Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ukradli tajné dokumenty o vakcíně Pfizeru: Na evropský lékový úřad zaútočili hackeři

Aktualizováno -
9. prosince 2020
21:40
Autor: ČTK - 
9. prosince 2020
17:40

Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) se hackeři dostali k dokumentům, které souvisí s vývojem vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech. Farmaceutické firmy to dnes uvedly ve společném prohlášení. EMA je podle něj ujistila, že na proces zkoumání očkovací látky pro podmínečnou registraci na trhu Evropské unie nebude mít událost vliv.

Americká společnost Pfizer a její německý partner BioNTech uvedly, že je EMA informovala o kybernetickém útoku, při kterém se kdosi dostal k dokumentům o jejich vakcíně. Zdůraznily ale, že jejich systémy v souvislosti s tímto incidentem napadeny nebyly. Doplnily, že nemají informace, že by v souvislosti s kyberútokem unikla data o účastnících jejich klinické studie.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes odpoledne v krátké tiskové zprávě oznámila, že se stala terčem kybernetického útoku. Podrobnosti o jeho rozsahu nesdělila. Uvedla ale, že okamžitě zahájila vyšetřování, a to v úzké spolupráci s policií a dalšími orgány.

Podle agentury Reuters nyní není jasné, kdo je pachatelem kybernetického útoku, kdy k němu došlo, ani jaká data unikla.

Unijní léková agentura, která sídlí v Amsterodamu, se nyní zabývá mimo jiné podmínečnou registrací vakcín proti covidu-19 pro trh Evropské unie. Ve zrychleném řízení studuje podklady, které ke svým očkovacím látkám dodaly farmaceutické firmy Pfizer/BioNTech a Moderna. Podle dřívějšího prohlášení by o jejich podmínečné registraci mohla EMA rozhodnout na konci prosince, respektive počátku ledna.

Společnosti Pfizer a BioNTech dnes v prohlášení uvedly, že je EMA ujistila, že na harmonogram schvalovacího procesu nebude mít kybernetický útok žádný vliv.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa