Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus v Brně: Na výstavišti už staví záložní nemocnici, o pacienty se bude starat traumatým

Aktualizováno -
26. října 2020
11:50
Autor: ČTK, jn - 
26. října 2020
10:13

Na výstavišti v Brně v pavilonu G2 začala stavba záložní nemocnice s 300 lůžky pro pacienty s nemocí covid-19. Fungovat začne ale jen v případě nedostatku lůžek v nemocnicích v kraji. Provoz by měla zajistit Fakultní nemocnice Brno.

Nemocnice v Jihomoravském kraji zatím lůžka pro pacienty s covidem-19 mají, musely ale omezit plánované operace. Počet pacientů na lůžkách narůstá.

„Situaci poslední dny monitorujeme. Byla jsem v kontaktu s krajským koordinátorem, který mi říkal, že je možné, že potřeba lůžek v záložní nemocnici vyvstane. Bavili jsme se i s řediteli brněnských nemocnic a vývoj není moc příznivý,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Vzhledem k tomu, že koronavirová situace se podle primátorky „zjevně zhoršuje“, město operativně přistupuje k úpravám celého projektu. „Elektrické polohovací postele si například vyžádají změny v elektroinstalaci pavilonu. K části z nich navíc bude nutné zajistit přívod kyslíku. Nejedná se ale o komplikace, které by měly ohrozit plánovaný termín zprovoznění nemocnice. A to i díky pomoci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje,“ upřesnila primátorka.

Nájem za korunu

Nemocnici staví město, provoz by ale měla zajistit Fakultní nemocnice Brno zřizovaná státem. „Poskytne lékaře a sestry. Je ale potřeba ještě velké množství pomocného personálu jako sanitáři a podobně. Počítá se s dobrovolníky, pomoct by měl Český červený kříž, už je tam nějaké zaškolování dobrovolníků, aby měli nějaké minimum,“ dodala Vaňková.

Fakultní nemocnice Brno už dříve informovala, že poskytne pro polní nemocnici speciální traumatým, který vysílá v případě katastrof do zahraničí. Tým má šest lékařů a 18 sester různých odborností.

Nájem za nemocnici stanovila městská firma Veletrhy Brno na symbolickou jednu korunu. Postavená by měla být za týden, zcela hotová i s vybavením za dva týdny.

V neděli dokončila armáda práce na záložní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech, která nabídne 500 lůžek pro lidi s covidem-19. Její uvedení do provozu závisí na vývoji pandemie koronaviru.

VIDEO: Generál, který má na povel nemocnici v Letňanech: O detailech projektu, výběru lékařů i covidu v rodině

Video  Generál, který má na povel nemocnici v Letňanech: O detailech projektu, výběru lékařů i covidu v rodině 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa