Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Národní galerie a Národní muzeum se chystají na znovuotevření. Čeká nás třetí stupeň?

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2020
16:21

Velké výstavní a muzejní instituce v Praze se připravují na situaci, kdy by mohly zčásti otevřít své objekty pro veřejnost. Například Národní galerie v Praze (NGP) i Národní muzeum (NM) by v případě, že by se Česká republika od pondělí řídila třetím stupněm protiepidemických opatření, částečně otevřely některé své objekty. Muzea a galerie jsou nyní podle čtvrtého stupně systému PES zavřená, podle třetího stupně mohou využívat 25 procent své kapacity. O tom, zda se Česko přesune do nižšího stupně uplatňovaných opatření proti koronaviru, rozhodne vláda zřejmě v neděli.

„Jestli bude PES na třetím stupni, otevře NGP povolenou kapacitu 25 procent na základě vládních nařízení,“ řekla v úterý mluvčí galerie Eva Sochorová. „S ohledem na monitoring pohybu návštěvníků a kontroly rozestupů bude posílena ostraha a navýšen počet kustodů,“ doplnila.

Galerie také počítá s tím, že by prodloužila otevírací dobu, a to od pondělí do neděle od 09:00 do 21:00. Ostatní výstavy a expozice budou otevřeny v běžné otevírací době od úterý do neděle od 10:00 do 18:00, ve středu pak do 20:00. Galerie ale ani po případném částečném otevření neopustí své on-line aktivity, k nimž patří zejména videa a komentované prohlídky související s výstavou Rembrandt a také několik videí k výstavě Mikuláše Medka.

Také Národní muzeum se intenzivně připravuje na případný třetí stupeň. „Otevření muzeí chystáme a připravujeme potřebná opatření tak, abychom otevřeli v souladu s vládními pravidly a zároveň byla návštěva našich objektů co nejbezpečnější a zároveň příjemná,“ sdělil ředitel muzea Michal Lukeš.

Postupné otevírání

„Pokud vláda v neděli rozhodne o posunu do třetího stupně, připravujeme se na otevření komplexu Historické budovy a Nové budovy, včetně výstavy Sluneční králové, Českého muzea hudby a Náprstkova muzea od úterý 1. prosince. Během pondělí bychom spustili on-line prodej vstupenek, realizovali všechna potřebná technická, organizační a hygienická opatření a zveřejnili potřebné informace k návštěvě muzea. Další objekty NM bychom pak následně otevírali postupně,“ dodal Lukeš.

Video  Multimediální výstava Slavní čeští skladatelé nabízí pošušňání jak pro zrak, tak i pro sluch. A to vcelku atypicky.  - David Zima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa