Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lufthansa získá od německé vlády 240 miliard. Ryanair prská: Chtějí zničit konkurenci

Autor: ČTK, kso - 
25. června 2020
19:05

Evropská komise (EK) ve čtvrtek definitivně schválila záchranný balík, který německá vláda připravila pro vlajkového leteckého dopravce Lufthansa. Firma, na kterou těžce dopadla krize způsobená koronavirem, ale musí splnit některé podmínky, aby státní podpora nevedla k narušení konkurenčního prostředí. Celková výše vládního balíku je devět miliard eur (240 miliard Kč). Mimořádná valná hromada německých aerolinek Lufthansa ve čtvrtek balík schválila, a vyhnula se tak riziku bankrotu.

„Stabilizační balík je klíčový pro naši budoucnost,“ vzkázal ve čtvrtek šéf Lufthansy Carsten Spohr akcionářům, kteří ho kvůli pandemii sledovali jen na dálku. „Prosíme vás o souhlas s opatřeními, a tím vás neprosíme o nic menšího než o souhlas se záchranou německé Lufthansy,“ poznamenal také třiapadesátiletý manažer, podle něhož jde o historický okamžik pro tradiční leteckou společnost.

Pro plán se nakonec v podvečer vyslovilo 98 procent hlasujících akcionářů, jak firma uvedla na twitteru. „Jsme rádi, že nám stát dává perspektivu budoucnosti,“ poznamenal také Spohr, který počítá s tím, že Lufthansa státu šest miliard eur i s úroky co nejrychleji splatí. 

Rychle musí aerolinky peníze vracet i klientům, kterým byly stornovány lety. Zhruba miliardu eur (27 miliard Kč) už společnost vyplatila, další přibližně miliardu jí vyplatit zbývá. Spohr věří, že se to povede do zhruba šesti týdnů.

Na německé politické scéně panovala na záchranném balíku poměrně široká shoda. „Na stole leží dobrý návrh, akcionáři Lufthansy by ho měli přijmout,“ řekl ve čtvrtek ještě před hlasováním ministr financí Olaf Scholz. Vyjádřil také přesvědčení, že balík chrání i oprávněné zájmy daňových poplatníků.

Lufthansu čekají mimořádná opatření

Kvůli dramatickému propadu příjmů, který leteckému průmyslu přinesla celosvětová pandemie nemoci covid-19, musí Lufthansa přijmout několik mimořádných opatření. Firma již uvedla, že se chystá propustit asi 22 000 zaměstnanců, což odpovídá zhruba 16 procentům její pracovní síly. Aby se vyhnula insolvenci, požádala o pomoc také německou vládu.

EK jako jednu z podmínek schválení záměru požaduje, aby se Lufthansa vzdala některých práv pro vzlety a přistání na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, které jsou jejími hlavními základnami. Konkurenčním aerolinkám to umožní si na těchto vzdušných přístavech vybudovat širší základnu.

Plán německé vlády počítá s tím, že stát v letecké společnosti získá 20procentní podíl a dvě místa v dozorčí radě. Německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF navíc do Lufthansy investuje 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Firmě také stát spolu se soukromými bankami poskytne syndikovaný úvěr až tři miliardy eur (80 miliard Kč). Na ten se čtvrteční rozhodnutí EK nevztahuje.

Akcie Lufthansy i v důsledku toho výrazně zpevňují, dopoledne přidávaly zhruba deset procent asi na 10,50 eura za kus. I tak jsou ale asi o 40 procent níže než začátkem roku.

Ryanair rozhodnutí komise napadne

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair se chystají rozhodnutí Evropské komise (EK) právně napadnout. Firma ji podle nich nepotřebuje pro přežití koronavirové krize, ale aby poškodila konkurenci. Ve čtvrtek to uvedl vedoucí právního oddělení irské společnosti Juliusz Gomorek.

„(Lufthansa) to potřebuje jako válečnou zbraň, aby vytlačila konkurenci, nepotřebuje to, aby přežila,“ uvedl Gomorek, podle něhož jde záchranný balík proti evropským pravidlům hospodářské soutěže. Největší evropskou leteckou společnost totiž posílí na úkor menších aerolinek z menších členských států.

„Je to ukázkový příklad, kdy bohatý členský stát EU ignoruje evropské dohody ve prospěch svého národního průmyslu a ke škodě chudších zemí,“ řekl v Dublinu šéf Ryanairu Michael O’Leary. Komisi vyzval, aby byla férová a dodržovala principy. „Pokud ne, tak se společný trh, který EU vybudovala, zhroutí a evropští spotřebitelé a plátci daní za to zaplatí,“ dodal.

Ryanair, pro nějž Německo představuje jeden z nejdůležitějších trhů, už u soudu napadl i jiné případy státní pomoci pro další evropské aerolinky - Air France a skandinávské SAS. Uvedl, že připravuje také žalobu na pomoc pro finskou leteckou společnost Finair.

Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa