Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Orbán zatrhl Maďarům oslavy silvestra, opatření proti covidu se protáhnou až do ledna

Autor: ČTK - 
7. prosince 2020
16:30

Maďarsko ponechá v platnosti dosavadní protikoronavirová omezení, včetně zákazu nočního vycházení, až do 11. ledna, oznámil dnes premiér Viktor Orbán. Ve videu zveřejněném na facebooku předseda vlády podle agentury Reuters také řekl, že se letos nebudou konat silvestrovské oslavy.

Orbánova slova podle agentury MTI znamenají, že Maďarsko o měsíc prodlužuje platnost omezení, která měla vypršet 11. prosince. Podle Orbána tento krok shodně doporučují experti, s nimiž situaci konzultoval. Rozhodnutí o prodloužení zákazu nočního vycházení a dalších omezeních již přijal příslušný orgán.

Výjimku ze zákazu vycházení, který platí od osmé hodiny večer do páté hodiny ráno, by mohl dostat Štědrý večer, ale o tom se podle Orbána nerozhodne dříve než 21. prosince. Pro silvestrovský večer se s žádnou výjimkou nepočítá. Premiér také ujistil, že vláda pracuje na tom, aby Maďaři byli mezi prvními, kteří získají přístup k bezpečné vakcíně proti koronaviru.

Maďaři si vyzkouší zřejmě i ruskou vakcínu

Ministr pro lidské zdroje Miklós Kásler podle Reuters oznámil, že přibližně 3000 až 5000 Maďarů by se mohlo podílet na klinických zkouškách ruské protikoronavirové vakcíny Sputnik V, kterou by Rusko mohlo začít Maďarsku dodávat již tento měsíc.

Maďarské plány provést klinické zkoušky a případně i vyrábět ruskou vakcínu, což by byl od členského státu EU bezprecedentní krok, přispívají k neshodám Budapešti s Bruselem, poznamenala agentura Reuters a připomněla, že podle unijních pravidel by Sputnik V měla nejprve schválit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), než by očkovací látka směla být použita v některém ze států „sedmadvacítky“.

Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat  - Archiv Karla Havlíčka
Video se připravuje ...

Budapešť si také zamluvila 12 milionů dávek očkovacích látek u západních farmaceutických společností a jedná s Čínou a Izraelem o případných dodávkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa