Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Návod na Vánoce: S respirátorem ke kaprovi se salátem či za babičkou. WHO i Blatný radí lidem

Autor: sova, simao - 
18. prosince 2020
05:00

Letošní Vánoce budou nepochybně jiné. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Jana Blatného (za ANO) radí trávit je s blízkými, necestovat, přesunem ČR zpět do 4. stupně „psa“ se pak uzavírají restaurace a zavádí se opět omezení shromažďování a nočního vycházení. Blatného resort vydal vánoční „manuál“ se souhrnem rad, sám Blatný pak radil dávat seniorům pod stromeček jako dárek respirátory. S některými dalšími pak přichází i Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní bychom měli usedat v roušce i ke štědrovečerní večeři.

Necestujte, pokud to není nezbytné, a omezte množství kontaktů během vánočních svátků na minimum. Tak zní „vánoční poselství“ ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a jeho resortu.

Stejnou prosbu totiž má na všechny Evropany zdravotnická agentura ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Bezpečné Vánoce jsou totiž v zájmu všech, kteří myslí na ostatní, připomíná kampaň. Nejen Čechům tak radí jak jich dosáhnout. S další radou pak přišla i WHO (Světová zdravotnická organizace).

Ministerstvo: Svátky jsou důležité, zdraví důležitější

České ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek zveřejnilo jakýsi vánoční návod. „Nechte se otestovat, zůstaňte v rodinném kruhu a při setkání se seniory noste respirátor FFP2,“ radí mj. Blatného resort před svátky. Tři jednoduché pokyny, které mají minimalizovat riziko přenosu nákazy mezi blízkými, navazují na již rozšířenou a stále platnou zásadu 3R – roušky, ruce, rozestupy.

„Vánoční svátky jsou důležité, ale na prvním místě by mělo být zdraví vás a vašich blízkých, zejména seniorů, kteří patří do nejvíce ohrožené skupiny,“ připomíná kampaň ministerstva ve spolupráci s evropskou zdravotnickou agenturou.

Ve vnitřních prostorách větrat a omezit pohyb i přes den

Blatného resort přináší i další rady. Sváteční období by měli lidé prožít s co nejužší skupinou lidí.

Ministerstvo nabádá k vytvoření „sociální bubliny“, která bude dodržovat stejná preventivní opatření. Zároveň by se Češi měli vyhýbat setkávání s jedinci mimo tento blízký kruh a omezit pobyt ve vnitřních prostorách – pokud bude nezbytný, doporučuje se důkladně větrat.

„Je žádoucí a je to potřeba, abychom omezili náš pohyb nejen v noci, ale i během dne,“ uvedl na toto téma ve středu ministr Blatný. Na Čechy při té příležitosti apeloval, aby trávili nakupováním jen nezbytně nutnou dobu.

Obchody na Štědrý den 12:00, půlnoční mše povolena

Vláda se přitom rozhodla umožnit prodej v obchodech o Štědrém dnu. A to do 12:00. „Potvrzuji, že 24. prosince dopoledne bude otevřeno,“ vzkázal vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Na Štědrý den si Češi budou moci vyrazit na tradiční mše. Jenže zde pozor. Už dneškem od 23:00 začíná platit zákaz vycházení s výjimkou nejnutnějších případů.

Mše dostanou výjimku také. „Bude umožněno konání půlnočních mší pro všechny věřící. Prosím ale všechny, co na mši půjdou, aby dodržovali protiepidemická opatření,“ uvedl ministr Blatný. V kostelech bude možné využít jen pětinu míst k sezení.

Video  Blatný o Vánocích: Kupte seniorům pod stromeček respirátory, nechte se otestovat, než půjdete za prarodiči a rodiči  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Blatný: Kupte seniorům respirátory

Blatný před letošními Vánoci přišel i s dalšími radami do vánočního „manuálu“. Navrhl totiž za vánoční dárek příbuzným a blízkým z řad seniorů sadu respirátorů třídy FFP2.

„Teď to nemyslím vůbec z legrace. Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče pod stromeček je velká sada FFP2 respirátorů. Může jim nejen zachránit život, ale může jim nejen umožnit to, že se nedostanou do nemocnice, ani do potíží,“ vzkázal Blatný na tiskovce.

Stejnou ochranu by podle něj měli nejlépe nosit také lidé, kteří se dostanou s touto rizikovou skupinou do kontaktu.

Jiný dárek než Blatný přitom radila lidem vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). A sice nákup státních dluhopisů.

Video  Ministryně Schillerová radí, co koupit k Vánocům  - Twitter Aleny Schillerové
Video se připravuje ...

V případě příznaků se izolovat a spojit se on-line

Ministerstvo zdravotnictví se zabývá i tím, co dělat na Vánoce v případě, pokud by člověk neměl na vybranou a musel podstoupit setkání s někým, kdo nepatří do úzkého „svátečního“ kruhu. Měl by dodržet následující: izolovat se od ostatních a všemi dostupnými prostředky minimalizovat riziko nákazy zejména jedinců patřících do rizikové skupiny.

Stejné pokyny platí i za situace, kdy u sebe člověk začne vnímat příznaky onemocnění. „Pokud si nejste jisti, zda je společné setkání bezpečné, zůstaňte raději doma a se svými nejbližšími se spojte on-line,“ radí manuál.

WHO: Mějte roušku i u štědrovečerní večeře

Světová zdravotnická organizace se přitom vánoční ochraně věnuje také. Zachází však ještě dál. Pokud už se rodiny a blízcí musejí setkat ve vnitřním prostoru, měli by všichni účastníci mít nasazenou roušku. To se podle WHO týká i situace, kdy lidé zasednou ke štědrovečerní tabuli.

Bude to působit zvláštně a rozpačitě, mít nasazenou roušku a praktikovat sociální distancování i s rodinou a přáteli, ale může to značně pomoct v boji proti dalšímu šíření koronaviru. Jen tak zajistíme, že všichni zůstanou zdraví a v bezpečí,“ píše WHO ve svém prohlášení.

.tg.bb ( 18. prosince 2020 15:25 )

Nechceš to vzít? Vyšlo by to nastejno.

.tg.bb ( 18. prosince 2020 15:24 )

No jasně, a proto se soudruh Puťka ruskou vakcínou očkovat nenechá

doktormediciny ( 18. prosince 2020 15:23 )

Ja bych to chapal asi tak, zew pri jidle se rouska sunda. Priklad proklamovaneho taxikarte je indikativni, nikoliv validni peo delku vdechovani viru..Jinymi slovy rousky snad maji nejaky smysl

doktormediciny ( 18. prosince 2020 15:20 )

Tady ta otazka mi vrta hlavou. Nikde jsem zatiumnecetl, jestli delka exdposice tim virem je oprimo umerna tizi onemicneni..Cestk oi tom nekdo

doktormediciny ( 18. prosince 2020 15:14 )

Ma tam nejake poradce.Ostatne oni ho museli dotlacit do teto funkce, jiny kandidat se zrekl....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa