Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Restaurace Šeberák přes zákaz znovu otevřela! Ale jen na chvíli. „Zaměstnaní“ hosté u policie neobstáli

Aktualizováno -
27. listopadu 2020
18:41
Autor: pom, ČTK, diz, bar - 
27. listopadu 2020
16:18

Restaurace Šeberák v pražských Kunraticích se navzdory vládním nařízením znovu otevřela i v pátek. Uvnitř hospody se sešlo několik lidí, kteří jedli i pili. Policisté tam už ve čtvrtek večer našli 13 lidí, v pátek v restauraci také našli hodující osazenstvo, provedli několik kontrol a vše řádně zadokumentovali. Všichni hosté měli podle majitele uzavřenou dohodu o provedení práce. Před šestou hodinou večerní byla restaurace opět uzavřena.

Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert informaci o tom, že otevřel, vyvěsil už ve středu na facebookové stránky. „Omlouvám se všem, kteří jsou přesvědčeni, že naše hostinské služby jsou také rizikové pro přenos chřipky. Já už dále čekat nemohu. Doufal jsem, že mí představitelé vědí, co činí. Ale není tomu tak,“ uvedl ve svém prohlášení.

Policisté na místě zasahovali už ve čtvrtek, všechny návštěvníky upozornili na to, že porušili vládní nařízení. „Hlídky na místě udělily osm příkazů na místě v celkové výši čtyři tisíce korun. Zbylé ,přestupce' pak oznámili příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Přesto Olbert v pátek otevřel znovu. „Dovedly mě k tomu chybné kroky vlády a našich představitelů. Ve středu nebo ve čtvrtek nám oznámili, že v neděli nám řeknou, jestli v pondělí budeme otevírat. Takto provozy nefungují. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ uvedl. Pokud mu bude restaurace zavřena, chce případně žalovat vládu.

Policejní mluvčí Jan Daněk pro Blesk.cz potvrdil, že v pátek tam policisté zasahovali hned několikrát, situaci celý den monitorovali. „Vše jsme řádně zadokumentovali, přestupky budou oznámeny správnímu orgánu,“ uvedl. Provozovatel podle něj v pátek odpoledne restauraci znovu uzavřel. Policie nemá informace, zda provozovna otevře i o víkendu, situaci tam bude dál monitorovat, řekl Daněk.

„Jsou to zaměstnanci“

Restaurace se snažila nařízení obejít tak, že s každým hostem uzavřela dohodu o provedení práce - štamgasti se tedy stali „zaměstnanci“ zařízení s tím, že prý mohou degustovat menu. „Hostům dávám podepisovat dohodu o provedení práce, stanou se tak mými zaměstnnanci. Mohou tedy hodnotit kvalitu nápojů a pokrmů,“ řekl Blesku Olbert s tím, že po degustaci se smlouva může hned rozvázat. Že by policisté rozdávali pokuty, si nevšiml. „Při zásahu policisté zjistili, že všichni mají podepsané dohody, provedli dechové zkoušky a vyslýchali,“ řekl Olbert. Je si prý vědom, že pro něj bojkotování nařízení může být kvůli vysoké pokutě likvidační.

Situaci na twitteru komentoval také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací. Už včera jsem požádal hygienu a policii, aby konali. Znevažování nastavených pravidel není hrdinství,“ pravil.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy by podnikatelé nemuseli dělat podobné kroky, kdyby měli od státu jistotu rozumné podpory. „Pane ministře, to není hrdinství, to je zoufalství stovek tisíc podnikatelů a jejich zaměstnanců, že jim často bez řádného zdůvodnění bráníte fungovat - a ani se neobtěžujete jim pomoci toto kritické období přežít,“ uvedl Prouza na twitteru.

Video  Restaurace Šeberák otevřela i přes zákaz (27. listopadu 2020).  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Video  V pražských Kunraticích ve čtvrtek 26. 11. 2020 otevřel majitel svoji restauraci Šeberák. Přijeli policisté a podnik zavřeli. Porušil totiž vládní nařízení proti koronaviru.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 28. listopadu 2020 12:58 )

Vláda má nesmírnou drzost, že diriguje lidi pomocí neplatných, protiústavních zákonů a vyhlášek. Přitom sabotujou nemocnice, aby se v nich nemohli léčit nemocní a oni tak mohli předstírat důvod pro restrikce.

Jak dlouho je chcete ještě nechat? Jestli si to necháte líbit měsíc nebo 2, tak ty restrikce budou muset trvat až do června. Vzepřete se tomu!. Vy nemáte zodpovědnost za to, jestli zemřou nějací staří lidé navíc. Za to je zodpovědná vláda, že sabotuje nemocnice a udržuje polní nemocnice vyprázdněné.

user ( 28. listopadu 2020 05:16 )

Žebrák teprve bude, pokuta je 3 miliony a ty musí dostat.

user ( 28. listopadu 2020 05:14 )

Sám bych Premiéra takhle nechvalil, ale fandím Vám.

user ( 28. listopadu 2020 05:12 )

Musí být fakt dobře, ono ostatní brečí, že jim nejdou tržby, ale náklady ano a on vědomě porušuje vše co se dá s vědomím toho, že dostane pokutu 3miliony. Borec

user ( 28. listopadu 2020 05:10 )

IQ toho pána bude nasobne vyšší než většiny doktorů napříč světem, všude, nemeckem počínaje a Austrálii konče, zavírají vlády hospody, školy atd,. Nu vždy je někdo nejchytřejší.
Jen doufám, že až jeho rodiče či prarodiče budou potřebovat pomoc lékařů, tak jeho postoj ocení, když jim v nemocnici řeknou, že je plno a ať si umrou v klidu domova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa