Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poručík Jiří Hudec pomáhal v nemocnici a držel umírající stařenku za ruku: Zamává to s psychikou

Autor: chm - 
4. prosince 2020
14:07

Pomohli, když šlo do tuhého. Prořídlé řady zdravotníků nahradili v moravskoslezských nemocnicích vojáci. Mise jim pomalu končí a někteří se již vrací do svých posádek. Momenty, které zažil v Karviné Jiří Hudec, mu z paměti nejspíš nikdy nezmizí.

Na pomoc přetíženému a vyčerpanému personálu ve špitálech se vydalo po celé ČR na 400 vojáků.

„V rámci Moravskoslezského kraje pomáhali v nemocnicích v Novém Jičíně, Opavě a Ostravě. Ještě týden budou na žádost nemocnic působit ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné a Třinci,“ uvedl armádní mluvčí Martin Ogořalek.

Psychika dostala zabrat

Vojáci měli úkoly, se kterými by se, nebýt koronaviru, nejspíš ani nesetkali. „Pomáhali jsme například s hygienou typu přebalovaní plenek, umývání nemohoucích pacientů, dále s krmením, převozem, úklidem a podobně,“ řekl velitel skupiny v karvinské nemocnici por. Jiří Hudec.

„V armádě už jsem plnil spoustu úkolů, tyto byly opravdu specifické a náročné hlavně po psychické stránce,“ dodal člen 102. průzkumného praporu Prostějov.

Připomněl jí vnuka

Sám Jiří Hudec prožil v Karviné moment, který jen tak z mysli nevymaže. „Když vás paní ve věku 80 let drží za ruku a naříká se slzami v očích, že jí připomínáte jejího vnuka, a že by si moc přála, aby ho ještě někdy viděla, děláte maximum pro to, aby její poslední dny, hodiny, byly co nejpříjemnější. Jelikož od doktora víte, že se dalšího dne nejspíš nedožije,“ popsal Hudec.

„Tak si k ní sednete, chytnete ji za ruku a snažíte se jí aspoň trochu vynahradit rodinu, která tady v této situaci bohužel nemůže být,“ uzavřel vyprávění o své zkušenosti voják.

VIDEO: Vláda o rozvolnění opatření v Česku.

Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 4. prosince 2020 15:06 )

To se máte čím chlubit!!! Přijít, až když personál padá na hubu!!!!! Jak máte jít na mise, to jo, to jste první!!! Někde vás - slavná armádo - nahrazovali HASIČI!!!!!!
Před všemi v nemocnicích smekám!!!! A ještě otázka: kam se poděli řádoví bratři a sestry???? A proč jste již na počátku září nevyvezli část seniorů do hor, penzionů, aby se ztenčily počty obyvatel DD, a tím zabránilo rychlému šíření!! Proč jste těm lidem nevytvořili pohodu, vždyť jste je izolovali, bez návštěv, bez naděje....A nyní je ještě chcete testovat z nosu, očkovat neprověřenou vakcinou. Vždyť jsou to vaši otcové, vaše mámy!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa