Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražskou MHD jezdí nezodpovědní cestující. Kvůli absenci roušek zasahovali strážníci v 1 780 případech

Autor: ČTK - 
13. října 2020
17:23

Přestože se pandemii Čechách nedaří tlumit, stále se najde dost lidí, kteří zaujmou svým liknavým a neopatrným přístupem. Pražští strážníci například museli od 1. října, tedy ode dne vyhlášení nouzového stavu, řešit celkem 1 780 případů, kdy lidé v MHD neměli nasazenou roušku. Drtivá většina případů byla vyřešena domluvou.

Cestující musí mít v prostředcích MHD zakrytý nos a ústa. V metru tato povinnost platí bez přerušení od začátku pandemie, v povrchové dopravě tomu tak přes prázdniny být nemuselo. Od úterý musí mít cestující roušku i na zastávce či na nástupišti.

„Pražští strážníci mají jako jednoznačnou prioritu stanoven dohled na dodržování povinnosti mít zakryté dýchací cesty v MHD. Ostatní krizová a mimořádná opatření řešíme v rámci běžného výkonu služby nebo na oznámení občanů buď na tísňovou linku 156, nebo strážníkům přímo v terénu," řekl ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster.

Z celkového počtu 1780 přestupků jich strážníci vyřešili 1756 domluvou. V 16 případech uložili na místě pokutu v celkové výši 2900 korun. Zbylých osm případů předali správnímu orgánu. Domluvou řešili většinu případů strážníci již při jarní první vlně pandemie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa