Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josífka porodila na plicní ventilaci! Kvůli covidu šlo Anně o život: Už jsou doma

Aktualizováno -
13. listopadu 2020
14:15
Autor: jn - 
12. listopadu 2020
10:03

Byla teprve ve 30. týdnu těhotenství, jenže onemocněla koronavirem. Anna Bobková (31) dostala těžký zápal plic. Do nemocnice Milosrdných bratří v Brně ji přijali 23. října ve velmi vážném stavu. Začal boj o život její i nenarozené miminko. Lékaři nakonec ženu uspali a císařským řezem přivedli na svět Josífka.

Anna se těšila na své třetí dítě, porod naplánovaný kolem nového roku ale přišel znenadání o dva měsíce dříve a hlavně bez vědomí matky. Lékaři ji totiž kvůli zhoršujícímu se stavu museli napojit na plicní ventilaci a uspat. Lékaři hledali zkušenosti, kde se dalo, protože porod ženy v těžkém stavu s covid-19 ještě nezažili.

„Mamince začaly selhávat životní funkce, museli jsme se rychle rozhodnout. Věděli jsme ale, že miminko bude vážit kolem 1 600 gramů. To byl dobrý předpoklad,“ popsala dramatické okamžiky anestezioložka Lenka Klimešová.

„O předčasném porodu jsme se proto museli rozhodnout okamžitě,“ řekl porodník Ivan Huvar s tím, že situaci lékaři nepřetržitě konzultovali s manželem maminky.

Okamžitý „císař“

Situace postavila před porodníky složité rozhodování. U rizikových porodů  musí vždy zvažovat, jak dlouho situaci ještě zvládne organismus matky a kdy už příchod na svět zvládne organismus novorozence. „V 30. týdnu těhotenství to bylo na hraně. S tímhle jsme navíc neměli žádné zkušenosti,“ přiznal porodník Ivan Huvar.

Po konzultacích se lékaři rozhodli pro okamžitý porod císařským řezem. Chlapeček, který dostal jméno Josef, se narodil s váhou 1650 gramů.

„Novorozenec byl okamžitě po porodu převezen na jednotku intenzivní péče do fakultní porodnice na Obilní trh,“ dodal Huvar.

Vyhráno ale ještě nebylo!

Maminku nadále ohrožoval těžký zápal plic. Z umělého spánku ji lékaři probudili až 11. den po porodu!

„Nejhorší bylo to zjištění, že nemám miminko, to bylo hodně psychicky náročný. Měla jsem halucinace a chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, jak se to stalo,“ uvedla pro Česku televizi Anna Bobková, která si z osudových momentů nic nepamatuje. „Jenom si pamatuji ten příjezd, že jsem tam strávila jednu noc. Víc už nevím,“ svěřila se maminka. Nyní už jsou oba doma a z malého brášky se radují dva starší sourozenci.

VIDEO: Ve FN Brno došlo ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička. 

Video se připravuje ...
Další videa