Kolem starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře je v posledních týdnech pořádně rušno. Naposledy se jeho skloňovalo kvůli zakázce na posudky, které zadala radnice Prahy 6 advokátní kanceláři Petra Kubíčka a zaplatila za ně 340 tisíc korun. Server aktuálně.cz však upozornil, že texty obsahují pasáže doslova převzaté z veřejně dostupných zdrojů.

Piráti chtěli, aby o tom zastupitelstvo jednalo, jejich návrh ovšem neprošel hlasováním o podobě programu zastupitelstva: „I dnes starosta Kolář utekl z jednacího sálu, když se bod představoval, to mi přijde velmi dětinské a beru to jako jednoznačné přiznání viny," komentoval to předseda pirátských zastupitelů Ondřej Chrást.

Kolář se brání, že celá kauza vznikla tím, že z radnice někdo vynesl pracovní verze materiálů. „Nikoho ale už nikdy nenapadlo podívat se na tu verzi stanoviska, za kterou se zaplatilo. Když se začalo vařit téma plagiátů ve velkém, pan Kubíček řekl, že tohle opravdu nemá zapotřebí a peníze vrátil,“ vyjádřil se ke kauze na Facebooku.

Že je někdo něčí spolužák, není argument

Starosta nepopírá, že advokát Kubíček je jeho spolužák, ale nemyslí si, že by kvůli tomu měl být takto kritizován. „Pokud má někdo pocit, že byl pan Kubíček neoprávněně zvýhodněn, nechť to doloží, jinak je to sprostá pomluva," dodal.

Piráti to, že se starosta odmítl bránit na schůzi zastupitelstva, označili jako zbabělé a považují celou kauzu za vyvádění peněz z radnice pro známé starosty. Upozornili také, že se tím zabýval i kontrolní výbor zastupitelstva a shodl se na tom, že jsou v posudcích části, které mají znaky plagiátu. I proto trvají na tom, aby starosta ve funkci skončil.

Intriky poradce primátora?

Na stranu Ondřeje Koláře se postavil i předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Ten pokus o odvolání starosty Koláře označil za divadlo v režii opozičního zastupitele Jiřího Hoskovce (Piráti), který je mimo jiné také poradcem primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a zároveň jedním ze zastupitelů na Praze 6: „Nedokáži se zbavit pocitu, že celé toto dnešní představení má poškodit pověst jednoho z nejúspěšnějších pražských starostů TOP 09. Konkuruje snad v popularitě primátorovi Zdeňkovi Hřibovi?" ptá se Pospíšil. Primátorovi vzkázal, že by měl Hoskovce odvolat, protože dělá ostudu celé magistrátní koalici. 

Reakce Hoskove na sebe nenechala dlouho čekat. Prostřednictvím Blesk.cz Pospíšilovi vzkázal, že dělá přesně to, co by opoziční zastupitel dělat měl. „Nevidím na tom nic špatného. Naopak umožňujeme Kolářovi setřást stín pochybností,” uvedl. K tomu dodal, že kauza starosty Koláře s  magistrátem a jeho prací pro primátora absolutně nijak nesouvisí.

Prodejte Koněva do Ruska

Dalším bodem, který nakonec zastupitelé ani neprojednali byl pirátský návrh na řešení kauzy kolem sochy maršála Koněva. „Pojďme tuto kauzu důstojně řešit. Vy pane starosto, tím neustálým eskalováním nahráváte především Rusku," řekl Ondřej Chrást. 

Pomoci diplomatickému řešení situace by měl právě prodej sochy do Ruska, který by podle představy Pirátů mělo zprostředkovat ministerstvo zahraniční. Také by to podle nich vedlo u zlepšení vztahů s Ruskem. 

Výzva Pirátů však nebyla vyslyšena a bod o prodeji sochy nebyl na jednání zastupitelstva zařazen. Jejich návrh zkritizoval například zastupitel z koaličního hnutí STAN Oldřich Kužílek. „Překvapuje mě, že pirátská strana v Praze 6 zcela otočila kormidlo svého škuneru a dostala se de facto do prokremelských vod," uvedl.

Fotogalerie
48 fotografií