovat 21 dní do další dávky a 21 dní po druhé aplikaci. Sputnik ale česká vláda nakoupit neplánuje a výrobci ostatních vakcín podobná omezení nepředpokládají.

9. Budou se očkovat těhotné ženy a děti?

Zatím ne. Schvalování léčiv pro těhotné a děti podléhá velmi přísným pravidlům, ta zatím nebylo technicky možné dodržet.

10. Kde lze dohledat složení vakcín?

Měl by vám ho poskytnout lékař, který vakcínu aplikuje. Složení ale bude dostupné i na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA. 
Video se připravuje ...

Lékařské fakulty ujišťují: Je to bezpečné

Za očkování se včera postavilo všech pět lékařských fakult Univerzity Karlovy. Vakcína je podle nich bezpečná. „Jsme přesvědčeni, že i případná dlouhodobá rizika budou méně významná ve srovnání s akutními komplikacemi či chronickými riziky covidu-19,“ stojí v prohlášení, které podepsalo pět děkanů a rektor univerzity - profesor Tomáš Zima, profesí lékař a biochemik.

USA, Británie a Rusko už začaly

Vakcínou od firem Pfizer a BioNTech už se od začátku tohoto týdne očkuje ve Spojených státech a ve Velké Británii. První naočkovanou Američankou byla zdravotní sestra z New Yorku Sandra Lindsay. Rusko již naočkovalo přes 200 tisíc lidí svou vakcínou Sputnik.

Evropa čeká na schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která by ho měla udělit 23. prosince. Už o pět dní později by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) mělo být prvních 9750 dávek vakcíny k dispozici i v Česku.

Video  Blatný o očkování proti covidu-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 17. prosince 2020 13:06 )

až se rozsvítí

frantacizek ( 17. prosince 2020 13:06 )

i Lajka si vesmír neužívala, popř. Pavlovův pes to čekání na jídlo..

frantacizek ( 17. prosince 2020 13:05 )

mělo tam být kontraindikace, ale hodí se i kontradikce, tedy kontradikce v důsledku kontraindikace

hulmihosoudruhu ( 17. prosince 2020 12:47 )

To není hezké, kochat se pohledem na chcípající prase.

montevideo ( 17. prosince 2020 12:47 )

Kalousek to prý dá !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa