Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plošné testování odstartuje ve středu. Termíny do Vánoc Češi rozebrali během pár hodin

Aktualizováno -
14. prosince 2020
17:52
Autor: ula, ČTK - 
14. prosince 2020
16:53

Dobrovolné plošné testování antigenními testy začne v Česku ve středu 16. prosince, oznámila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně se počítalo se startem o dva dny později. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18.000 lidí. Zájem v průzkumu projevilo asi 40 procent populace. Za test na místě lidé nic platit nebudou, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů. 

Testování mělo podle původních předpokladů začít v pátek. Některé nemocnice již spustily možnost registrace, především ve velkých městech je velký zájem především o termíny před Vánoci. Testování i proto začne o dva dny dříve, tedy ve středu 16. prosince.

Do dnešního dne projevilo o testování zájem 18 tisíc lidí. „Cílem preventivního testování veřejnosti pomocí antigenních testů je včasné odhalení infekčních osob a omezení dalšího šíření nákazy,“ řekla Rážová.

Zároveň upozorňuje na to, že lidé by se měli testovat opakovaně. „Negativní výsledek antigenního testu neznamená negativitu na dlouhou dobu, je tedy možné, že můžete být infekční a virus se ještě nestihl projevit, a můžete se nakazit v následujících dnech nebo hodinách. Proto je dobré využit možnosti opakovaného testování v rozmezí pěti dnů,“ upozorňuje Rážová.

Na Štědrý den budou odběrová místa otevřená maximálně 4 hodiny. 25. 12. budou místa uzavřena, 26. 12. budou opět otevřená 4 hodiny. 1. 1. 2021 budou odběrová místa zavřená. Otevírací doba se může lišit.

Zapojení praktiků? Pouze dobrovolné

Do testování se na dobrovolné bázi zapojí i praktici a ambulantní specialisté. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je ale dostatečná kapacita současné sítě odběrových míst, kde se lidé testují i metodou PCR. „Vybraní praktici, kteří se přesto rozhodnou pomoci a k plošnému testování se přihlásí, budou součástí sítě sekundární. Pomohou tím, že budou provádět testy především u svých registrovaných pacientů, kteří o to projeví zájem,“ uvedl Šonka. Jejich účast je ale podle něj dobrovolná. „Každý musí zvážit, zda k testování najde volnou kapacitu a jestli je schopen si zorganizovat provoz praxe,“ dodal.

Pokud se chcete nechat otestovat u svého praktika nebo ambulantního speciality, nejdříve jej kontaktujte telefonicky, zda antigenní testy provádí. Nechoďte do ordinace bez předchozí telefonické domluvy.

Dosud bylo v ČR provedeno přes 350.000 antigenních testů, odhalili 10.000 pozitivních osob. Testovalo se povinně v zařízeních sociální péče a dobrovolně také pedagogičtí pracovníci. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že za testování dostanou 350 korun.

Video  Blatný o Vánocích: Kupte seniorům pod stromeček respirátory, nechte se otestovat, než půjdete za prarodiči a rodiči  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

zirioges ( 14. prosince 2020 22:49 )

Testy na cukrovku a cholesterol budou taky?
Babišovci chtějí žít do sta let a více,
zázračná vakcína proti všem epidemiím je v ČR
Kupujte, objednávejte, čeká vás království Babišovské

verka1 ( 14. prosince 2020 22:05 )

Čísla porostou a lidé budou v karanténě přes Vánoce.
Ze zvědavosti jsme chtěli taky jít na testy, ale prý už není volný termín.

Markéta Fourová ( 14. prosince 2020 21:47 )

No jasný tupounci hned utíkejte ať nás úplně umrtví.To čísla porostou.

aIex_vykroutiI ( 14. prosince 2020 20:16 )

aIex_vykroutiI ( 14. prosince 2020 20:15 )

Termíny rozebrané, To si děláte P.R.D.E.L! Já to chtěl dát celý famílii pod stromeček. 😭😭😭

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa