Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bizarní rada pro čínské letušky: Noste na záchod pleny, urguje úřad. Prý kvůli covidu

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2020
21:11

Pandemie koronaviru změnila ráz světa a s tím i cestování, na několik měsíců zcela omezila leteckou dopravu. Letadla se již vrátila do vzduchu, letecké společnosti ale musely přijmout řadu preventivních opatření, kterými se musí řídit jak cestující, tak posádka. Na palubě je povinné například nošení roušky či sociální distancování, čínské aerolinky ale zašly ještě o krok dál, zvlášť co se „ochrany“ posádky týče. Letuškám a stewardům bylo doporučeno, aby nosili pleny, a nemuseli tak chodit v letadle na záchod, kde by se mohli infikovat koronavirem, informoval list Daily Mail.

Čínský úřad pro civilní letectví (CAAC) představil nové bezpečnostní regule pro všechny domácí aerolinky. Roušky, rukavice, návleky a ochranné brýle jsou podle těchto pravidel povinné, stejně jako další ochranné oděvy. Součástí nařízení je i rada o nošení plen, aby posádka nemusela na záchod. Veřejné záchody, jako ty v letadlech, jsou považovány za jedno z nejriskantnějších míst, pokud jde o koronavirus.

Doporučení ohledně nošení plen se týká pouze letů do a z rizikových oblastí s vysokým počtem nakažených. Striktní nařízení je už šestou verzí regulí spojených s leteckou dopravou v době pandemie. Pod „rizikové“ oblasti v tuto chvíli spadají Spojené státy, Švédsko, Litva, Maďarsko, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko a Gruzie.

Záchody a koronavirus

Otázce nebezpečnosti záchodů v letadlech se věnovali vědci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), kteří ukázali na případ Jihokorejky cestující z Itálie, jak snadno se člověk může na záchodě infikovat. Záchod v letadle označili za nejpravděpodobnější místo, kde se žena mohla nakazit.

Žena (28) měla respirátor a další ochranné prostředky, vše měla nasazené po celou dobu letu, výjimkou byly návštěvy toalety. Na palubě tohoto březnového letu z italského Milána, který v té době byl jedním z epicenter pandemie, cestoval i člověk s koronavirem, jenž používal stejný záchod jako Jihokorejka.

Experti věří, že koronavirus je schopen přežít v kanalizaci a „cestovat“ potrubím, nyní se zabývají otázkou, zda může být přenášen močí a výkaly. Jisté nebezpečí přenosu podle nich existuje, nicméně chybí detailní studie, které by se tímto tématem zabývaly.

Video  Rážová o plošném testování Čechů: Před Vánoci je to příležitost mít jistotu. Jak funguje rezervační systém?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa