Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vláda povolí návštěvy v důchoďácích, testy zaplatí stát. A poslala miliardy sportu i na vakcíny

Aktualizováno -
30. listopadu 2020
18:33
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2020
15:45

Vláda v pondělí definitivně schválila přesun Česka do třetího stupně protiepidemického systému PES, které vstoupí v platnost 3. prosince. Uvolnila necelé dvě miliardy korun na vakcíny proti koronaviru, budou zdarma a jako první je dostanou rizikové skupiny obyvatel Česka. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). A od soboty budou lidé moci navštívit blízké v ústavech sociální péče, a to za podmínky, že budou mít negativní test na koronavirus. Návštěvám je proplatí stát.

„Bylo schváleno vydání prostředků 1,7 miliardy na nákup dalších vakcín. Budou bezplatně k dispozici. Prioritaci budou mít ohrožené skupiny,“ uvedl Blatný.  Byla také schválena pomoc dobrovolníků, kteří by chtěli vypomáhat ve zdravotnickém zařízení. „Budou moci dělat neodborné činnosti,“ vysvětlil Blatný. 

Vakcinační strategiii ministerstvo představí za týden. „Bude to dobrovolné. Ti co se očkovat nebudou, z jakéhokoliv důvodu, se budeme snažit ochránit tím, že budeme naočkování,“ uvedl. Podle Blatného nebudou sankciováni ti, kteří se rozhodnou, že vakcínu nechtějí. 

Návštěvy v sociálních službách od soboty

Díky testování v sociálních službách budou moci od 5. 12. lidé navštěvovat své blízké. „Mělo to psychické dopady a proto jsem velmi ráda, že díky antigenním testům bude možné lidé navštěvovat (...) Platí ale podmínka, že budou muset mít lidé méně jak 48 hodiny platný test. Toto povinné testování bude pro všechny návštěvy bezplatné. Úhrady by jim totiž mohly stoupnout do řádů tisíců,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Maláčová dodala, že úhrada by měla fungovat přes mimořádný dotační titul. „Důležité je, aby režie návštěv byla v kompetenci jednotlivých zařízení,“ dodala Maláčová s tím, že to tak musí být, protože právě zřizovatelé a zaměstnanci v domovech mají nejlepší představu o tom, jak to zde funguje. 

Test podle Blatného nebudou potřebovat ti, kteří covid v poslední době prodělali.  „Po dobu 90 dnů od prodělání infekce budou mít vstup povolený bez testu.Samozřejmě ale s respirátorem, který patří k obecným nařízením,“ zmínil.

Návštěvy vláda zakázala 9. října, původně na dva týdny. Podle ministra Blatného na sebe opatření navazují. Po ukončení testování klientů domovů je podle něj testování návštěv logické, aby do zařízení nebyla infekce zanesena. Maláčová poté dodala, že případné další náklady bude hradit domov sám a následně jim je proplatí MPSV. 

Vyjma možnosti návštěv v domovech Maláčová dovysvětlila i jednorázový příspěvek v hodnotě 5 tisíc korun, který nyní putuje k více jak 3 milionum lidem - sirotkům, vdovám a vdovcům a k invalidním a starobním důchodcům). „Bude to vypláceno i do ciziny,“ řekla Maláčová s tím, že příspěvek doputuje do 14. prosince a bude vyplácen i zpětně těm, kteří si o důchod zažádali d 30. listopadu. 

Miliardy pro sport a mliony pro OSVČ

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude na výplaty ošetřovného pro živnostníky za říjen a listopad mít 479,2 milionu korun. Původně bylo na program schváleno 250 milionů korun. Z předchozích výzev zbude asi 79,2 milionu korun. O program je velký zájem, vláda dnes schválila jeho dofinancování do požadované částky. 

„Schválili jsme dofinancování již probíhajících programů, které jsou již čerpány. Posilujeme s ohledem na solidní zájem, podporu pro OSVČ na 479 milionu korun,“ uvedl s dodatkem, že o ošetřovné si řeklo 32 tisíc osob samostatně výdělečně činných. 

Vláda také kývla na vyčlenění 2,3 miliardy korun pro rozvoj sportovní infrastruktury. Přesně tuto částku požadovala Národní sportovní agentura. NSA chce mimořádné dotace rozdělit ještě letos, řada naplánovaných projektů byla podle ní odložena po jarním propuknutí pandemie koronaviru.„Hlavním účelem navrhovaných opatření je zachování sportovní infrastruktury v ČR, podpora investic, minimalizace dopadů pandemie a opětovné nastartování sportovního odvětví,“ uvedla agentura v podkladech pro vládu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 1. prosince 2020 09:59 )

konečně se někteří, jakoby starající dočkají,aby přibuzní neměli moc peněz při sobě

gejzovic ( 1. prosince 2020 09:52 )

Podle sebe soudím tebe

Maximilian ( 30. listopadu 2020 20:21 )

Všem nám nadělil pan Stb,budeme platit jeho dluh

tomshark ( 30. listopadu 2020 20:15 )

Důkaz že Babiš lhal: . http­s://ne­ovliv­ni.cz­/uta­jeny-zapis-o-rouskach-usvedcuje-babise/

tomshark ( 30. listopadu 2020 20:14 )

Začal bych na Hradě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa