Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Praze protestovali nespokojenci proti vládním nařízením. Roušky byly dole, policisté i tak děkují

Aktualizováno -
28. října 2020
17:39
Autor: diz, jza, ČTK - 
28. října 2020
14:25

Jako by to jednou nestačilo. Po nedávných demonstracích na Staroměstském náměstí, při kterých bylo zadrženo 141 výtržníků, se v Praze na státní svátek konaly další demonstrace a protesty proti vládním opatřením souvisejícím s bojem proti koronaviru. Vláda ovšem vydala nařízení, v rámci kterých se demonstrace mohou uskutečnit pouze do počtu 100 lidí, na náměstí Republiky se protestujících sešlo o něco více, většina z nich musela přihlížet spíše zpovzdálí. Průběh byl ale klidný. Zadrženo bylo jen několik lidí.

Místo jedné hned několik. Oproti 18. říjnu, kdy se konala jedna velká protestní akce na Staroměstském náměstí, se v den vzniku nezávislé Československé republiky schyluje v centru metropole k několika různým protestním či recesistickým akcím. Pořádkové síly nenechaly nic na holičkách, k žádným excesům tak nedošlo. Také lidí se ve výsledku srotilo méně, čemuž možná napomohlo i sychravé počasí.

Policie i tak vzhledem k několika nahlášeným událostem posílila bezpečnostní opatření. Na protestu na náměstí Republiky museli demonstranty upozorňovat na to, že již byla naplněna kapacita stovky lidí a další nemohou přicházet. Řada lidí tak přihlížela přes ramena policistů, kteří shromáždění obestoupili, ne každý také na sobě měl roušku. Podle fotografa Blesku, který byl na místě, přilákala demonstrace odhadem zhruba dvě stovky lidí. 

Několik zadržených

„Věříme v klidný průběh protestů,“ řekl ještě před začátkem akce policejní mluvčí Jan Daněk. Nakonec došlo jen na pár místech k o něco hlasitějším protestům a projevům vulgarity. „Někteří lidé nedodržovali vládní nařízení. Policie má možnost uložit pokutu na místě, anebo věc oznámit. Z důvodu zabránění eskalace konfliktů jsme prohřešky zadokumentovali a volíme druhou možnost,“ uvedli policisté na twitterovém účtu. Také proběhl jen jeden zásah proti muži, který neuposlechl výzvy policistů, ti ho poté zadrželi.

Na místě došlo k drobnějším strkanicím a hádkám s policisty či antikonfliktním týmem. „Policisté vysvětlují účastníkům, že musí dodržovat vládní opatření,“ řekl k tomu Daněk. Možné rozpuštění demonstrace kvůli nedodržování platných opatření bylo v kompetenci magistrátu, dodal. Další zákroky pro přestupkové jednání učinili policisté na Letné, kde na neohlášené akci policisté zajistila dva lidi.

»Děkujeme«

Zadržených mělo být nakonec celkem šest lidí v průběhu všech akcí. „V rámci dnešního opatření policisté zajistili celkem 6 osob pro přestupkové jednání a oznámili několik desítek porušení vládních nařízení,” informovali policisté na twitterovém účtu.„ Některé prohřešky byly vyřešeny domluvou. Děkujeme všem, kteří respektovali pokyny policie a dodržovali pravidla!”

Na Náměstí Republiky se shází lidé před plánovanou demonstrací proti vládním opatřením. Na Náměstí Republiky se shází lidé před plánovanou demonstrací proti vládním opatřením. | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Co se dělo?

Vystoupilo několik řečníků a jejich projevy byly proloženy hudebním vystoupením. Na pódiu se vystřídalo několik řečníků, kteří kritizovali vládu a současná opatření - například zákaz vycházení po 21. hodině. V davu vlály vlajky a lidé si přinesli transparenty. Někteří se poté vydali na Letnou, kde se pohybovalo asi 150 demonstrantů. I tady museli zasahovat policisté, zadrželi muže a ženu. 

Proti vládě a jejím opatřením se protestovalo také na Klárově. Spory byly i mezi účastníky demonstrace. Pořadatel vyzýval policii, aby zasáhla proti těm, kteří podle něj jeho demonstraci u pomníku druhého odboje narušovali. Část lidí na ni přišlo i z neohlášeného setkání na Letné.

HajkovaVlasta ( 28. října 2020 18:45 )

Hrstka duševně nemocných pomatenců se potřebovala pouze zviditelnit.

al.bunda ( 28. října 2020 18:24 )

Nespokojenci?? Spíše bezmoz­ci,de­bílci,­cvoci a jiná neschopná,líná pakáž

Citronel ( 28. října 2020 17:51 )

Jak ten blb sáhl na policistku při zákroku. Líbí se mi respekt policie USA, jinde na světě se nechají fackovat, s každým zápasí, kdo má zrovna chuť, tak si kopne, zbraň policisté mají protože jsou na to předpisy a sluší.

pfoto1 ( 28. října 2020 17:20 )

Ale je hezké, že se o to alespoň snažíte, když už nic jiného dělat nemůžete

panda82 ( 28. října 2020 17:06 )

Sestřičky, personál padají vyčerpáním, a tam nějaký vygumovaný mozek vyhrožuje policii, že jim to spočítá, ti co se tam promenádují by mohli jít pomáhat třeba i uklízet do domů seniorů, roznášet večeře, převlíkat postele, než tam marnit čas,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa