Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tresty za schůzku v restauraci: Prymulovi hrozí 20 tisíc pokuta, Faltýnek si nechá vzít imunitu

Autor: sab - 
26. října 2020
05:01

V restauraci, která měla být zavřená, navíc bez roušek. Dostaveníčko ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta v restauraci na pražském Vyšehradě budou řešit úřady. Věc už na základě odhalení Blesku začala vyšetřovat policie, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) mluví o tom, že v případě opatření vydaných vládou řeší jejich porušení magistrát. A do věci se zřejmě vloží i hygienici. Zatímco hospodě hrozí v případě prokázání porušení restrikcí pokuta až tři miliony, magistrát může podle Hřiba pokutovat další hříšníky, těm hrozí pokuta až 20 tisíc.

Spolu s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) čelí předseda sněmovního klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek kritice kvůli noční schůzce v restauraci, která měla být uzavřena kvůli koronavirovým opatřením. Oba nachytali v noci na čtvrtek fotografové Blesku.

Vysvětlování dvou aktérů má ale několik nepřesností. Nejprve mluvili o restauraci, pak Prymula přišel s verzí, že byli v kapitule, ta to ale popřela. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se tato nejasnost bude ještě řešit. „Magistrát v této věci povede správní řízení, jehož součástí je pochopitelně i nějaká možnost podání vysvětlení toho, kdo je podezřelý z toho přestupku,“ řekl v rozhovoru pro Reflex.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hřib: Prymulovi s Faltýnkem hrozí pokuta až 20 tisíc

Jak v rozhovoru Hřib vysvětlil, hygiena vede správní řízení, pokud jsou porušena opatření, která vydala právě hygiena nebo ministerstvo zdravotnictví. „V momentě, kdy to jsou opatření vydaná vládou podle krizového zákona, tak je příslušný v tomhle případě magistrát,“ řekl.

Vypadá to, že bylo porušeno více opatření. Skrze krizové nařízení je třeba zakázán právě provoz restaurací, Hřib se ale domnívá, že porušení bylo víc než jen neuzavřená restaurace, jasno má vnést do situace až ono správní řízení. „Pro právnické osoby je tam maximální výše pokuty 3 miliony korun a pro fyzické osoby jsou tam různé výše, ale v tomhle případě si myslím, že to bude do dvaceti tisíc korun maximální výše té sankce,“ nastínil Hřib.

Faltýnka by museli poslanci zbavit imunity

Faltýnek nechá na hygieně posoudit své prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání ke správnímu řízení. Uvedl to v pátek při příchodu do Strakovy akademie, kde jednal s předsedou vlády a hnutí ANO Andrejem Babišem o odchodu z místa prvního místopředsedy ANO.

Faltýnek novinářům řekl, že pochybil, když si po odchodu z jednání nenasadil roušku. Odehrálo se to podle něj ale v soukromém prostoru až za restaurací. Uvedl, že vítá rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), a to nechat věc prověřit ve správním řízení.

„Nechť hygiena řekne, jestli jsme něco porušili, či nikoliv,“ uvedl Faltýnek s tím, že určitě při odchodu neměl roušku, když se bavil s majitelem zařízení. Doplnil, že je připraven nést následky a důsledky svého chování. Pokud mu hygiena vyměří pokutu, měl by ho jako poslance vydávat mandátový výbor. „Já jsem připraven požádat, ať mě vydají,“ uzavřel.

Přestupková imunita zákonodárců však má už několik let jiná pravidla. Jejich přestupky projednává příslušný správní orgán. Poslanec nebo senátor ovšem může tento orgán požádat o to, aby věc postoupila k řešení mandátovému a imunitnímu výboru příslušné parlamentní komory.

Video  Rezignace Jaroslava Faltýnka na post 1. místopředsedy hnutí ANO  - abl
Video se připravuje ...

Pokuta pro hostinského je nejistá

Vyšehradská schůzka Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) se odehrála v restauraci Rio’s, luxusním podniku, který skrze firmu MIDI, s.r.o. vlastní podnikatel Raimund Špunda (69). Jaký postih mu hrozí, ale není jasné.

„Potíž je v tom, že zákaz provozu restaurací byl učiněn vládou podle krizového zákona. Ten ale označuje za přestupky zejména prohřešky fyzických osob proti jednotlivým zákazům, u právnických osob pak pouze ve velmi specifických případech,“ vysvětlil pro Blesk advokát Viktor Rossmann. Podle něj proto není jisté, zda by se na provozovatele - právnickou osobu - který by i přes zákaz do restaurace pustil hosty, pokuta dle zákona o ochraně veřejného zdraví vztahovala.

„Pokud by byl zákaz provozu restaurací stanoven mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, jako tomu bylo na jaře, bylo by to jednoznačné,“ doplnil Rossmann. Nyní ale krizová opatření sází vláda s oporou v ústavním zákoně o bezpečnosti ČR.

Advokát Tomáš Sokol upozorňuje, že je rozdíl, pokud hostinský hospodu zamkne, ale uvnitř hosty obsluhuje a nepochybně pokračuje v provozu restaurace. „A jiný případ je, když například do uzavřené restaurace pustí dva kamarády, aby si popovídali, protože venku prší. To by mohlo mít vliv na výši pokuty, o které by rozhodoval správní orgán,“ vysvětlil Sokol.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 26. října 2020 13:11 )

Neměla by se pokuta odvíje tod výše příjmů ? Tedy, když občanovi, který se málem udusí pod náhubkem, si ho na chvilku sundá, hrozí mu pokuta 10 000 Kč. Pro ministerského povaleče by to však mělo znamenat adekvátně alespoň 200 000 Kč a okamžitý vyhazov od koryta (a ne mu do rodinné firmy ještě přihrát 650 000 Kč).

Michal Snobl ( 26. října 2020 10:38 )

No co je to za bordel a sr.ní s nima.To ještě nedostali pokuty a ani majitel hospody!!!!!!! Tohle je vrchol. To je krypl za ***m,žádná změna od devadesátých let.Kazdej v ty vládě má být zodpovědný za své činy i ti šašci na hradě.Hnus hnus.

petrsvetr1 ( 26. října 2020 10:29 )

hnus fialový,,,,,,myslíš Fialu??... souhlas..

Huron ( 26. října 2020 10:23 )

Tak nevím jak může Faltýnek dělat poslance když není svépravný,každý přece ví že po 20 hodině mají být hospody zavřené a nepotřebuje na to vyjádření hygieny.

mamlas ( 26. října 2020 09:42 )

Jestli tam Prymula zůstane a bude dál nařizovat opatření z pozadí, pak se už nemůžeme divit, že takové vládě nikdo nevěří a má z ní akorát srandu. To by si Babiš do botiček nakálel. Musí s Prymulou udělat krátký proces a navždy ho odříznout od politiky a státního penězovodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa