Adventní akci uspořádal Spolek Středokluky »oživení-jinak«. „Již několik let pořádáme adventní Rozsvícení Středokluk. Pokaždé se koná koncert v kostele, děti zpívají koledy, podává se svařáček. Kvůli koronaviru z toho nic není. Řekli jsme si, že tedy Středokluky rozsvítíme jinak,“ říká členka spolku Jitka Svobodová (59).

Věnec na vleku

Spolek sehnal vysloužilou hasičskou avii, na kterou nadšenci navěsili žárovky. „Stále jich bylo málo, tak jsme dokupovali nové, až jich je nakonec sedm tisíc,“ prozradil Vratislav Svoboda ml. (27), který vánoční auto řídí. K náklaďáku je připojený vlek s elektrocentrálou, vyzdobený velkým adventním věncem. „Každou neděli vyjíždíme, zahrajeme koledy a na adventním věnci rozsvítíme další žárovku,“ vysvětluje Jitka Svobodová.

I na Štědrý večer

Poprvé vyrazili do ulic v sobotu před první adventní nedělí a symbolicky tak rozsvítili Středokluky. Se zářícím vozem nyní objíždějí i okolní vesnice. „Pokaždé ujedeme krokem asi 20 kilometrů. Lidé na nás mávají, je vidět, že mají radost. Pojedeme je potěšit i na Štědrý večer,“ slibuje Jitka Svobodová.

Co ještě přichystali

* Betlém vytvořený ve spolupráci s místní střední školou z vyřazených figurín a různých nepotřebných věcí. První postavy vznikly před pěti lety a každý rok se přidávají další.

* Zdejší jablůňka se tradičně mění ve strom přání díky skleněným přívěskům. Děti k ní chodí šeptat Ježíškovi, po čem touží.  

* Vánoční atmosféru podtrhuje i rozsvícený anděl s červeným srdcem.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený Aleš Brunclík

Fotogalerie
35 fotografií